Lifestyle

Hoe val je sneller af: door alleen of samen te eten?

Na een lekkere avondmaal zit je vol, maar dan komt de ober met de dessertkaart. Alles ziet er lekker uit, maar dat extra hapje hoeft voor jou echt niet. Totdat je vriendin een brownie na bestelt. De ober kijkt je aan en vraagt of jij nog wat wilt bestellen. “Voor mij ook graag.” Wat? Je zat toch vol? Gevalletje groepsdruk misschien. Wordt onze manier van eten echt beïnvloed door anderen?

Eten is een primaire behoefte. We hebben het nodig en vaak hebben we er ook zin in, maar er zijn nog veel meer redenen waardoor we blijven eten. Tegenwoordig lijkt het bijvoorbeeld een traditie dat mensen hun tafel vol zetten met lekkere hapjes als er visite langs komt. Of als je even langsgaat bij oma voor een kopje koffie, wedden dat je dan een extra koekje toegestopt krijgt? Eten brengt mensen en familie bij elkaar, dus naast dat het je maag vult is het daar ook nog eens goed voor.

Maar gezond eten kan voor veel mensen een hele opgave zijn. Je wilt afvallen, maar toch is het moeilijk om een toetje af te wijzen in een restaurant vol mensen. Mensen die de toetjes wel opeten… Daarom besluit jij het toch ook maar te bestellen, wat betekent dat je keuze beïnvloed is door anderen. Dus wat is nou beter? Alleen eten, of in het bijzijn van anderen?

Alleen eten
Als je in je eentje bent terwijl je eet is er niemand die je tegenhoudt. Het is alleen jij en die zak chips, en wanneer je niet goed gehumeurd hebt is de verleiding erg groot om hem in een keer leeg te eten. Door een slecht humeur kun je vreetbuien krijgen en die buien uiten zich eerder als je alleen bent.

Daarnaast komt verveling eerder opspelen als je in je eentje bent, wat ook een oorzaak kan zijn van onnodig eten. Eventjes een aflevering Riverdale kijken, hoeveel beter is dat onder het genot van wat te snacken? Dit is dus best wel een tricky puntje, want er is niemand die op je let en ook niemand van wie jij je wat aan moet trekken.

eten afvallen Samen eten
Eten met gezelschap is natuurlijk een stuk gezelliger, maar het kan er wel voor zorgen dat je meer eet dan je normaal doet. Het hangt helemaal af van de persoon met wie je bent. Als je bij iemand bent die ook bezig is met afvallen is er niks aan de hand, want jullie kunnen elkaar juist stimuleren om beter op je voeding te letten. (Weten jullie niet zo goed waar jullie op moeten letten? Lees dan dit artikel over wat je juist wél en juist niét moet doen als je wilt afvallen). Maar er zijn ook mensen die veel meer eten dan jij. Onbewust (of bewust) neem je dat over, waardoor je opeens veel meer eet dan je in je eentje zou doen. Het is een soort van kudde-effect: je doet wat de mensen om je heen doen.

Waar moet je dan eten?
Maar waar heb je het beste eetpatroon? Nou, over het algemeen eten mensen gezonder als ze thuis eten. Je doet namelijk zelf je boodschappen, waardoor je weet wat er in huis is. Je wordt thuis ook niet verleid door lekkere geuren van verschillende gerechten die voorbij komen, in tegenstelling tot in een restaurant. Porties eten zijn in restaurants vaak groter dan thuis, en laten we alle voorafjes in restaurants niet vergeten.

Conclusie: je eet het beste wanneer je samen met anderen thuis eet. Je kunt gezonde keuzes maken en zelf bepalen hoeveel je op je bord legt, terwijl je communiceert met anderen. Avondjes zonder gezelschap zijn gelukkig dus helemaal niet nodig! Uiteindelijk draait alles om je eigen controle. Bepaal zelf wat je wel en niet eet en wees sterk genoeg om niet mee te gaan in keuzes van anderen.

Bronnen: sheknows.com, theguardian.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook