Lifestyle

Vaak ongerust? Zo leer je hiermee omgaan

We voelen ons allemaal wel eens angstig of ongerust. Aan iemand uitleggen hoe je je dan voelt, dat is bijna onmogelijk. En wat nog veel lastiger is, is van dat rotgevoel af komen. Maar hoe zorg je er dan voor dat je je wat minder ongerust voelt en je je hoofd even bij andere dingen kunt hebben? Wij hebben wat ontspanningstips voor je op een rijtje gezet!

1. Probeer ademoefeningen
Het lijkt misschien cliché, maar ademhalingsoefeningen helpen je echt om rustig te worden. Ga op de grond zitten en zet je voeten op de grond. Doe je ogen dicht en adem heel langzaam en diep in en uit. Doe dit twee minuten en je zult je van binnen al een stuk rustiger voelen. Daarnaast kun je ook altijd yoga oefeningen uitproberen.

2. Ga een eindje wandelen
Je hoort mensen vaak zeggen dat ze even een stukje gaan wandelen om tot rust te komen. En dat werkt echt. Zoek een rustige plek op, zonder druk verkeer of andere dingen die je lastig kunnen vallen, en loop gewoon even rond. Misschien helpt het je om oortjes in te doen met muziek waar jij rustig van wordt? De frisse lucht doet je in ieder geval al erg goed!

3. Luister naar klassieke muziek
Klassieke muziek heeft op veel mensen een kalmerend effect. De muziek werkt ontspannend, en kan je ook helpen om in slaap te vallen. Maar dit ligt bij iedereen anders. Sommigen worden juist he-le-maal onrustig van klassieke muziek. Het ligt er maar net aan wat voor jou het beste werkt.

4. Lees een goed boek
Door het lezen van een boek sluit je je af van alles wat er om je heen gebeurt. Je leeft je helemaal in in de personages in het boek, waardoor je opeens terecht komt in een ander soort wereld. Op deze manier vergeet je even wat er zich allemaal in het echte dagelijkse leven afspeelt.
5. Praat met een goede vriendin
Als iemand aandacht aan je besteedt, geeft dat je sowieso al het gevoel dat je niet alleen bent. Als je aan je vriendin uitlegt hoe je je voelt en wat je angst is, kan dat alleen er al helpen om van je zorgen af te komen.

6. Kijk naar je lievelingsfilm
Je hebt vast wel een film die je vaker hebt gezien dan één keer. Gewoon, omdat ‘ie zo mooi blijft. Pak die film erbij en kijk hem nog een keer. Als je een film kijkt leef je je helemaal in (dus net zoals bij het lezen van een boek). Je vergeet zo een beetje wat er zich in jouw leven afspeelt. En als je een film al eerder hebt gezien sta je ook niet meer voor verrassingen.

7. Knuffel met je huisdier
De meeste honden en katten voelen het aan als hun baasje pijn heeft of verdrietig is. Als jij een hond of kat hebt, heb je vast weleens een moment gehad waarop je trouwe viervoeter bij je kwam liggen om je te troosten. Door met je huisdier te knuffelen heb je meer het gevoel alsof je er niet alleen voor staat en het is gewoon super fijn.

8. Neem een lang, warm bad
Een lekker warm bad kan je helpen om tot rust te komen. Je spieren worden wat losser en je kunt voor een moment alleen maar liggen. Zo ben je ook niet te veel bezig met andere dingen dan ontspannen. Je kunt geurkaarsjes aandoen, een lekkere bruisbal in het bad gooien en een kopje thee nemen. Soms is het goed om even een momentje voor jezelf te pakken, en dat kan nóg beter met behulp van een lekker bad.

Bron: yourtango, adaa, realsimple | Beeld: iStock