Nieuwe trend voor veganisten: Aquafaba

Food door Marlieke

Wattes? Aquafaba! Dit gaat de nieuwste trend op het gebied van gezond eten worden. Met aquafaba kun je in gerechten de eieren vervangen om het vegan te maken. Maar behalve dat je er gerechten vegan mee kunt maken zijn er nog veel meer redenen waarom je nu aquafaba eens moet proberen. Lees snel verder waarom dat zo is.

Nieuwe gezondheidstrends zijn er bijna om de dag en soms houden we het allemaal niet meer bij. Ook het product waar nu heel veel over gepraat wordt, aquafaba, kenden wij (en misschien jij) helemaal niet! Reden genoeg dus om voor je uit te zoeken wat dit nou precies is én in welke recepten je het kunt gebruiken.

Allereerst: wat is het eigenlijk? Aquafaba is het sap uit een potje erwten. Je weet wel, als je zo'n blikje kikkererwten openmaakt, dan drijven ze in een vloeistof. Deze vloeistof is nu ontdekt als vervanger voor eiwit. Omdat aquafaba dezelfde eigenschappen heeft als eiwit kun je het gebruiken om er van alles en nog wat mee te maken. Denk aan taart, cake en pudding. Voor de veganisten onder ons is dat super goed nieuws: een makkelijke en goedkope oplossing die gewoon in de supermarkt te koop is! Mocht je een keer in de keuken aan de slag gaan met erwten, giet de vloeistof dan bijvoorbeeld in een ijsklontjeshouder. Op die manier kun je de aquafaba invriezen. Als je dan een keer wat lekkers wil maken met de aquafaba, dan hoef je niet meteen een heel potje erwten open te maken.

Maar wat kun je ermee maken? Hieronder verzamelden we acht leuke recepten om eens uit te proberen.

1. Meringues
Hoe fijn is dit? Voor veganistische eters is normale meringue geen optie, omdat het vooral bestaat uit eiwit. Doordat je dit eiwit nu vervangbaar is door aquafaba kun je heerlijke meringues maken en eten. Een recept vind je hier.

2. Luchtige chocolademousse
In chocolademousse hoeft niet per se ei, maar als je een heerlijk luchtige mousse wilt is het gebruik van eiwit aan te raden. En tada: dat kan nu met aquafaba. Check het recept hier.

3. Wentelteefjes
Hmm, wie houdt er niet van een ouderwets wentelteefje op z'n tijd? Jammer voor de vegans is dat het traditionele recept melk en ei bevat. Dit veganistische recept bevat zuivelvrije melk en aquafaba.

4. Luchtige havermout pannenkoeken
Er zijn talloze recepten om ei in je pannenkoeken te vermijden, maar ei zorgt er wel voor dat het lekker luchtige pannenkoeken worden. Dat wil je waarschijnlijk het liefst! Probeer dit recept waarin ze aquafaba gebruiken uit en wie weet wil je nooit meer iets anders.

5. Ontelbaar veel taarten
Taart is zo lekker, maar een vegan taart recept vinden kan nog best eens lastig zijn. Nu niet meer! Bekijk bijvoorbeeld dit recept eens, hier ga je gegarandeerd harten mee winnen.

6. Mayonaise
Wat is het hoofdingrediënt van mayonaise? Juist, ei. Maar gelukkig voor alle veganisten is er nu een lekker recept dat heel dicht bij echte mayonaise komt. 

7. Wafels
Voor lekkere wafels gebruik je nu gewoon aquafaba. Je deeg heeft gelijk meer structuur en stevigheid dan wanneer je geen ei of aquafaba gebruikt.

8. Bananenbrood
Je kunt de laatste tijd geen Instagrampagina openen of je ziet wel een bananenbrood. Helemaal niet erg, want het is super lekker! Aquafaba geeft structuur en volume aan je brood als je geen eieren wilt gebruiken.

Welk recept ga jij uitproberen?

Beeld: iStock

Bron, bron