Food

We mogen weer: 7 x gezonde lunch recepten voor mee naar school

Dat eeuwige bammetje met pindakaas maakt je allang niet meer blij. Het is ook heel makkelijk om je lunch in de kantine te kopen, maar meestal is dat niet heel gezond (en duur!). Wat zijn nu écht lekkere lunches die ook gezond zijn zodat je er de hele dag energie van hebt? Girlscene heeft zeven healthy recepten voor je. Vanaf nu wíl je dat kaasbroodje uit de kantine niet eens meer ;-). 

Spring rolls
Spring rolls zijn een soort loempia’s, maar dan een stuk gezonder omdat het niet gefrituurd is. De rijstvellen kun je bij de supermarkt of de toko vinden. Doop een rijstvel in lauwwarm water zodat ze zacht en buigzaam worden. Nu kun je de spring rolls beleggen met groenten als paprika, wortel, komkommer, taugé en spinazie. Vervolgens rol en vouw je de gevulde roll dicht. Doe er ook (gerookte) kip op zodat de spring roll voldoende vult. Ongeveer drie of vier spring rolls moeten genoeg zijn. Sojasaus of hoi sin saus (verkrijgbaar in de toko) is er ook lekker bij, maar dan moet je wel een handig bakje hebben om het in te vervoeren. Besprenkel de spring rolls eventueel met sesamzaadjes.

Pitabroodje met kalkoen en appel
Beleg een volkoren pitabroodje met hüttenkäse, kalkoenreepjes, appel en sla. Om het nog iets meer smaak te geven kun je er peper en chilipoeder overheen doen. 

Zalm & avocado wrap
Snijd de gerookte zalm in reepjes en een halve avocado in blokjes. Smeer een volkoren wrap in met zuivelspread en beleg hem vervolgens met zalm, avocado en rucola. Eén of twee wraps moeten voldoende zijn. 

Pittige slawrap
Iets moeilijker te eten dan een ‘normale’ wrap, maar zó lekker en bovendien gezond! Haal twee grote bladeren van de ijsbergsla. Zorg dat je gerookte kip, paprika en rode ui hebt gesneden zodat je de slabladeren hiermee kunt beleggen. Om de wraps pittig te maken, maak je een sausje van yoghurt, sambal, een snufje peper en zout. Je kunt er ook nog kidneybonen aan toevoegen. 

Egg wrap met groente
Bak twee eieren met een beetje peper en zout. Beleg de egg wrap vervolgens met blokjes feta en groente die je maar wilt, denk aan paprika, komkommer, tomaatjes en spinazie. Maak af met verse kruiden zoals peterselie. 

Rijst met makreel en puntpaprika
Dit recept dient de avond van tevoren gemaakt te worden, maar is heel makkelijk te maken en ook koud te eten! Kook zilvervliesrijst (ongeveer één klein kopje per persoon). Snijd een puntpaprika en uitje, en bak ze vervolgens in een pan. Giet de rijst af en bak de rijst vervolgens even mee met de paprika en ui. Als het klaar is, doe je er een blikje makreel in water doorheen. Maak af met sojasaus, peper en/of chilipoeder.

Sushi in a bowl
Ook dit recept heeft iets meer voorbereiding nodig omdat je de rijst van tevoren gekookt moet hebben. Tip: kook zondagavond een grote portie rijst zodat je voor de rest van de week voorzien bent. Kook zilvervliesrijst. Snijd gerookte zalm, een half zeewierblad (nori), halve avocado, komkommer en paprika in reepjes. Meng dit met de rijst. Maak af met sojasaus en eventueel wasabi.

Welk lunchrecept ga jij maken?

Must reads 👀