News

Praat je in je slaap? Dan ben je uniek én bijzonder

Ben jij ‘s nachts een echte verhalenverteller? En krijgen jouw stembanden amper rust? Goed nieuws, want uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die praten in hun slaap uniek zijn én bijzondere eigenschappen bezitten. Wanneer je praat in je slaap heb je namelijk meer empathie dan wanneer je níét praat in je slaap. Welterusten!

Praten in slaap
De één mompelt een paar onverstaanbare woordjes, terwijl de andere complete gesprekken voert. Toch praat (bijna) iedereen weleens in zijn slaap. Gelukkig merk je hier zelf vrij weinig van. Ben jij ‘s nachts een echte kletskous? Dan kan het soms wel een beetje gênant zijn, bijvoorbeeld wanneer je bij een vriendin blijft slapen. Toch heeft praten in je slaap veel voordelen…

Uniek 
Praat jij vaak in je slaap? Gefeliciteerd, jij bent super uniek. Er zijn namelijk maar weinig mensen die regelmatig praten in hun slaap, slechts 5%. Hoe jonger je bent, hoe vaker het voorkomt. Ook komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Tot zover het sterke geslacht. 😉 Maar wist je al dat praten in je slaap is eigenlijk een hele goede eigenschap is? Het is bewezen dat wanneer je veel praat in je slaap, je beter bent in het inleven van gevoelens. Volgens een onderzoek in Journal Brain and Development zijn mensen die praten in hun slaap ook sneller geneigd om andere te helpen. Praten in je slaap is dus niets om je voor te schamen, het maakt je juist bijzonder en extra likeable. Snurken tijdens het slapen, dat is pas écht erg.

Verlammen stembanden
Maar hoe is het mogelijk dat de één vannacht hele verhalen verteld heeft tegen zijn partner, terwijl de ander amper praat? Hetzelfde onderzoek heeft aangetoond dat dit alles te maken heeft met de stofjes die je aanmaakt om je lichaam ‘s nachts te ‘verlammen’. Deze stofjes zorgen ervoor dat je rustig kan slapen en dat onder andere je stembanden verlamd worden. Toch is dit dus bij de zeldzame 5% niet het geval. Heb jij hier ook last van? No worries, dit is helemaal niet slecht voor je. Het kan alleen een beetje gênant zijn wanneer je ‘s nachts de naam van je ex-vriendje blijft mompelen… Oeps!

Bron: SELF, Sleep, &Psychologie | Beeld: iStock