Oei: De webversie van Whatsapp is niet zo privé als je denkt

Lifestyle door Emma

Hoe deden we het toch vóór Whatsapp op de computer? De webversie is ideaal om je appjes snel te beantwoorden. En je kunt jouw Whatsapp met elke computer verbinden, handig! Maar er kleven ook nadelen aan de webversie. Wat blijkt? Door te appen op de computer geef je - zonder dat je het weet - veel informatie over jezelf weg. Zó kun je dat voorkomen. 

Als je denkt dat jouw appjes alleen door je beste vriendin worden gelezen, heb je het mis. Via de webversie van Whatsapp worden jouw telefoonnummers, profielfoto's en statussen gedeeld. Dat heeft beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze ontdekt. 

Dat geldt niet alleen voor jouw gegevens, maar ook van de mensen met wie je appt. Het werkt zo: Web Whatsapp maakt via je telefoon verbinding met de Whatsapp-servers. De server geeft de brower informatie over de gebruiker (jij dus), maar ook over de telefoonnummers die jij in je Whatsapp-lijst hebt staan. Zo ontstaat er een database met telefoonnummers, profielfoto's en statussen van iedereen die jij kent, inclusief jijzelf. Wat er met deze database gebeurt is niet bekend, maar het zou kunnen dat jouw gegevens worden verkocht. 

Wil je niet dat jouw informatie op straat komt te liggen? Je kunt jouw privacyinstellingen aanpassen. Dat weet bijna niemand, want Whatsapp vermeldt het nergens. Deze vind je onder 'Instellingen'. 

Lees ook: 

Beeld: Pixabay.com