Lifestyle

Bijna 18? Dan moet je dit zeker weten!

Hiep hiep hoera, je bent (bijna) achttien! Dit betekent; legaal alcohol drinken, auto rijden, je eigen verzekering betalen, stemmen en nog heel veel meer verantwoordelijkheden! Achttien worden is voor de meeste in Nederland een dig deal. Het is de leeftijd waarop mensen je eindelijk als gelijksoortige gaan behandelen en je mee mag doen met de grote-mensen-gesprekken. Helaas zitten er ook een hele hoop nare dingen aanvast die je moet regelen als je 18 wordt.. 

Maar geen stress, want wij hebben een lijst gemaakt van alle dingen die je moet regelen voor je achttien wordt! (Als je deze lijst hebt doorgelezen is het nog maar de vraag of je nog wel achttien wil worden…) 

Zorgverzekering regelen
Niemand heeft hier echt zin in, maar het is toch goed om even goed uit te pluizen wat de verschillende opties zijn en welke verzekering het best bij je past. Heb jij bijvoorbeeld vaak een afspraak bij de fysio? Zorg dan dat je dit in je pakket hebt. De meeste kiezen voor een basisverzekering, een goede optie voor iemand van 18 jaar en het goedkoopst. 

DigiD aanvragen
Als je mbo-student bent dan heb je hoogstwaarschijnlijk al een DigiD voor je ov-chipkaart. Maar als je hbo’er of wo’er bent is het de hoogste tijd om je aan te melden op deze volwassenenwebsite. Deze site is bedoelt om een studiefinanciering en/of lening aan te vragen. Kan je lekker bijhouden hoeveel schulden je aan het opbouwen bent ♥.

Zorgtoeslag aavragen
Iedereen moet een zorgverzekering, best wel duur. Als je zorgverzekering 100 euro per maand kost is dat waarschijnlijk al de helft van je loon. Daarom heeft de overheid besloten de mensen met een lager inkomen, jij dus, een handje te helpen met zorgtoeslag. Dat is een beetje geld dat je elke maand krijgt om je verzekering mee te kunnen betalen, dus streep je daardoor weer van elkaar af, maar het moet wel even gefixt worden. 

Ov-chipkaart
Mocht je niet op mbo zitten, wordt het tijd dat je een ov aanvraagt. Dit is echt superhandig want je kan hiermee kiezen of je doordeweeks of in het weekend gratis wil reizen. Moet jij nou elke dag 1,5 uur reizen om op school te komen en kost dit je (ouders) bakken met geld? Dat is vanaf nu dus verleden tijd! 

18 geworden en regelen

Schrijf je in bij kamersites
Word ook lid van kamerverhuur-accounts op Facebook. Hier worden dagelijks kamers op aangeboden voor een studentenprijs. Houd deze accounts allemal goed in de gaten en probeer zo snel mogelijk steeds te reageren. Hoe je moet hospiteren lees je hier. 

Rijbewijs
Achttien is de leeftijd dat jij ongecontroleerd over de wegen van Nederland mag scheuren. Misschien krijg je dit voor je verjaardag, van je oma, of je zal er nog even voor moeten sparen. Maar je mag zeker weten eindelijk beginnen! 

Uitvaartverzekering
Dit is een keuze, het hoeft niet. Weet wel dat doodgaan een hele dure grap is. Een uitvaart kost al snel 7500 euro en je ouders staan, naast dat jij dan natuurlijk dood bent, waarschijnlijk niet te springen om dit bedrag. Dus als jij het handig vindt is het wel slim om een uitvaartverzekering aan te vragen. 

Cheaper leven
Zo als je dus hebt gelezen zal je voor een aantal vaste lasten komen te staan. En als je op kamers gaat wonen of woont kom je erachter dat het leven eigenlijk best wel duur is. Daarom is het belangrijk om slim om te gaan met het geld dat je hebt. Open bijvoorbeeld een spaarrekening voor onverwachte uitgaven of als je graag op vakantie wil. 

Blijf geordend
Het is moeilijk om geordend te blijven als je ziet wat je allemaal moet regelen en ondernemen, alleen maar omdat je een jaartje ouder bent geworden. Daarom is het slim om te beginnen met het sorteren van belangrijke papieren die je moet bewaren. Maak een mapje aan en gooi alle belangrijke papieren die je binnenkrijgt hierin. Zo vind je alles terug als je het nodig hebt. 

Lees ook: 

Bron: 18ennu.nl, Duo.nl | Beeld: iStock