Food

Dit complete kerstdiner staat binnen no time op tafel

Met kerst hebben we alle tijd om de lekkerste gerechten klaar te maken om vervolgens uitgebreid te tafelen. Elk jaar vraag je je weer af wat je op tafel moet toveren. Wordt het kip of toch een goed stuk biefstuk? Keuzes maken, het blijft lastig. Gelukkig hoef jij dit jaar nergens over na te denken, want Girlscene heeft al het perfecte kerstdiner voor jou uitgestippeld. 

Voorgerecht
Een voorgerecht kan natuurlijk niet onbreken bij een kerstdiner. Voor elk wat wils, dus daarom dat de keuze ligt bij hamrolletjes en zalmrolletjes. 

hamrolletjes kerstdiner

Seranohamrolletjes 

Ingrediënten:
– 1 peer
– 150 mililiter sherry medium dry
– 1 eetlepel vloeibare honing
– 300 gram manchego 
– 80 gram serranoham
– 15 gram bieslook

Bereiding:
1. Schil en snijd de peer in partjes
2. Doe de sherry en honing in een pan en breng het aan de kook. Laat het twee tot drie minuten koken. Leg de peer in de pan op de sherry en laat deze vier tot vijf minuten gaar worden. 
3. Pak de peerpartjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. 
4. Laat het vocht doorkoken totdat het stroperig wordt. 
5. Snijd de korstjes van de stukjes manchego en snijd deze in acht puntjes.
6. Snijd de plakjes ham in de lengte doormidden. Leg er een puntje manchego op, daarop drie sprietjes bieslook en een partje peer. Rol het op en leg het in een platte schaal. 
7. Druppel wat sherrysiroop erover en strooi er wat peper op. 
 

zalm in aspergesZalm met asperges

Ingrediënten:
– 200 gram groene asperges
– 2 eetlepes citroensap
– 1 eetlepel geraspte wortel
– 1 eetlepel mayonaise
– 10 plakjes gerookte wilde zalm
– 1 bekertje zure room

Bereiding:
1. Kook de asperges met een snufje zout één tot twee minuten. Spoel ze direct af en laat ze uitlekken. 
2. Roer het citroensap in een kom met de wortel en mayonaise tot een dressing. De wortel moet dus fijngemaakt worden. Dip de asperges door de dressing. 
3. Spreid een plak zalm uit en leg daarop drie of vier asperges. Rol het plakje op en maak tien zalmrolletjes. Leg ze op een schaal.
4. Roer de zure room door de overgebleven dressing en breng het op smaak met peper en zout. Serveer de saus bij de zalmrolletjes. 

Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht is natuurlijk het belangrijkste. Je wil iedereen omverblazen met een heerlijk gerecht. Dat gaat zeker lukken met de ham met dille uit de oven en de zoete aardappel met avocado. 

ham kerstdiner

Ham met dille

Ingrediënten:
– Stuk beenham, 700 gram 
– 1 eetlepel zonnebloemolie
– 1 theelepel gemalen kruidnagel
– 1 eetlepel honing
– 30 gram boter
– 2 eetlepels grove mosterd
– 10 gram dille 

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. 
2. Meng de honing, kruidnagel en olie in een kom. Bestrijk hiermee de beenham. 
3. Leg de ham met de boter in een ovenschaal. Bak dit een uur in de oven gaar. Keer het elk kwartier. 
4. Snijd de dille fijn. Meng dit in een kom met mosterd. Bestrijk hiermee de beemham. 

zoete aardappelZoete aardappel met avocado

Ingrediënten:
– 4 zoete aardappels
– Olijfolie
– 2 avocado’s
– 2 limoenen
– Handje pompoenpitten
– 150 gram Mexicaanse queso fresco 

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Besprenkel de zoete aardappels met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. 
2. Wikkel ze in aluminiumfolie en bak ze in de oven een uur en een kwartier gaar. 
3. Verdeel de avocado over de zoete aardappels, verkruimel de kaas erover en bestrooi het met pompoenpitten. Serveer de limoenpartjes erbij. 

Nagerecht
Natuurlijk laten we altijd een plekje vrij voor het toetje. Iedereen smelt weg bij de Griekse yoghurt met Bastogne koek en peer en de Oreo banaan milkshake. 

yoghurt met peerGriekse yoghurt met Bastogne en peer

Ingrediënten:
– 1 peer
– 4 Bastogne koekjes
– 250 mililiter Griekse yoghurt
– 250 mililiter vanille vla
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel suiker

Bereiding:
1. Schil de peer en snijd deze in kleine stukjes. Meng deze met de suiker en kaneel in een kom. 
2. Smelt wat boter in een pan en bak de peer een paar minuutjes. 
3. Verkruimel de Bastognekoeken en verdeel een laagje hiervan over de bodem van de glaasjes. 
4. Doe een laagje Griekse yoghurt en vanille vla in het glas en doe hier een laagje peer bovenop. Herhaal dit todat de glazen vol zijn. 

oreo milkshake

Oreo banaan milkshake

Ingrediënten:
– 20 Oreo koekjes
– 16 eetlepels slagroomijs
– 500 mililiter melk
– 2 bananen

Bereiding:
1. Doe de melk, slagroomijs en de gepelde banaan in een blender. 
2. Voeg zestien Oreo koekjes toe in grove stukken. 
3. Mix alles fijn en schenk uit in vier grote glazen. 
4. Kruimel de vier overgebleven koekjes over de glazen. 

Eet smakelijk ladies!

kerstdiner kerst

Beeld: iStock | Bron: leukerecepten.nl, jamiemagazine.nl, allerhande.nl