Lifestyle

Kun jij slecht luisteren? Zó word jij een betere luisteraar

Vertellen? Met plezier. Luisteren? Hmm.. Dan moet het wel écht heel boeiend zijn. Over het algemeen zijn we bijna allemaal slecht in luisteren. We doen vaak wel alsof, maar eigenlijk krijgen we de helft niet mee. ‘Sorry, wat zei je nou?’. Het kan soms verschrikkelijk irritant zijn als iemand een verhaal aan het vertellen is en doorheeft dat je niet eens weet waar het over gaat. Wij geven je tips om een betere luisteraar te worden.

Terwijl je bezig bent met tv kijken vertelt je vriend een heel verhaal tegen je. Het enige wat je hoort is een hoop gezoem, maar je probeert je vooral te focussen op wat je op het scherm ziet. Opeens zegt je vriend: “hallo, je luistert niet!”. Stop dan meteen met wat je aan het doen bent en luister. Het kan heel erg ongeïnteresseerd en lullig overkomen als je niet zit te luisteren naar een verhaal dat iemand je vertelt. Zeker wanneer diegene zelf doorheeft dat je niet zit op te letten en je er op wijst.

1. Schiet niet meteen in de verdediging
Als iemand je erop wijst dat je niet luistert moet niet gelijk in de verdediging schieten. We zijn geneigd om te reageren met “ik luister toch” of “ik hoor wel wat je zegt”. Je probeert hiermee jouw fout af te schuiven op de ander. Je weet zelf waarschijnlijk ook wel dat je eigenlijk helemaal niet gehoord heb wat er werd gezegd, dus doe dan ook niet alsof dat wel zo is.

2. Vraag naar meer informatie
“Oh echt, en wat gebeurde er toen?”. Laat merken dat je hem/haar hoort door naar meer informatie te vragen. Hierdoor krijgt degene die je een verhaal vertelt het gevoel dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat er wordt vertelt. Misschien is dat niet altijd zo, maar hey: een leugentje om bestwil mag af en toe best. In dit artikel hebben wij 6 manieren beschreven waarop je interesse kunt tonen.

via GIPHY

3. Denk na voordat je antwoord geeft
Dit is een héél groot punt van aandacht. We zijn vaak geneigd om meteen antwoord te geven, zonder dat we echt over ons antwoord na hebben gedacht. Als je niet helemaal naar iemand luistert en vervolgens een scheef antwoord geeft, val je vrijwel direct door de mand. Als je echt even niet weet hoe je moet reageren, kun je dat ook gewoon antwoorden. “Sorry, maar ik moet even nadenken over wat je heb gezegd en wat ik ga antwoorden.”

4. Neem de positie van de ander niet over
Jij bent degene die aan de beurt is om een verhaal aan te horen, dus gooi niet zomaar je eigen verhaal er doorheen. Je hebt vast wel een keer een moment meegemaakt waarop je in gesprek was en plotseling ook eigen inbreng wilde hebben. “Dat heb ik ook gehad! Kijk, we zaten hier en toen…” Nee, jouw beurt komt nog wel. Laat de persoon met wie je een gesprek voert rustig uitpraten en brabbel er niet zomaar doorheen. Waarschijnlijk vind je het zelf ook irritant als dit andersom gebeurt.

Bronnen: yourtango.com, fastcompany.com, lifehack.org | Beeld: iStock