Lifestyle

10 tips om gladheid te overleven

Nu je in het noorden van het land praktisch de deur niet meer uit kan met de gladheid, vonden we het op de redactie hoog tijd om uit te zoeken wat je nu daartegen kunt doen. Zelfs als je je rijbewijs al hebt en dus lekker in de auto kunt zitten, is het gevaarlijk buiten. Dus tenzij je van plan bent om over de straat te schaatsen, hebben wij een aantal tips gezocht om de gladheid te overleven.

1. Dit ligt misschien voor de hand, maar let erop dat iedereen last heeft van gladheid. Dit is dus niet het moment om voorrang op te eisen, ook al heb je die wel. Het kan zijn dat iemand niet op tijd kan remmen.

2. Je kunt het beste schoenen met geribde zolen dragen. Hiermee heb je meer grip. Bij de schoenmaker kun je onder je schoenen een rubberen antislip beschermzool laten zetten. Als je voor een tijdelijke goedkope oplossing wil gaan, kun je je zool een klein beetje opschuren met schuurpapier.
 

 

3. Ben je niet van plan om iets aan je schoenen te veranderen? Dan kun je voor de quick fix gaan en even dikke sokken over je schoenen aantrekken. Dan heb je meer grip als het glad is.

4. Zet het zadel van je fiets lager. Hierdoor kun je beter met je voeten bij de grond en dat is best handig als je je evenwicht wil bewaren.

5. Het is belangrijk dat je afstand houdt tijdens het rijden of dit nu is op de fiets of in de auto. Je weet nooit wanneer of er iets gebeurt. Als je dan moet reageren, wordt de snelheid van je reactie vertraagd door de gladheid.

6. Remmen als het glad is, is echt een gevaarlijk dingetje. Als je in een bocht zit probeer dan gewoon voor de bocht vaart te minderen. Mocht je in de bocht wel slippen, raak dan niet in paniek maar probeer rustig te blijven draaien aan je stuur.
 

 

7. Laat wat lucht uit je banden lopen. Hierdoor wordt het oppervlak van je band groter en kun je beter grip houden op de weg. Als je banden al wat zacht zijn hoef je dit natuurlijk niet meer te doen, want op je velgen rijden helpt niet.

8. Scan de weg die je gaat gebruiken online. Zoek van tevoren uit of de weg die je gaat gebruiken wel open is en of er geen ongelukken zijn gebeurd. Ook is het handig om het openbaar vervoer van tevoren te checken op vertragingen.

9. Scan de weg ook tijdens het gebruik. Als je in de auto zit of op de fiets kun je verder vooruit kijken om te zien wat eraan komt. Als je ineens een stuk weg ziet spiegelen is de kans groot dat het spekglad is.

10. Winterbanden schelen al een hele hoop winterse ellende. Maar wist je dat je die ook voor de fiets hebt? Als de kans groot is dat de kou aanhoudt, is het een goed idee om winterbanden voor de fiets te overwegen.

Ben jij al uitgegleden dit jaar? Heb jij nog tips?

bron, bron, bron