Lifestyle

5 tips om de beste zonnebrandcrème voor jou te vinden

Suns out? Buns out! Als de zon schijnt weten we niet hoe snel we de bikini's en badpakken aan moeten trekken om een plekje in de zon te vinden met vriendinnen. Maar daarbij is één ding belangrijk: een zonnebrandcrème mag in je strandtas niet ontbreken. Met de juiste zonnebrand in de aanslag zorg je ervoor dat je niet verbrandt, maar eh... hoe weet je eigenlijk welke variant het beste is? Girlscene geeft vijf tips.

1. Goedkoop of duur?

Zonnebrandcrème vind je in alle prijsklasse. Van budget tot extreem duur, maar maakt het uit in wélke prijsklasse jij je SPF shopt? Dat is de vraag. Het is niet de bedoeling dat je zuinig gaat smeren, dus in dat geval is een goedkopere zonnebrandcrème fijn. Maar het kan wel zo zijn dat een prijzige fles geen vettig laagje achterlaat en sneller intrekt. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent. Op Girlscene HQ vinden we Lancaster heel fijn om mee te smeren, maar we nemen net zo makkelijk een fles Nivea mee.

2. UVA én UVB

Misschien wist je het nog niet, maar back in the days boden niet alle zonnebrandcrèmes een UVA en UVB bescherming. Zo zorgt UVB er niet alleen voor dat je bruin wordt, maar ook dat je verbrandt. UVA dringt daarentegen dieper in de huid door en geeft je op den duur rimpels. Je snapt het waarschijnlijk al... Het is belangrijk als een zonnebrandcrème dus tegen allebei beschermt.

zonnebrandcreme kopen

3. Waterproof en water resistant

Soms staat er op de fles dat de crème waterproof of water resistant is. Heb je dat nodig? Ja en nee. Als je veel buiten bent en bijvoorbeeld een sport beoefent is het handig om er wél voor te kiezen. Uit eigen ervaring blijkt dat de zonnebrandcrème dan wel beter blijft 'zitten'. Aan de andere kant betekent het niet dat je rustig kunt zwemmen en vervolgens zonder te smeren weer in de zon kunt liggen. Het blijft belangrijk om na inspanning (en als je uit het water komt) je lichaam opnieuw in te smeren. Anders is de kans op verbranding groter.

4. SPF

Eén van de belangrijkste dingen is het kiezen van de juiste SPF. In de schappen spot je zowel SPF 10 als SPF 50, maar welke heb jij nodig? Daar kom je heel eenvoudig achter! Onthoud dat een hoge bescherming beter beschermt tegen de zonnestralen. De goede SPF vinden heeft onder andere te maken met je huidtype, hoe lang je in de zon zit en wanneer je in de zon zit. Als je kijkt naar je huidtype kun je het volgende aanhouden:

Huidtype 1 verbrandt snel en wordt amper bruin: SPF 30 (of hoger)
Huidtype 2 verbrandt en wordt wel bruin: SPF 15 tot 30
Huidtype 3 verbrandt nauwelijks en wordt makkelijk bruin: SPF 10 tot 30
Huidtype 4 verbrandt nooit en wordt snel bruin: SPF 10 of 15

5. Textuur

Tot slot is er één puntje waarmee je rekening houdt als je een zonnebrandcrème koopt en dat is de textuur van het product. De een kiest bijvoorbeeld voor een melk, terwijl iemand anders een crème fijn vindt of juist zweert bij een beschermende olie. It is up to you! Om het je iets makkelijker te maken hebben we verschillende varianten op een rij gezet.

kruidvat sunspray gel
Kruidvat Sunspray Gel SPF 30 €6,99

merino ultimate sunscreen
Merino Ultimate Sunscreen SPF 30
€19,50

lancaster spf 50
Lancaster Sun Sport SPF 50
€29,99


Ultrasun SPF 50
(prijs onbekend)


Ultrasun SPF 20
(prijs onbekend)


HEMA Bronze Oil Spray SPF 30
 €7,50

Lees ook:

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved