Lifestyle

Dit is wat je moet weten als je je voor het eerst depressief voelt

Je zit al een tijdje wat minder lekker in je vel en ziet eigenlijk nergens meer wat positiefs in. Als het de eerste keer is dat je je zo lang slecht voelt, kun je daar best wel van schrikken. Het zijn namelijk symptomen van een eventuele depressie, een ziekte van de stemming en gevoelens. Als je je voor het eerst depressief voelt is dat een nieuw gevoel en waarschijnlijk weet je daarom niet zo goed wat je ermee aan moet. Girlscene probeert je met behulp van dit artikel een handje te helpen.

Wanneer kun je van een depressie spreken? Bij een depressie is sprake van een langdurige somberheid. Je doet alles met tegenzin en kunt de moed niet bij elkaar rapen om ook maar ergens interesse in te tonen. Maar een depressie is niet bij iedereen hetzelfde, dus het is belangrijk om erachter te komen waar jij aan lijdt.

Soorten depressies
Er zijn verschillende soorten depressies, namelijk de situationele depressie en de chemische depressie. Situationele depressie wordt veroorzaakt door iets wat in je leven gebeurd. Stel je voor dat je oma komt te overlijden. Mocht je een goede band met je oma hebben gehad, dan kan het zo zijn dat je hier heel lang mee zit. Het kan zelfs zo erg worden dat je in een depressie terecht komt. Dat noemen we de situationele depressie.

De chemische depressie is een depressie die meestal al aanwezig is bij je geboorte, maar soms kan hij ook worden veroorzaakt door het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Bij deze depressie is je hersenchemie op zo’n manier uitgevallen dat je constant depressieve gevoelens ervaart. Je voelt je eenzaam en je hebt het gevoel dat niemand, maar dan ook echt niemand je begrijpt.
Wanneer is er sprake van depressie?
Depressie kent verschillende soorten symptomen. Die symptomen zijn niet alleen psychisch, maar ook aan je lichaam kun je soms merken dat er iets niet helemaal juist is. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van depressie.

  • Schuldgevoel
  • Gevoel van waardeloosheid
  • Slaapstoornissen
  • Weinig energie / constant vermoeid
  • Verminderde of juist een grotere eetlust
  • Concentratieproblemen
  • Denken aan zelfbeschadiging / de dood
  • Verliezen van interesse
  • Gevoel van leegheid
  • Slecht zelfbeeld

Als je aan meerdere van deze symptomen voldoet is er wellicht sprake van een depressie. Je dagelijkse leven wordt dan dusdanig beperkt door je symptomen.

Wat moet je doen als er sprake is van depressie?
Als depressiviteit niet behandeld wordt, wordt het juist alleen maar erger. Het is dus heel erg belangrijk dat je gelijk contact opneemt met je huisarts als je je depressief voelt. Je kunt namelijk denken dat het wel overgaat, maar dat is niet hete geval. Je huisarts kan vaststellen of je echt depressief zijn en vervolgens stappen met je ondernemen om de depressie te verhelpen.

Wat je voor jezelf kunt doen is gewoon goed voor jezelf zorgen. Zet jezelf even op nummer één. Zoek geen slechte afleidingen als eten, alcohol en drugs. Op korte termijn zullen die middelen je namelijk een goed gevoel geven, maar uiteindelijk ga je je er alleen maar slechter door voelen. Je komt in een nog diepere put terecht. Hoe dieper je zit, hoe moeilijker het wordt om er weer uit te komen.

Ga sporten, doe leuke dingen met vrienden en zorg goed voor je eigen lichaam. Dit is het moment waarop je alleen nog rekening moet houden met jezelf. In dit artikel beschrijven wij 8 dingen waar je (bewezen) gelukkig van wordt.

Bronnen: yourtango.com, depressie.nl, thuisarts.nl | Beeld: iStock