Lifestyle

Kom je uit Brabant? Dit zijn typische specialiteiten uit het zuiden

In het zuiden des lands is het altijd gezellig. Dat weten we natuurlijk allemaal, maar in Brabant hebben ze veel meer dan dat. Van die typische lekkernijen die je bijna alleen maar mensen met een zachte G ziet eten. En nee, dat zijn niet alleen maar worstenbroodjes. Ben jij ontzettend nieuwsgierig wat ze in het zuiden voor lekkers eten of wil je dit als echte Brabander even checken? Dan moet je echt even dit artikel lezen. 

1. Worstenbroodjes
Het Brabantse worstenbroodje, wie kent hem niet? Vijftien centimeter brood gevuld met een worst van gehakt. Hmm… Je hoeft maar het woord worstenbroodje tegen een Brabander te zeggen en het water loopt al uit zijn mond. Je hebt deze lekkernij ook in alle soorten en maten, want wist je dat er asperge worstenbrood bestaat? Brabantser kan haast niet: brood met een worst van asperge. Lees hieronder hoe je een écht Brabants worstenbroodje maakt. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. 

Het deeg
Ingrediënten:
– 1 kilo tarwebloem
– 22 gram zout
– 250 milliliter volle melk
– 250 milliliter water
– 65 gram roomboter
– 14 gram gist
– 5 gram peper
– 5 gram suiker

Het deeg mengen
1. Zet een pannetje op het vuur met de melk, het water en de roomboter. Zorg dat het mengsel lauw wordt.
2. Doe de bloem in een ruime kom en mix dit met suiker, peper en gist. 
3. Giet het mengsel van melk, water en boter in de kom met het bloemmengsel. 

Het deeg kneden
Kneed het mengsel in de kom. Het kneden zorgt ervoor dat het brood goed kan rijzen en hierdoor wordt het brood luchtig. Als het deeg plakt, dan is dat een teken dat het klaar is. 

Worst
Ingrediënten:
– 500 gram half-om-half gehakt
– 2 eieren
– 75 gram paneermeel

De worstjes maken
Meng het gehakt, de eieren en het paneermeel. Weeg porties af en draai twaalf worstjes van ongeveer tien centimeter. 

Combinatie
Maak twaalf ovale plakjes van het deeg en leg hier de gedraaide worsten op. Vouw het deeg om de worst heen en maak hier een worstenbroodje van. Tot slot bak je de worstenbroodjes achttien minuten op een bakplaat in een oven op 220 °C. 

2. Asperges op z’n Brabants
We hadden het net al over worstenbroodjes met asperges, maar asperges zijn ook typisch iets uit het zuiden. Hartstikke lekker én gezond, want het bestaat voor het grootste gedeelte uit water en het bevat veel vitaminen. Ham, saus, krieltjes en een eitje erbij en Brabantser kun jij je asperges niet eten. Soms is het wel lastig om ze op de juiste manier te koken, dus daarom leggen wij het nog een keertje voor je uit. 

Bereiding
Was de asperges zorgvuldig en leg de asperges dertig minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg de asperges plat op een werkblad en schil de stengels met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Schil royaal en twee keer geheel rond zodat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Leg de asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges vijf minuten zachtjes doorkoken. Neem daarna de pan van het vuur en laat tien minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.

3. Balkenbrij
Balken wat? Balkenbrij wordt vooral in de winter gegeten en is gemaakt van slachtafval. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van een varken, boekweitmeel en speciale kruiden. Soms worden krenten of rozijnen toegevoegd. 

brabants lekkernij4. Brabantse koffietafel
Na een uitvaart is de kans aanwezig dat je in Brabant aanschuift bij een koffietafel. Het is niet heel bijzonder, want het is een eenvoudige broodmaaltijd met koffiekoeken en belegde broodjes met bijvoorbeeld ham en kaas. Onder het genot van een kopje koffie of thee kun je even ‘buurten’ met de mensen aan tafel. 

5. Eierkoeken
Deze zoete lekkernij is ook van Brabantse bodem en werd vroeger vaak gegeten aan de koffietafel. Ja hoor, het staat allemaal met elkaar in verband daar in Brabant. Deze werden dan besmeerd met boter en daar werd suiker op gestrooid. Tegenwoordig kennen we het als die vetarme koeken die opgestapeld in een verpakking zitten. Natuurlijk kun je ze ook zelf maken, dus lees dan snel verder.

Ingrediënten
– 200 gram bloem
– 4 eieren
– 1 citroen
– 1 zakje vanillesuiker
– 180 gram suiker
– snufje zout
– 1 flinke theelepel bakpoeder
– Materialen
– Rasp
– Bakplaat met bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Kluts de eieren in een kom en voeg de vanillesuiker en gewone suiker toe en mix de eieren in drie à vijf minuten luchtig. Meng ondertussen de bloem met het bakpoeder en zout. Rasp de citroenschil bij het meel en schep er een paar keer doorheen. Spatel het bloemmengsel door de eieren, doe dit niet te lang anders worden de eierkoeken minder luchtig.

Maak hoopjes van het beslag op de bakplaat van ongeveer twee eetlepels per eierkoek. Houd voldoende rekening met tussenruimte want de eieren lopen nog uit in de oven. Bak ze ongeveer tien tot twaalf minuten in de oven totdat ze mooi bruin zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt.

6. Bossche Bol
De trots uit ‘s Hertogenbosch. Den Bosch verwent ons met die heerlijke Bossche Bollen en wij zijn er dol op. Deze heerlijke chocoladebol wordt gebakken van soezenbeslag en daarna gevuld met slagroom. Vervolgens worden ze geglazuurd met gesmolten chocolade en dan word je spontaan verliefd. 

7. Schrobbelèr
Schrobbelèr is een echt Brabants gezelligheidsdrankje. De traditie begon in de jaren zeventig in het huisbarretje van Jan Wassing. Ja hoor, onze Jan heeft een lekkere borrel in elkaar gekutseld. Inmiddels wordt het gezien als een sfeerverhogen om het allemaal nóg gezelliger te maken. 

Beeld: iStock | Bron: brabantseasperge.nl, leukerecepten.nl, gezondheidsnet.nl, schrobbeler.nl, trouw.nl, 

Must reads 👀