Beauty

Oeps, een zonneallergie... Zo ga je ermee om

1

Dacht je lekker in de zon te gaan liggen voor een bruine teint, zit je twee dagen later onder de bultjes en blaasjes, die ook nog eens jeuken. De kans is groot dat je een zonneallergie hebt. Je huid reageert niet goed op zonlicht of het licht van de zonnebank. Erg vervelend, vooral als de zon continu schijnt en jij vakantie hebt. Maar nu... hoe ga je om met een zonnealergie?

Het is heerlijk weer en de zon schijnt volop. Je gaat lekker in de tuin liggen om een bruin kleurtje op te doen. Het resultaat: je zit onder de jeukende bultjes, blaasjes en hebt zwellingen op je huid. Daarnaast is je huid rood en schilferig. Je hebt een zonneallergie.

last van zonneallergie
Bij een zonnealergie reageert je huid niet goed op zonlicht of het licht van de zonnebank. De klachten die je krijgt (bultjes, blaasjes...) komen meestal binnen twee dagen nadat je bloot bent gesteld aan de zon. Erg vervelend, maar gelukkig is je huid binnen een paar dagen weer hersteld. Als je tenminste uit de zon blijft.

Meestal begint een zonnealergie in het voorjaar wanneer je huid nog niet is gewend aan zonlicht. In de loop van de zomer raakt de huid gewend en verwijderen de klachten meestal. Toch geldt die niet voor iedereen. Er zijn ook mensen waarbij de huid niet went aan zonlicht. Bultjes en jeuk blijven continu terugkomen. Helaas, want deze mensen moet het hele jaar in de schaduw zitten.

Help, je hebt een zonneallergie opgelopen, wat nu?
Wanneer je last hebt van een zonneallergie is het verstandig om hier iets aan te doen. De oplossingen zijn erg voor de hand liggend en simpel. Vermijd zoveel mogelijk direct zonlicht. Moet je om de één of andere reden toch in het zonlicht staan? Draag bedekkende kleding. Dit biedt de beste bescherming tegen de zon. Dit is erg vervelend als het heel heet is, maar doe het toch, want anders gaat je allergie niet over. Kies luchtige kleding die los om je lichaam zitten. Dit is het minst warm en het meest comfortabel. Daarnaast is het verstandig om een hoed of pet te dragen.

Hoe voorkom je een zonneallergie?
Hoe zorg je ervoor dat de kans op een zonneallergie minder wordt? Het helpt om je lichaam te laten wennen aan de zon. Bouw het geleidelijk op en begin met tien minuten zonlicht per dag. Smeer je huid bij het zonnen in met een zonnebrandcrème. Het is altijd verstandig om je huid in te smeren en vooral op een zonnige dag. Kies voor een zonnebrand met zowel een UVA- als UVB-filter. Elke zonnebrand bevat een UVB-filter, maar niet elke bevat een UVA-filter. Let dus goed op wanneer je zonnebrand koopt. Blijf tussen 11.00 uur en 15.00 uur uit de zon, want dan is de zon op z'n sterkst. Kies een plekje in de schaduw. Daarnaast kun je een lichttherapie proberen. Je huid wordt hierbij in het voorjaar een paar keer per week blootgesteld aan speciaal kunstlicht.

Lees ook:

Beeld: iStock 

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 2 jaar geleden fleurdk

    Voor zonneallergie raad ik Perle Bleue aan

  1. 1