Wat is een angststoornis?

Lifestyle door Redactie

Naar een feestje gaan, boodschappen doen of de telefoon opnemen. Voor de meeste meiden de normaalste zaken van de wereld, maar voor sommige meiden een ware hel. Wat zouden die mensen op het feestje van mij denken? Wat als ik de woksaus niet in de schappen kan vinden? Wat moet ik zeggen tegen die vreemde aan de telefoon? Wat als, wat als, wat als...

Wat is een angststoornis?
Iedereen is wel eens bang. Als je een brandlucht ruikt of als je een gevecht ziet. Dat is normaal, want angst waarschuwt je voor gevaar. Dat je bang bent voor vogelspinnen is een gezonde reactie, maar als je bang bent wanneer je er een op televisie ziet dan is dat niet normaal. Je angst is dan niet reëel. Of als je een blokje omloopt wanneer je een hond ziet. Of als je zweet je uitbreekt wanneer je de dokter moet bellen. Dan heb je zoveel last van angsten dat het je beïnvloedt in je dagelijkse leven.

angst

Wat zijn de symptomen van een angststoornis?
Sommige mensen hebben eerst last van fysieke klachten voordat ze erachter komen dat ze een angststoornis hebben. Ze gaan dan naar de huisarts, en die kunnen dan geen oorzaak van de fysieke klachten vinden. Het blijkt dan door een angststoornis te komen. Fysieke klachten kunnen zijn (je hoeft ze niet allemaal te hebben):
- Gevoelens van onrust
- Rusteloosheid
- Voortdurend vermoeid zijn
- Concentratiemoeilijkheden
- Je bent heel prikkelbaar
- Je ziet over van alles en nog wat in.
- Pijn in je spieren
- Problemen met slapen

angst

Welke soorten angst zijn er?

- Paniekstoornis
Als je een paniekstoornis hebt heb je regelmatig paniekaanvallen zonder directe aanleiding. Je kunt het dus overal krijgen. Tijdens een paniekaanval kun je het gevoel hebben dat je flauwvalt, doodgaat of gek wordt. Zo'n aanval is heftig voor je lichaam. Je kunt last hebben van hartkloppingen, misselijkheid, duizeligheid, pijn in de borst, benauwdheid, tintelingen in de handen en/of benen. Na zo'n aanval kun je last hebben van een nasleep. Dit is vooral psychisch: je kunt je een week down voelen.

- Obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis)
We hebben allemaal wel eens een dwangmatige gedachte. Bijvoorbeeld dat je moet afkloppen als je hebt gezegd dat je nog nooit een gebroken been hebt gehad. Als je een dwangstoornis hebt zijn dit soort dwangmatige gedachten er constant. Ze proberen hun angst de baas te blijven door bepaalde handelingen uit te voeren. Zoals constant je handen wassen, alle gele auto's tellen of honderd keer checkt.

- Gegeneraliseerde angststoornis
Bij een piekerstoornis maak je je constant zorgen over zaken die horen bij het dagelijks leven zoals school, geld en gezondheid. Deze zorgen zijn dan niet nodig; alles gaat eigenlijk wel goed. Je haalt goede cijfers op school, je hebt nog geld in je spaarpot en je bent niet ziek. Maar toch heb je dan constant aan het denken wat er fout zou kunnen gaan. Je gedachten gaan dan aan de lopende band door. Het is als een drukkerij die dag en nacht nieuwe kranten aan het drukken is. Je hebt bange voorgevoelens, gaat piekeren, wordt somber en overbezorgd, en je kunt je gejaagd en rusteloos voelen.

- Enkelvoudige fobie
Als je een enkelvoudige fobie hebt, dan ben je bang voor één bepaald ding, dier of situatie. Bekende fobieën zijn: vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor de tandarts en voor spinnen of muizen.

- Hypochondrie (ziektevrees)
Als je last hebt van ziektevrees, dan ben je bang om een ernstige ziekte onder de leden te hebben, ook al kunnen de artsen helemaal niks vinden. De angst dat het dan wel een hele zeldzame ziekte is wordt hierdoor versterkt.

- Sociale fobie
Voel jij je steeds kritisch bekeken? Heb jij altijd het gevoel dat je het niet goed doet? Denken mensen vaak dat jij extreem verlegen bent? Misschien heb jij dan wel last van een sociale fobie. Sociale fobieën kunnen op allerlei situaties betrekking hebben, zoals de angst mensen te ontmoeten, te telefoneren, in het openbaar te spreken of in een restaurant te eten. De angst om vreemd gevonden te worden beheerst je hele leven.

- Paniekstoornis met agorafobie (straatvrees)
Bij deze stoornis heb je een combinatie van een paniekstoornis en straatvrees. Straatvrees wordt ook wel agorafobie of pleinvrees genoemd. Je hebt dan bang voor plaatsen waar je niet goed weg kunt komen. Je bent bijvoorbeeld bang dat je geen hulp kunt krijgen als er plotseling iets gebeurt. Verder zijn treinreizen, grote pleinen of drukke winkelstraten vaak een ware hel en deze vermijd je dan ook. Je voelt je dan weerloos en doodsbang. Hierdoor kun je een paniekaanval krijgen.

- Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)
Deze stoornis kun je krijgen door een traumatische gebeurtenis zoals inbraken, overvallen, aanrandingen, ongelukken en oorlogsgeweld. Sommige mensen kunnen deze ingrijpende ervaringen zelf verwerken. Maar als je angst blijft terugkomen, dan kun je deze stoornis hebben. Je bent dan constant gespannen en beleeft de gebeurtenis steeds weer.

angst

Wat is de oorzaak van een angststoornis?
De stoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het erfelijk zijn, als je oma of vader er bijvoorbeeld ook last van hebben. Maar ook opvoeding speelt een rol. Zo kun je er bijvoorbeeld last van krijgen na een verhuizing of sterfgeval. Ook je karakter kan van invloed zijn, als je bijvoorbeeld slecht voor jezelf opkomt, niet goed je gevoelens kunt uiten of als je de neiging hebt om conflicten te vermijden.

angst

Wat kun je aan een angststoornis doen?
Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet met hulp zoeken. De eerste stap is dat je erkent dat er een probleem is en dat je er iets aan wilt doen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Praten lucht op! Ga dan naar je huisarts. Hij zal je doorsturen naar iemand die je kan helpen. Een angststoornis is vaak goed te behandelen met gedragstherapie en eventueel ook medicijnen. Geef in ieder geval niet op! Je kunt het!

angst

Komt jou dit bekend voor?

Bron: jellinekmentrum, psychischegezondheid, adfstichting, leren, weheartit

Geïnspireerd op: 'Meiden met een angststoornis' uit het forum.

Door: Emma