Travel

9 leukste kerstmarkten die je moet bezoeken

De dagen voor kerst en net na Sinterklaas zijn het allerleukst als je je helemaal kunt onderdompelen in de kerstsfeer. Dat kun je natuurlijk het beste doen tijdens een kerstmarkt. Overal lichtjes, gezelligheid, warme drankjes en spulletjes waar je hebberig van wordt. Nu is die bij jou in de buurt al een stuk of twintig keer gezien, dus het wordt tijd voor iets anders. Ga naar één van deze bijzondere kerstmarkten; voorpret gegarandeerd! 

Leiden
De kerstmarkt in Leiden is de enige in Nederland die drijft. Je vindt er ruim 70 chalets waar je perfect kan winkelen. Je kan er genieten van verschillende live optredens of lekker gaan schaatsen op de aangrenzende ijsbaan. Je kan ook nog een rondvaart maken direct vanaf de kerstmarkt of een rondje lopen over de kermis.

Valkenburg
In Valkenburg vind je van 13 november tot en met 23 december verschillende kerstmarkten. Het leuke is dat de markten worden gehouden in de grotten van Valkenburg. Er zijn twee verschillende grotten, de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. Om binnen te komen moet je wel betalen voor je toegangskaartje. Die kun je dan wel weer combineren met bijvoorbeeld toegang tot de kabelbaan.

Brugge
Het historische centrum van Brugge is natuurlijk al een plaatje op zich, maar nu hebben ze er ook nog twee kerstmarkten in december. De grootste markt vind je op de (waar anders) Grote Markt, waar ook een verlichte ijspiste staat. Op het Simon Stevinplein is nog een tweede kerstmarkt met twee rijen met kraampjes en een echte kerststal.

Dordrecht
De kerstmarkt in Dordrecht vindt plaats van 11 tot en met 13 december. Er staan ruim 250 kraampjes en er is ook entertainment in de vorm van theater, muziek en sing-a-longs. Om op te warmen kun je glühwein of warme chocomelk bij de kraampjes krijgen of bij een van de omliggende terrassen.

Haarlem
Op zaterdag 12 en zondag 13 december vindt in Haarlem de jaarlijkse kerstmarkt plaats. Er staan honderden kramen door de hele binnenstad en verschillende koren zingen kerstliederen door de hele stad. In winkelcentrum Schalkwijk staan van 13 tot en met 21 december kramen gevuld met kerstcadeaus, een schaatsbaan en een grote sneeuwbol.

Eindhoven
In Eindhoven vind je elk derde weekend van de maand een markt, maar deze staat op 18, 19 en 20 december in het teken van kerst. Op de markt verkopen ambachtslieden, eigenzinnige designers en creatievelingen hun werk. Er is live muziek, workshops, theater en eten, dus je hoeft je geen moment te vervelen. De markt is te vinden in het VDMA-gebouw.

Düsseldorf
Als je van je kerstmarkt een dag vullend uitje wil maken, moet je zeker naar Düsseldorf gaan. Het centrum met zes verschillende pleinen wordt omgetoverd tot één grote kerstmarkt. De markten zijn ook nog in verschillende stijlen vormgegeven. Ook hier kun je weer schaatsen of kijken hoe anderen vallen, terwijl jij nipt aan je warme chocolademelk. Je kunt nog tot en met 23 december een bezoekje brengen.

Groningen
In Groningen vind je maar liefst zes verschillende grote en kleine kerstmarkten. De meest bijzondere vind je van 25 december 2015 tot en met 3 januari 2016 en heet Kerstplaza. Het is een overdekte winterkermis met attracties en eettentjes (denk aan suikerspinnen!). Van 18 tot en met 20 december is er ook WinterWelVaart waarbij vijftien charterschepen in de stad liggen die je kunt bezoeken. Rondom vind je dan de kerstmarkt met de nodige chocolademelk, poffertjes en glühwein.

Luik
De binnenstad van Luik wordt in de wintertijd omgedoopt tot ‘kerstdorp’. Dit komt doordat er zo’n 200 kerstkramen verrijzen met bijbehorend raad van bestuur, burgemeester en anderen die ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Dat is pas een serieuze kerstmarkt! Ook vind je er een tien meter hoge rodelbaan en een reuzenrad. Je kunt hier nog tot en met 30 december terecht.

Geen zin of geld om op de kerstmarkt te winkelen? Bij Primark vind je ook leuke kerstspulletjes voor je interieur.

Welke kerstmarkt bezoek jij dit jaar? 

bron, bron, bron, bron

Must reads 👀