Lifestyle

7 belangrijke tips voor het maken van de juiste studiekeuze

Hiep hoi, jouw diploma is in the pocket, want na jaren zwoegen heb jij je diploma in ontvangst mogen nemen. Er is alleen een klein probleempje: Jij hebt geen flauw idee wat je nu moet gaan doen. Het mag niet economisch en technisch zijn, het liefst een beetje creatief en ook nog met mensen. Pff… Zie dat perfecte plaatje maar te vinden. Verpleegkundige of toch lerares op de basisschool? Wij geven je tips hoe jij de juiste studiekeuze maakt. 

1. Koop de keuzegids
Als je echt geen idee hebt in welke hoek je het moet zoeken, kun je het beste beginnen bij de studiekeuzegids. Deze heb je voor mbo-, hbo- en wo-opleidingen. Ga elke opleiding af en bepaal voor jezelf of het iets voor je is. Zet een plusje bij opleidingen die je wel ziet zitten, een minnetje bij de opleidingen die je niks vindt en een vraagteken als je er nog niet zeker van bent. Maak een selectie van deze studies en dan is het tijd voor stap twee. 

2. Bezoek open dagen
Het is de hoogste tijd voor open dagen. Je hebt een lijstje gemaakt met opleidingen die je wel aanstaan en daar wil je alles over weten. Zoek op wanneer er open dagen zijn en ga er naartoe. Neem je ouders mee, zodat zij ook een mening geven. Natuurlijk ben jij de persoon die bepaalt of de opleiding bij je past, maar je ouders kunnen daar zeker advies in geven. Stel vragen aan leerlingen en docenten, zodat je een goed beeld van de opleiding kunt vormen. 

3. Meeloopdagen 
Als je een opleiding hebt gevonden waarvan je denkt dat het nog wel eens een kanshebber zou zijn, schrijf je dan in voor een meeloopdag. Zo weet je precies hoe de lessen en sfeer zijn op de opleiding. Er wordt niks mooier gemaakt dan het is (hier hebben open dagen wel een handje van) en kun je kijken of je je thuisvoelt op de school. Loop ook een dagje mee bij de opleiding op een andere school. Zo kun je alles van A tot Z vergelijken. Ga ook naar andere opleidingen, zodat je niets over het hoofd ziet. 

studiekeuze tips4. Testen op internet
Als je na veel research nog steeds niet weet in wat voor een richting je interesses liggen, kun je altijd een test maken op het internet. Je hebt gratis studiekeuzetesten, maar ook betaalde. Als je er geld voor betaalt, krijg je uiteraard beter advies, maar met een gratis test kom je ook al een heel eind. Klik hier om de gratis 123 studiekeuzetest te maken. 

5. Kijk waar je goed in bent
Als je iets gaat doen waar je goed in bent, vind je dat vaak leuker dan vakken waar je niks van bakt. Het heeft geen zin om een economische opleiding te doen als je niks van cijfertjes snapt. Ga de vakken af die je nu op school volgt en kijk waar je goed in bent en welke je leuk vindt. Probeer hier opleidingen bij te zoeken die raakvlakken hebben. Als dat lukt, ben je al een stap verder. Misschien heb je wel een hobby waar je goed in bent en waar je ook een opleiding in kunt volgen. Sport, toneel, muziek of kunst, je kunt het zo gek niet bedenken. 

6. Vraag je decaan
Soms zie je door de bomen het bos niet meer en dan moet je hulp van buitenaf inschakelen. Klinkt spannend, maar dat valt wel mee. Elke school heeft een decaan die alles weet op het gebied van vervolgopleidingen en daar kun je altijd terecht voor vragen. Deze persoon geeft je advies over studies en hoe je deze belangrijke keuze het beste kunt maken. 

7. Volg je hart
Je kunt nog zoveel testen maken en advies vragen aan anderen, uiteindelijk ben jij de persoon die deze keuze moet maken. Doe vooral wat je leuk vindt, want je moet het de rest van je leven doen. Ook al kies je misschien iets waar je net even wat meer geld in het laatje trommelt, als je het niet leuk vindt, schiet je er totaal niks mee op. Houd dat goed in je achterhoofd. 

Bedankt Lotte B. voor dit leuke idee!

Beeld: iStock

Must reads 👀