Lifestyle

Dit is waarom jij sproetjes hebt en anderen niet

Of je ze nu leuk vindt of niet, je hebt sproetjes. Nu de zon weer schijnt zullen je sproetjes meer zichtbaar worden. Hoera voor alle meiden met sproeten! Maar waarom hebben sommige mensen sproetjes en anderen niet? En word je met sproetjes geboren en is het erfelijk? Alle vragen over jouw sproetjes worden in dit artikel beantwoord!

Het is weer sproetjestijd! Sommige mensen hebben ze het hele jaar door, anderen hebben alleen zomersproeten. Ben jij gezegend met sproeten? Dan ben je vast benieuwd waarom jij ze wel hebt en anderen niet. Er is namelijk een wetenschappelijke reden waarom sommige mensen sproeten hebben. 

Sproeten zijn kleine stukjes huid die veel Melanine bevatten. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid, ogen en haar. Het maakt bepaalde delen van je huid donkerder, waardoor het werkt als een soort sunblock. Bij sommige mensen is het over de huid verspreid, maar bij jou hoopt het zich op waardoor er sproetjes ontstaan. 

Niemand wordt met sproetjes geboren. Je moet blootgesteld aan de zon zijn om sproetjes te kunnen krijgen. Heb jij alleen sproeten in de zomer? Dat komt doordat sproeten donkerder worden wanneer ze worden bloodgesteld aan zonlicht. Als de zon er even niet is, vervagen de sproeten weer. Hierdoor hebben sommige mensen alleen sproeten in de zomer.

Dat niemand met sproeten wordt geboren, betekent overigens niet dat het niet overgedragen kan worden. Sproeten zijn namelijk wel erfelijk! Sproeten zijn gelinkt aan een gen, MC1R. Als jij gezegend bent met prachtige sproeten, kunnen jouw kinderen ze ook krijgen!

Heb jij sproeten?

Bron