Food

How to: meal prepping voor beginners

1

Op Instagram zie je het bij alle fitgirls voorbijkomen: meal prepping. Wil je gezonder leven en een beetje op je eten letten, dan is het preppen van maaltijden super handig. Er komen zoveel voordelen bij kijken, dus waarom zou je het niet doen. Als je het nog nooit hebt gedaan, maar het wel wilt proberen zit je in het juiste artikel. Je leest hier alles over de voordelen, tips en hoe je het 't beste aanpakt.

We houden allemaal van lekker eten, uit eten gaan met vriendinnen is misschien nog wel onze favoriete bezigheid. Maar eten we eigenlijk wel gezond, met de maaltijden die we naar binnen werken? Veel meiden die een beetje willen afvallen of op hun eten willen letten denken al snel dat je minder moet eten. Dit is helemaal niet het geval! Probeer juist minimaal vijf of zes keer op een dag te eten, om de twee à drie uur. Juist op deze manier inclusief de juiste porties en voedingssupplementen eet jij mega gezond. Hoe je dit doet? Je leest het hier beneden.

meal prepping voor beginners

Er zijn veel verschillende vormen van meal prepping. Zo heb je de mogelijkheid om ervoor te kiezen alle maaltijden al helemaal klaar te maken, in bakjes te stoppen en elke dag hoef je ze dan alleen nog maar op te warmen in de magnetron. Je hebt ook de optie om alle maaltijden alvast te snijden en te marineren, maar nog niet alles bakken of koken. Dit is hoe je te werk gaat:

Stap 1: bedenk voor hoeveel dagen je het eten gaat bereiden
Van tevoren moet je bedenken voor hoeveel dagen je jouw eten wilt voorbereiden en hoeveel tijd je hiervoor kan vrijmaken. Meteen groots uitpakken en voor vijf dagen koken is een optie, maar het is ook mogelijk om klein te beginnen met het voorbereiden van drie dagen. Vergis je niet, want het voorbereiden van je eten neemt al snel zo'n drie uur in beslag. Het fijnste is misschien nog wel om dit op een zondag te doen. Het lijkt nu veel tijd, maar verspreid over de week is die drie uur natuurlijk niets.

Stap 2: zorg voor voldoende bakjes
Al dat eten moet je natuurlijk ook ergens in opbergen. Haal daarom genoeg bakjes in huis of leen al het Tupperware van je moeder. ;-) De fijnste bakjes zijn misschien nog wel die met aal kliksysteem aan de zijkant, zo weet je zeker dat ze goed dicht zitten en je geen eten knoeit. Heb je niet zoveel bakjes en wil je ze liever ook niet aanschaffen, dan zijn de witte plastic bakjes van de afhaal-Chinees ook prima om mee te werken! Oh, en zorg dus dat je er minimaal een stuk of 15 hebt. Drie maaltijden per dag, vijf dagen in de week, kom je al snel uit op dit aantal. Dus be prepared!

Stap 3: beslis wat je de hele week wilt eten
Nu komt het moeilijkste gedeelte: wat ga je de hele week eten? Elke dag hetzelfde eten is natuurlijk een optie, maar je kunt er ook voor kiezen om van elke maaltijd twee varianten te maken om het af te wisselen. De mogelijkheden voor het samenvoegen van maaltijden zijn oneindig. Hieronder hebben we een aantal voedingssupplementen op een rijtje gezet die je mag combineren en ook nog goedkoop zijn.

Koolhydraten:
- Rijst (zilvervlies of basmati)
- Volkoren pasta
- Spelt pasta
- Zoete aardappel

Eiwitten:
- Kipfilet
- Kalkoen
- Mager rundvlees

- Tofu
- Vis (zalm, tonijn, witvis, kabeljauw)

Gezonde vetten:
- Avocado
- Amandelen
- Kokosolie
- Zaden
- Eieren
- Vette vis

Groenten:
- Spinazie
- Broccoli
- Bloemkool
- Asperges
- Champignons
- Tomaten
- Komkommer
- Courgette
etc.

Stap 4: begin met voorbereiden
Zodra je alle boodschappen hebt gedaan en alle maaltijden bij elkaar hebt gezocht, is het tijd om te beginnen met voorbereiden. Beslis of je bepaalde ingrediënten kookt of bakt en hoe je het marineert. Als alles klaar is zorg je voor de juiste porties, laat je het afkoelen en berg je alles op in bakjes. Bewaar het in de koelkast of in de diepvries. Denk wel dat als je het in de diepvries bewaart, je het er op tijd moet uithalen om het te laten ontdooien.

Meer tips over een voedingsschema? Je vindt het in dit artikel! Wil je ook wat meer gaan bewegen, doe dan mee aan een squat challenge. Je leest er hier meer over.

Bron: Follow Fit Girls, So Chicken | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 5 maanden geleden Marianne van Bruinnessen

    Ik druk op de squat challenge link en kom uit bij Albert Heijn :’)

    Verder zijn voedingssupplementen iets anders dan voedingsstoffen ..

  1. 1