Beauty

Dun, droog, vet of beschadigd haar? Met deze tips kun je jouw haar-struggles oplossen

De zomer is voorbij en al het chloor, zon, zee, zout en wind heeft je haar niet bepaald mooier gemaakt. Help, wat nu? Bel niet meteen de kapper, maar probeer het eerst zelf op te lossen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Wat kun je het beste doen om je haarstruggles zo snel mogelijk op te lossen? Girlscene geeft je tips zodat jij binnen de kortste keren weer een mooie, glanzende en gezonde bos haar hebt. 

Als je je haar goed verzorgt, gaat het er automatisch mooier uitzien. Het gaat glanzen en voelt zachter aan. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Lees hieronder de tips. Als eerste is het belangrijk dat je bepaalt wat voor haartype je hebt.  We leggen per haartype uit hoe je je haar het beste kunt verzorgen.

haarverzorgingsproductenDroog haar
Bij droog haar is er sprake van vochttekort en een gebrek aan talgvet. Vaak merk je bij droog haar zelf al aan je lokken dat ze anders aanvoelen of er anders uitzien. Wat kunnen hier aan doen?

– Bescherm je haar goed tegen de zon
– Zwem niet te veel in chloorwater of in de zee. Chloor en zout zorgen ervoor dat je haar droog wordt.
– Wil je je haar föhnen? Gebruik altijd een hittebeschermer voor je haar. Föhn ook altijd in de koelste stand.
– Laat je haar drogen aan de lucht. Weg met die handdoeken dus.
– Gebruik vochtherstellende spray om je haar een extra boost te geven. Wil je nog meer tips voor droog haar? Lees dan dit artikel.

Vet haar
Over ons hele lichaam bevinden zich openingen in onze huid. Bij deze openingen zitten talgklieren en deze produceren talg. Dit is een natuurlijk proces om het lichaam gezond te houden. Soms beginnen talgklieren meer talg te produceren dan normaal en op deze momenten ontstaat een vette hoofdhuid, met als gevolg vette haren. Hoe lossen we dit op?

– Douche met een lagere temperatuur. Als je warm doucht kan dat de talgklierproductie stimuleren.
– Was je haar niet te vaak. Wanneer je je haar wast, verwijder je talgklieren en is je lichaam geneigd om meer talg te produceren. Zo kom je in een cirkel terecht, want jij gaat dan juist je haar vaker wassen. Probeer dit dus te beperken tot maximaal drie keer per week.
– Borstel je haar niet te vaak. Dit geldt ook voor je handen door je haar halen. Je handen zijn vaak vet dus ja, één plus één is twee.

Beschadigd haar
Beschadigd haar kan verschillende oorzaken hebben. Behalve het gebruik van de verkeerde haarverzorgingsmiddelen, kan beschadigd haar ook worden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. De zon kan het haar ook beschadigen, meestal voelt het dan erg droog aan. How to fix this?

– Gebruik de juiste verzorgingsproducten. Lees in dit artikel welke producten jij het beste kunt gebruiken.
– Zorg ook dat je gezond eet. Dit kan ook invloed hebben op de gezondheid van je haar.
– Knip je gespleten haarpunten af. Je haar gaat er dan al stukken beter uitzien.
– Wrijf je haar niet droog, maar dep het droog met een handdoek. Als je wrijft beschadigt je haar alleen maar meer.

verzorging van je haar

Dun haar
Niet iedereen is gezegend met een volle bos haar. Wat kun je eraan doen om toch meer volume te creëren?

–  Krijg je wel genoeg vitamine B2, B8 en zink binnen? Dit zorgt er namelijk voor dat je haar groeit en het op sterkte kan komen. Vitamine B die goed is voor je haar, zit onder andere in eieren, melk, noten, groenten, fruit, vlees en sojabonen. Inslaan dus.
– Wacht met het kammen van je haar totdat het droog is. Je haar is al gevoelig en als je het gaat kammen wanneer het nog nat is, is de kans groot dat je het beschadigt.
– Gebruik producten die meer volume creëren. Denk aan volumepoeder en haarmousse. Voor nog meer tips om volume in je haar te krijgen, kun je dit artikel lezen.

Roos
Je hoofdhuid jeukt en je kleding zit onder de schilfers. In feite is het niets anders dan een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Hoe kom ik hier vanaf?
– Was je haar regelmatig met een milde shampoo. Zorg wel dat je de shampoo goed uitspoelt. Helpt dit niet, dan kun je speciale anti-roosshampoo proberen.
– Douche met een lage temperatuur. Heet water kan roos juist erger maken.

Hier volgen nog wat algemene tips om je haar te verzorgen die voor elk haartype goed zijn:
– Ga voor natuurlijke haarproducten. Probeer shampoo met sodium lauryl sulphate, siliconen en slcohol te vermijden. Wil je weten welke shampoo het beste bij je past? Lees dan dit artikel.
– Geef je haar elke maand een boost door een haarmasker te gebruiken.
– Gebruik conditioner voor in de haarpunten. Dit zorgt ervoor dat je haar beter doorkambaar is en minder snel beschadigt.
– Toupeer je haar niet! Dit is echt een ramp voor je haar.

Beeld: iStock | Bron: Haarwereld, Apotheek.nl, Haarstichting, Missnatural, Haarshop, Gezondheidsnet