Lifestyle

Dit moet je doen bij een paniekaanval

Je handen beginnen te zweten, je wordt in een klap misselijk en daarbij héél erg licht in je hoofd: het zijn kenmerken van een paniekaanval. Als je een paniekaanval hebt word je zomaar overvallen door een hele heftige angst. Je weet even niet meer hoe je moet handelen en je bent bang om de controle te verliezen. Deze tips helpen je om in het vervolg minder bang te zijn voor het verliezen van de controle. Dit moet je doen bij een paniekaanval!

Paniekaanvallen kunnen overal en op ieder moment opspelen. Tijdens een tripje naar de supermarkt, in de bioscoop, op school; het maakt niet uit. Soms bouwen mensen die al eerder een paniekaanval hebben gehad een angst op voor de plekken waar het is gebeurd. Het kan zelfs zo erg worden dat zij niet meer naar die plekken toe durven, wat lijdt tot straatvrees. In het begin lijkt het dan goed om alle locaties waar je bang voor bent uit de weg te gaan, maar op een gegeven moment kan dat gewoon niet meer. Stel je voor dat je straks nergens meer naartoe durft, dat zou toch verschrikkelijk zijn?

1. Praat erover
Allereerst is het belangrijk om iemand te vinden met wie je goed kan praten over je problemen. Natuurlijk lost praten niet alles op, maar het kan er wel voor zorgen dat je het gevoel hebt dat je er niet alleen voor staat. Zoek afleiding bij een je ouders, familie of misschien een hele goede vriendin.

2. Let op je manier van ademhalen
Op het moment van je paniekaanval is het belangrijk om goed op je ademhaling te letten. Adem diep in en blaas het daarna rustig weer uit. Dit helpt je namelijk om je bloeddruk te verlagen en om je spieren te ontspannen.3. Luister naar jezelf
Je kunt proberen om jezelf een beetje gerust te stellen. Zeg tegen jezelf: “Het is oké, ik moet me gewoon ontspannen en dan is er niks ergs aan de hand.” Het ligt er helemaal aan hoe erg je in jezelf gelooft, maar dit kan een goede tip zijn voor je.

4. Schakel hulp in
Probeer contact te leggen met de persoon die jou eerder gerust heeft gesteld, of bij wie je je veilig voelt. Bel ze bijvoorbeeld op en lucht je hart. Waarschijnlijk weet de persoon die je belt echt wel hoe jij je weer op je gemak gaat voelen.

Het is vooral belangrijk om je angsten niet de overhand te laten nemen. Word niet bang door iets wat eerder is gebeurd, maar kom het juist onder ogen. Waarschijnlijk merk je op het moment zelf dat je eigenlijk helemaal nergens bang voor had hoeven zijn. Als je alleen maar meer angsten blijft creëren kom je in een soort van cirkel terecht en durf je voor dat je het weet helemaal niks meer. Mocht je er heel veel moeite mee hebben om zelf over je angsten heen te komen, dan is het misschien verstandig om in therapie te gaan. En onthoud echt: paniekaanvallen zijn absoluut niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Jij hebt hier ook niet zelf voor gekozen!

In dit artikel kun je meer lezen over alles wat met angststoornissen te maken heeft: wat zijn de symptomen en welke stoornissen bestaan er?

Bronnen: sheknows.com, interapy.nl | Beeld: iStock