Kijktip: Making a Murderer

Films & Series door Maudy

Het is haast onmogelijk om nog niet gehoord te hebben over de nieuwe hitserie van Netflix: Making a Murderer. Afgelopen week stond heel het internet bol over de serie die het leven volgt van Steven Avery. De documentaireserie geeft een kijkje in het leven van de man die na 18 jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten, opnieuw in de gevangenis belandt. Na twee jaar op vrije voeten te hebben rond gelopen wordt Steven weer opgepakt als verdachte in een moordzaak. Wees gewaarschuwd, als je eenmaal aan de serie begint is het verslavend...

Making a Murderer is dé nieuwe hitserie die je deze winter moet zien. De serie blijft elke aflevering shockeren en dwingt je verder te kijken. Girlscene's Danique en Maudy hebben de serie binnen enkele dagen helemaal uitgekeken. Het is ook super verslavend!

Gedurende de documentaire volgen we de rechtszaak van Steven Avery. Steven wordt in 1985 beschuldigd van verkrachting en poging tot moord. Hij is onschuldig, maar wegens gebrek aan bewijs zit hij achttien jaar in de gevangenis. In 2007 wordt hij weer opgepakt voor de moord op Teresa Halback. 

Het lijkt een gesloten zaak. Teresa is het laatst gezien bij het huis van Steven Avery, waar ze een afspraak had met Steven. De auto van Teresa is gevonden op het terrein van Steven, waar zijn bloed anwezig was én de autosleutel is gevonden in de slaapkamer van Steven. Daarnaast zijn de botten van Teresa gevonden op het terrein van Steven Avery en is er een kogel gevonden in zijn garage. Een heleboel bewijs tegen Avery, maar hij blijft volhouden dat hij onschuldig is.

Volgens Steven heeft de politie hem erin geluisd. Wanneer we dieper ingaan in de documentaire komt naar boven dat het helemaal niet zo zwart-wit is wat de poltitie beweert. Een heleboel bewijzen die zo zeker lijken door DNA-sporen, kloppen technisch gezien niet. Volgens Avery hadden de agenten altijd al een hekel aan hem en wilden ze hem daarom opnieuw achter de tralies zien. 

De zaak wordt een stuk ingewikkelder wanneer de neef van Steven Avery, Brendan Dessay, bekent dat hij Steven geholpen heeft met de moord en Teresa verkracht heeft. Alsof dit nog niet ingewikkeld genoeg is trekt hij zijn verklaring later weer in. De jongen is niet de slimste en is onder druk gezet om te bekennen voor iets wat hij niet gedaan heeft.

De makers van de documentaire zaten meer dan tien jaar bovenop de zaak. Zo waren ze overal bij aanwezig en kregen zij overal toegang. Ze woonden zelfs in het huis van de ouders van Steven Avery. Dit leverde geweldige beelden op. 

De serie shockeert omdat het bizar is hoe het Amerikaanse rechtssysteem werkt en hoeveel er mis mee kan gaan. De makers van de documentaire hadden toegang tot materiaal dat in Nederland nooit gegeven zou worden. Zo zijn de verhoren ook live te zien. 


Making a Murderer is een echte crime-serie, op de moord van Teresa na zien en horen we bijna alles. Zo zien we alles wat er in de rechtszaal gebeurt, krijgen we toegang tot verhoren en weten we precies hoe de familie over de zaak denkt. Making a Murderer moét je zo snel mogelijk zien. De documentaire bevat tien afleveringen van elk ongeveer een uur. Wanneer je eenmaal begint kun je niet stoppen met kijken. 

Making a Murderer is een serie met echte mensen. De serie heeft veel teweeggebracht in de wereld. Zo tekenden al ruim 246.000 Amerikanen een petitie om Avery gratie te verlenen en riepen 59.000 mensen toe op een officiële petitie aan het Witte Huis. Ook is er een parodie gemaakt op Making a Murderer die zeker de moeite waard is om even te kijken. Check de video hieronder.

Heb jij Making a Murderer al gezien en zoek je een nieuwe, andere serie? Girlscene heeft 6 redenen waarom je Jessica Jones moet kijken. Bekijk het artikel hier.

Heb jij Making a Murderer al gezien?

bron, bron, bron