Lifestyle

Kom er nu achter: heb jij last van slechte of juist goede stress?

We hebben er allemaal weleens last van: voor een tentamen, wedstrijd of omdat de lat gewoon te hoog ligt. Stress: de meesten denken dat dit alleen maar slecht is voor je, maar dat moeten we snel uit ons hoofd zetten. Een bepaalde soort stress kun je beter voorkomen, maar er bestaat ook een vorm die juist hartstikke goed is voor je. Misschien klinkt het wat ingewikkeld, daarom moet je juist dit artikel lezen. 

Slechte stress
We kennen stress allemaal als iets slechts. Het leidt vaak tot oververmoeidheid en misschien wel tot een burn-out. Hartkloppingen, een benauwd gevoel en maagzuur. Als je veel stress hebt, krijg je hier mee te maken. Deze ‘slechte’ vorm van stress wordt ook wel ‘distress’ genoemd. Misschien is het belangrijk om te weten waar die vervelende stress vandaan komt.

Distress onstaat in je ‘reptielenbrein’. Er ontstaat een reactie waardoor je je lichaam aanspoort om actie te ondernemen. Eigenlijk om te vechten voor jezelf. Het is een natuurlijke reactie als er gevaar dreigt en dan heb je geen tijd om bewust over dingen na te denken. Als jij je handen wil wassen, maar het water is nog veel te heet dan trek jij meteen je hand terug. Dit is jouw natuurlijke reactie en dus een vorm van stress. Eigenlijk is dit helemaal niet zo slecht, want je kunt het zien als een soort overlevingsdrift. Deze ‘distress’ moet natuurlijk niet lang aanhouden, want dan kan het wel een keer fout gaan. Je lichaam is continu in een alerte houding om te vechten tegen gevaar. Het klinkt allemaal overdreven, maar vroeger was het echt zo. Heel vroeger dan wel hé. Tegenwoordig leven we niet meer in de tijd dat we moeten jagen voor voedsel, maar krijgen we met andere dingen te maken die stress veroorzaken. 

Dit soort stress heeft verschillende oorzaken:
1. Hoge werkdruk
2. Slechte werksfeer
3. Lage beloning bijvoorbeeld in salaris of vrije tijd
4. Te hoge eisen
5. Bezorgdheid

stressGoede stress
Wanneer ervaar je dan goede stress? Goede stress heeft alles te maken met het beter presteren. Dit wordt ‘eustress’ genoemd. Iemand met ‘eustress’ kan langer doorgaan, voelt zich energiek en is volledig gefocust. Als sporter heb je deze stress soms nodig om meer dan honderd procent te presteren. Maar wat dacht je van stress op school? Als jouw toetsweek eraan komt, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Toetsen, projecten en verslagen die ingeleverd moeten worden. Ook andere dingen die je nog moet regelen. De stress slaat toe en op dat moment staat er druk op je. Maar laten we eerlijk zijn: meestal halen we die deadlines gewoon en als alles voor elkaar is, voel jij je beter dan ooit.

Goede stress zorgt ervoor dat je beter presteert, dus een beetje stress tijdens je werk, school of sport is juist goed voor je. Als je toch de ‘slechte’ soort stress ervaart, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? Kijk, dan is Girlscene weer je redder in nood. 

– Probeer een juiste ademhalingstechniek te gebruiken. Als er meer zuurstof in je lichaam komt, word je vanzelf een stuk rustiger. 
– Doe maar één ding tegelijk. Je wilt rust in de tent dus als je alles tegelijk gaat doen, ga je je doel zeker niet bereiken. 
– Ga sporten. Van sporten krijg je energie en je kunt je hoofd helemaal leegmaken. Even een uurtje nergens aan denken. 
– Als je ergens mee zit, gooi het eruit. Praat met iemand die je vertrouwt en je zult zien dat het ontzettend oplucht. 
– Doe ontspannende activiteiten, iets wat je echt leuk vindt. Ga ook eens een spelletje spelen of een boek lezen. Deze dingen zorgen pas echt voor ontspanning. 
– Pak je rust. Als je vaak moe bent, heb je gewoon ontspanning nodig. Ga tussen je werk door wat vaker relaxen. Even zitten en ontspannen. Ben je vaak vermoeid? Lees dit artikel voor tips. 
– Luister ontspannende muziek, dat heeft een positief effect op je hersenen. Je stress zal hierdoor verminderen. 
– Neem de tijd om te eten. Als je een erg druk leven hebt en vaak snel wat naar binnen propt, wil dit niet echt meewerken. Kook iets waar genoeg vitaminen in zitten en neem de tijd om het op te eten. Blijf na het eten nog even zitten om het te laten zakken. 

Vind je het nog steeds erg lastig om te ontspannen? Lees dan dit artikel voor nog meer tips. 

Beeld: iStock | Bron: thuisarts.nl, ttisuccessinsights.nl, psychischegezondheid.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, stresspro.nl

Must reads 👀