Lifestyle

Typisch Twentse uitspraken: deze 13 herken je als echte Tukker

Twente, die mooie streek in Overijssel. We kennen het allemaal als het wilde Oosten. Natuurlijk horen daar een heleboel leuke uitspraken bij die alleen de echte Tukker in hart en nieren kent. De rest van Nederland heeft geen flauw idee waar je het over hebt als je je Twentse accent opzet. Ben jij een rasechte Tukker? Dan komen de volgende uitspraken jou meer dan bekend voor.

1. Past dat in de kattenbak?
Kattenbak? Die bak waarin een kat drolletjes draait? Nee, dames. We hebben het hier over de laadruimte van een auto, ook wel de kofferbak. 

2. Steek me de gek niet aan
Tja, als niet-Twentenaar heb je geen idee waar dit dan weer op slaat. We zullen je verlossen: het betekent iemand voor de gek houden. 

3. Ik pak de paling in
"Jonks, mooi ewes. Ik pak de paling in" Uhm, oké. Fijn dat je die stinkvis in een folietje wil rollen? Die Tukkers houden je voor de gek, want dit heeft helemaal niks met paling te maken. Hij wil gewoon duidelijk maken dat hij gaat. Aju!

4. Kats vergeten
Niks met katten hoor, gewoon dat je het helemaal vergeten bent. Niet meer, niet minder. 

5. Naar huis heen gaan
Naar huis heen gaan en naar school heen gaan. De meeste Nederlanders gaan naar huis, maar in Twente gaan ze naar huis heen. Het is maar net wat je gewend bent, toch?

twente uitspraken6. Onmeunig
Onmeunig lekker, onmeunig mooi en zo is van alles onmeunig daar in Twente. Het is eigenlijk een beetje een apart woord voor 'heel erg'. 

7. Dikke as doezend man
Heeft niks met 'dik' te maken of iets in die richting, maar dit zeg je als iemand een paar biertjes teveel heeft gedronken. Kats bezopen dus. 

8. Ut lup wa los
Geen loslopend wild als je dat soms denkt, maar dit betekent dat het allemaal wel goedkomt. 

9. Moej un lik an de bek hem
Als iemand dit tegen je zegt, moet je niet gevleid zijn omdat je denkt dat hij je wil zoenen, maar dan kun je beter maken dat je wegkomt. Hij wil je dan eigenlijk gewoon een klap voor je kop geven. Autsj. 

10. Good goan
Waar je ook gaat of staat, in Twente zeggen ze altijd 'good goan'. De rest van Nederland kent dit als 'het ga je goed'. 

11. Stoet
Stoet is Twents voor boterham. Een onmeunig lekkere stoet met pindakaas. Hmm... Heerlijk. 

12. Huulbessem
Huilende bezem is waarschijnlijk het enigste wat je er als niet-Tukker van kunt maken, maar toch betekent het iets anders. Huulbessem is namelijk stofzuiger. 

13. Siepel
Dit betekent ui. "Een frikandel speciaal met extra siepel graag." 

Krijg jij geen genoeg van deze taal? Dan lees je hier nóg meer Twentse uitspraken. Ben je meer van het accent met de zachte G? Lees dan hier typische Limburgse uitspraken. 

Beeld: iStock | Bron: indebuurt.nl, upcoming.nl, tubantia.nl, 

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved