Lifestyle

5 signalen dat je de verkeerde studie hebt gekozen

Je hebt nog zó je best gedaan tijdens het maken van je studiekeuze. Open dagen bezoeken? Check. Studietest invullen? Ook van het lijstje gestreept. Je denkt dat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt, maar nu je eenmaal begonnen bent voel je je hartstikke ongelukkig. Dit zijn de vijf signalen dat je helaas de verkeerde studie hebt gekozen.

1. Je cijfers zijn niet zo best
Als je cijfers slecht zijn is het wel zo handig om te weten wáárom het zo moeilijk is om een voldoende (en dus je studiepunten) te halen. Is het omdat het niveau te hoog is? Of vind je de studie écht niet leuk? De alarmbellen hoeven na periode één nog niet af te gaan, maar als je een jaar nadat je begonnen bent nog steeds moeite hebt om je klasgenoten bij te benen, dan heb je misschien de verkeerde studie gekozen.

2. De motivatie ontbreekt
Iedereen heeft weleens géén zin om te leren voor een tentamen of om de deadline van een project te halen. Dat is oké en helemaal niet gek. Maar als je nooit zin hebt om maar een poot uit te steken moet je jezelf afvragen of je wel op de goede plek zit. Again, waarom ontbreekt de motivatie bij jou? Ligt het aan je persoonlijkheid of aan je studiekeuze?

verkeerde studie

3. Je weet niet waarom je voor deze studie hebt gekozen
In het begin was je heus wel enthousiast om te starten met je opleiding, maar nu? Zodra iemand al naar je studie vraagt rol je liever met je ogen. Je hebt geen zin om uit te leggen wat je studeert en wat het allemaal inhoudt. Het is niet alsof je hier later iets mee wil doen… Ho, wacht even. Herkenbaar? Dan volg je de verkeerde studie. Je hoeft niet over je opleiding te praten alsof je het over je beste vriendin hebt, maar een beetje enthousiasme hoort van nature wel te komen.

4. De stageperiode bevalt je niet
Stage lopen is dé manier om te ontdekken of het werkveld bij jou en je wensen aansluit. Er is geen betere manier om te ontdekken of het werk iets voor je is! Maar heb je er al een stage op zitten en werd je er allesbehalve vrolijk van? Zie je jezelf echt niet zo’n baan hebben? Dan kun je óf een andere stage proberen (aanrader) of nadenken of je de goede studie volgt.

5. De vakken liggen je niet
Tijdens je studie heb je altijd wel vakken en projecten die jou niet zo lekker liggen. Dat heeft iedereen! Maar als je voor (bijna) geen één vak een beetje enthousiasme kunt opbrengen is het de vraag waarom je eigenlijk de studie volgt. Het zijn namelijk wel de vakken die je voorbereiden op je toekomst en als je hier al niet blij van wordt, word je dan wel blij van wat je te wachten staat…?

Oké, maar what to do als je inderdaad de verkeerde studie hebt gekozen? Dan helpen deze artikelen je verder:

Beeld: iStock

Must reads 👀