Lifestyle

Dit is alles wat je moet weten over de studiekeuzetest

Na jaren bloed, zweet en tranen is het eindelijk zover: je gaat eindexamen doen. Yes! Nog even bikkelen en dan hoef je nooit meer met die zware boekentas door de regen te fietsen voor een saaie les geschiedenis. Weet jij al wat je na je eindexamen gaat doen? Of twijfel je nog? Met een studiekeuzetest kom jij er snel achter welke opleiding perfect voor jou is.

Studiekeuzetest
Wanneer je eindexamens voorbij zijn kun je natuurlijk niet wachten om verder te studeren. Eindelijk is het tijd om meer te leren over onderwerpen die je écht leuk vindt. Toch is het kiezen van een juiste opleiding niet zo eenvoudig. Het vinden van de juiste studie kan best overweldigend zijn. Niet alleen zijn er ontzettend veel verschillende opleidingen, je moet ook nog eens rekening houden met verschillende niveaus en scholen. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Dan kan het handig zijn om naar een open dag te gaan of een studiekeuzetest te maken. Je kan online een gratis studiekeuzetest maken, maar er zijn ook speciale cursussen waar je tegen betaling een studiekeuzetest kan maken.

Twijfel jij nog over je vervolgstudie en ben jij van plan een studiekeuzetest te gaan maken? Dit is alles wat je moet weten over een studiekeuzetest. 

1. Een goede studiekeuzetest geeft je een duidelijk beeld van welke opleiding er bij jou past. Aan de hand van verschillende vragen en opdrachten wordt er bij een studiekeuzetest een perfecte studie voor jou gekozen. Er wordt tijdens een studiekeuzetest van alles gevraagd over je hobby’s, normen en waarden, welke beroepen je leuk lijken of juist absoluut niét. Een studiekeuzetest is vrij uitgebreid en kan wat tijd in beslag nemen.

2. Een studiekeuzetest kijkt niet alleen naar de toekomst, maar ook naar het verleden. Zo houdt een studiekeuzetest bijvoorbeeld rekening met het vakkenpakket dat je hebt gekozen op de middelbare school. Aan je vakkenpakket kunnen ze in één oogopslag zien waar je interesses liggen. Daarnaast is voor sommige opleidingen ook een bepaalde kennis nodig. 

3. Een studiekeuzetest is gebaseerd op verschillende aspecten uit je leven zoals je interesses, wat je belangrijk vindt en wie je bent. Je maakt een studiekeuzetest voor jezelf en voor niemand anders. Er zijn daarom ook geen goede of foute antwoorden. Beantwoord daarom ook altijd alle vragen eerlijk. Een studiekeuzetest is ook niet iets wat je even snel tussendoor doet. Neem er de tijd voor en maak geen overhaaste beslissingen. Bekijk dit artikel voor zeven onmisbare tips voor de juiste studiekeuze. 

4. Een studiekeuzetest geef je een suggestie voor een opleiding, maar niets staat vast. Jíj bent uiteindelijk de persoon die kiest wat je gaat studeren. Het kan dan ook nooit kwaad om meerdere testen te doen als je twijfelt over je studiekeuze. Let tijdens het kiezen van een studie ook op de stad en de school. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je tevreden bent over je studie, maar wanneer je hiervoor naar de andere kant van Nederland moet verhuizen is dit wel iets om over na te denken. Het kan ook helpen om bijvoorbeeld een open dag van een school te bezoeken. Zo merk je meteen of de school wel bij jou past.

Ben jij aan de hand van een studiekeuzetest begonnen aan een nieuwe opleiding en wil je er zeker van zijn dat je de juiste studie hebt gekozen? Bekijk dan eens dit artikel.

Beeld: iStock

Must reads 👀