Lifestyle

13 uitspraken die je herkent als je uit Twente komt

Goaj met brommers kiek’n of hef de knol’n op? Krijg jij af en toe ook plaatsvervangende schaamte als je op tv iemand hoort praten die dúidelijk uit Twente komt, of ben jij proud te be a tukker? Vandaag mag jij je taalgevoel weer testen, lees snel verder om te kijken of jij al deze Twentse uitspraken kent!

1. Sloerig in ‘n rakkert
Wanneer je sloerig in ‘n rakkert bent, heb je vast een avondje doorgehaald. Je voelt je namelijk niet lekker (of bent gewoon erg brak…).

2. ‘t Löp wa lös
Het komt wel goed!

3. Brommers kiek’n
Als een jongen aan je vraagt of je mee gaat brommers kijken, moet je dit niet al te letterlijk nemen. Misschien een beetje een gekke benaming, maar hij probeert je gewoon te versieren! Deze uitdrukking is vroeger ontstaan als smoes om een meisje mee naar de (brom)fietsenstalling te lokken in de hoop dat daar iets gaat gebeuren.

4. Den kik met ‘t linkeroge in’n rechtertuk
Als iemand met zijn linkeroog in zijn rechtzak kijkt dan betekent dit dat hij of zij scheel kijkt.

5. Hee hef de knol’n op
Nee, dit heeft niks met paarden te maken. Dit zeg je wanneer iemand heel erg moe is.

6. Onmeunig
Is een veelgebruikt woord en wordt gebruikt om een zin te versterken. Dus als iemand zegt dat het eten ‘onmeunig lekker’ was, dan was het dus super lekker.

7. Kattenbak
Waar dit vandaan komt is nog steeds een raadsel. In Twente noemen ze de kofferbak van een auto een kattenbak. 

8. De deur is ‘los’
Dit is iets wat er echt in gebakken zit bij Twentenaren. Zij zeggen in plaats van dat iets open is (denk aan deur, winkel), dat iets los is. Huh!?

9. Noabers
Je noaber dat is de persoon die naast je woont, je buurman!

10. Kuierdroad
En daar heb je geen kuierdroad voor nodig, want dat is namelijk een telefoon.

11. Huulbessem
Dit is een ander woord voor stofzuiger.

12. Reuriezer
Een roerijzer, oftewel een lepel. Klinkt best logisch toch?

13. De keet
Niet helemaal een Twents woord misschien, maar iets typisch uit het Oosten. Een keet is een soort van café in een schuur of caravan, meestal bij iemand thuis, waar vrienden in het weekend bij elkaar komen, bier drinken en er een feestje van maken. Hartstikke gezellig!

Lees ook:

bron