Lifestyle

Dit moet je weten als je lenzen draagt

Tijdens college heb je moeite met het bord lezen, je stapt met alle haast op de gok in de trein omdat je het vertrekbord op deze afstand niet kan zien, – waarom hangen ze die dingen toch altijd zo ver weg?! – en die knappe jongen leek van veraf toch iéts aantrekkelijker dan nu jij hem zo van dichtbij bekijkt. Komt jou dit ook bekend voor en overweeg je lenzen te nemen? Lees dan snel verder.

Er zijn verschillende redenen om lenzen te overwegen. Misschien heb jij al een bril, maar vind je dit af en toe onhandig. Of merk je dat je steeds waziger ziet en maak je daarom een afspraak bij de opticien. De opticien vertelt jou of je in aanmerking komt voor lenzen. Kleine kans dat jij de rest van je leven met een bril door het leven moet als je dat niet wil, want 90% van de mensen kan prima lenzen dragen. 

Harde versus zachte lenzen
Je hebt het misschien al vaker mensen van mensen gehoord, maar wat is het verschil eigenlijk tussen harde en zachte lenzen? Over harde lenzen wordt vaak gezegd dat ze van glas zijn gemaakt, maar dit is niet waar. Tegenwoordig zijn ze gemaakt van polymethylmethacrylaat. Het nadeel van dit materiaal is dat het geen zuurstof doorlaat, waardoor je ogen sneller moe zijn in vergelijking met zachte lenzen. Harde lenzen zijn wel duurzamer in gebruik, want ze kunnen wel een jaar meegaan. Doordat ze harder zijn, scheuren ze minder snel en nemen minder schadelijke stoffen op. Deze lenzen worden speciaal voor jou op maat gemaakt en zijn daarom ook duurder om te vervangen. 

Zachte lenzen zijn gemaakt van een biologische zachte stof die zich vormt naar de vorm van je oog. Deze lenzen zitten daardoor veel comfortabeler en zijn goedkoper. Ze drogen wel sneller uit. De keuze voor harde of zachte lenzen hangt sterk van je persoonlijke voorkeur en situatie af. Stel jezelf daarom van tevoren een aantal vragen. Heb je bijvoorbeeld vaak last van oogirritaties? Dan passen harde lenzen waarschijnlijk beter bij jouw oog. Sport je veel? Dan kan je beter kiezen voor zachte lenzen.

Daglenzen, weeklenzen, maandlenzen of nachtlenzen?
Dag,- week- en maandlenzen vallen allemaal in de categorie zachte lenzen. Eigenlijk spreken alle namen voor zich, maar hierbij even een korte uitleg. Daglenzen zijn eigenlijk een soort ‘wegwerp lenzen’. Je draagt ze één keer en vervolgens gooi je ze in de prullenbak. Geen gedoe met lenzenvloeistof en het is de meest hygienische manier om lenzen te dragen. Daglenzen zijn perfect voor mensen die af en toe lenzen dragen en het is handig voor op reis of tijdens het uitgaan.

Meerdaagse lenzen zijn geschikt voor mensen die dagelijks lenzen dragen. Dit is dan de meest gedragen soort lens. Het is namelijk veel goedkoper dan daglenzen. Vergeet alleen niet om ze elke avond even goed schoon te maken! En dan hebben we nog de nachtlenzen, deze lenzen draag je, surprise, ‘s nachts. Maar hoe werkt dit dan? Dat is een heel technisch verhaal. De speciale vorm zorgt ervoor dat de voorkant van je hoornvlies, zonder dat je er ook maar íets van voelt, iets platter wordt. Kortom: terwijl jij lekker aan dromen bent, corrigeren de lenzen jouw ogen. Nachtlenzen zijn gemaakt voor mensen die door het dragen van gewone lenzen vaak last hebben van droge en geïrriteerde ogen en liever geen bril willen dragen.

De prijs
De prijs van harde lenzen varieert enorm. Zo kun je voor €100 per lens al klaar zijn voor het hele jaar, maar kan het wel oplopen tot €300 per lens. Voor een goede indicatie kun je het beste bij de opticien langsgaan. De prijzen voor zachte lenzen lopen nogal uiteen. Daglenzen heb je al vanaf €0,39 per dag (per oog). Het ligt natuurlijk wel aan welke sterkte je hebt of je eventueel een afwijking hebt aan je oog, denk aan een cilinder of prisma. Als je elke dag daglenzen wil gaan dragen moet je rekening houden met ongeveer €25. Bij maandlenzen kun je uitgaan voor ongeveer hetzelfde bedrag per maand. Je krijgt per maand meestal één paar lenzen en een flesje lenzenvloeistof om ze schoon te maken.

Bij veel opticiens kun je ervoor kiezen een ‘abonnement’ af te sluiten. Op het moment dat jij je lenzen moet vervangen voor een nieuw paar, liggen ze al bij jou op de deurmat. Makkelijker kunnen ze het niet maken, toch? Voor nachtlenzen ben je wel iets meer kwijt, maar dan heb je ook wat. Nachtlenzen besparen een hoop tijd en gedoe en je hebt er ongeveer een jaar lang plezier van, mits je er goed mee omgaat. Gemiddeld is de prijs het eerste jaar €500 inclusief onderzoek en vanaf het tweede jaar en verdere jaren €375.

Vind jij het toch een beetje kostbaar worden na het lezen van deze prijslijst? Check dan even bij je zorgverzekeraar hoeveel geld je terugkrijgt. Veel verzekeringen geven korting bij bepaalde opticiens waar zij mee samenwerken. Dit scheelt toch gauw zo’n 15% op het totaalbedrag. Geef dit van tevoren aan bij de opticien, zodat hij kan checken of jij korting krijgt op je lenzen.

Twijfel je nog een beetje?​ Good to know: veel opticiens geven klanten vrijblijvend advies en meestal mag je eerst gratis lenzen uitproberen om te kijken of het iets voor jou is. Kijk voordat je een bezoek gaat even welke opticiens dit doen.

Heb je de stap gezet en je eerste doosje lenzen mee naar huis genomen? Als het goed is heb je tijdens je bezoek instructies gekregen over hoe je de lenzen inbrengt, uitdoet en hoe je ze moet verzorgen. Héél veel informatie dus. Zit je thuis voor de spiegel en ben je het even helemaal kwijt? No stress, lees gewoog nog eens rustig het instructieboekje door. Grote kans dat je de lenzen de eerste keer niet in één keer in- en uitkrijgt. Het is even wennen voor jou, maar ook voor je ogen. Raak dus niet gelijk in paniek als het niet lukt. Je merkt hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Geef dus niet gelijk na de eerste dag op, want over een week zit het gewoon in je vaste routine en is het net zoiets simpels als je gezicht reinigen.

En geef toe, het is toch wel fijn dat je nu awkward situaties kan voorkomen wanneer iemand van een afstand naar je zwaait, maar jij geen idee hebt wie het is. Je komt ook niet meer voor verrassingen te staan als je die knappe jongen aan de andere kant van de bar je een drankje aanbiedt. 😉

Lees ook:

Bron, bron, bron