Lifestyle

Kom je uit Twente? Dit zijn de typische specialiteiten uit het oosten

Wat nen boer nicht kent, dat vret e nich… uhh, wat? Vertaling: wat een boer niet kent, dat eet hij niet. Een typisch Twentsche uitspraak van de mensen in het oosten van ons kikkerlandje. Gelukkig is dat geen probleem, want onze Twentenaren hebben zo ook hun eigen specialiteiten. De krentenwegge en een Kozak bijvoorbeeld. Benieuwd? Wij hebben alle typische Twentsche lekkernijen voor je op een rijtje gezet.

1. Krentenwegge
Krentenwegge is niet veel meer dan een brood waar veel krenten worden meegebakken. Hoe meer krenten, hoe beter. Wat zo bijzonder is aan de Krentenwegge is de grootte. Het brood heeft meestal een lengte van 1 á 2 meter, met een breedte van ongeveer 30 centimer. Oorspronkelijk is de krentenwegge bedoeld als geboortegebak, maar het kan gewoon gegeten worden bij iedere gelegenheid. Met name bij de koffie vinden de Twentenaren een lekker stuk krentewegge geen overbodige luxe.

2. Kozak
Waarschijnlijk word je niet heel erg laaiend bij het horen van de naam, maar toch is Kozak een geliefde specialiteit. Kozak is een rechthoekige koek. De buitenkant is bedekt met chocolade en de binnenkant is gevuld met een jamvulling. De koek is omringd met een laagje marsepein.
3. Bakleverworst
De naam bakleverworst verklapt letterlijk wat het product inhoudt. Bakleverworst is leverworst dat gesneden wordt in dikke plakken en vervolgens in de pan wordt gebakken. Over het algemeen wordt bakleverworst vooral in de winter gegeten. Heerlijk als warme snack tijdens de koude dagen.

4. Kniepertjes
Naast oliebollen en appelbollen is er in Twente nog een versnapering die tijdens de jaarwisseling veel wordt gegeten, namelijk: kniepertjes. Een kniepertje is een dunne, zoete, harde wafel die wordt opgerold. Vervolgens spuiten veel mensen slagroom in de binnenkant. Heer-lijk. Kniepertjes zijn heel makkelijk zelf te maken en dit is hoe:

Benodigdheden
250gr bloem
♥ 200gr suiker
♥ 125gr boter
♥ 1 ei
♥ 1/2 theelepel kaneelpoeder
♥ 1.5 dl water
Wafelijzer

Verwarm het water en voeg de suiker toe. Laat de boter smelten in het suikerwater. Pak een andere mengkom en klop daarin het ei los. Voeg bloem en kaneel toe en meng dit met het suikermengsel tot het een glad geheel is. Dek de kom af en laat het een dag rusten. 

Maak kleine bolletjes van het deeg en leg het bolletje tussen de ijzers van de wafelmaker. Bak de wafel 1/2 minuten lang op de middelste stand gaar. Wikkel het kniepertje om de een ronde vorm (zoals het de steel van een lepel) en laat het afkoelen. Zo krijgt het kniepertje de welbekende ronde vorm. Spuit er wat slagroom in en voilà: het kniepertje is klaar.

5. Balkenbrij
Balkenbrij wordt vooral in de winter gegeten en is gemaakt van slachtafval. Het restvlees wordt gebonden met boekweitmeel en op smaak gebracht met kruiden. Balkenbrij is heeft een Twentsche variant, maar ook andere regio’s hebben zo hun eigen versie van de Balkenbrij. Brabant, Limburg en Gelderland bijvoorbeeld.

Bron: culy.nl, lekkertafelen.nl | Beeld: iStock