Lifestyle

Kom in actie tegen kindermishandeling

Per jaar woorden ruim 119.000 kinderen mishandeld, dat is gemiddeld één kind per klas! Dat is natuurlijk veel te veel… In de Week tegen Kindermishandeling (16-21 november) doet de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik een beroep op iedereen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling. Help jij mee?

Social media actie
Ken jij iemand, of ben jij iemand die mishandeld is? Onderneem dan direct actie. Blijf niet wachten totdat het te laat is. Om ervoor te zorgen dat kindermishandeling meer onder de aandacht wordt gebracht, wordt er in de Week tegen Kindermishandeling een actie opgezet om aandacht te vragen voor alle 119.000 kinderen. Wil jij meedoen met deze actie? Verander dan jouw profielfoto op social media in een foto waarin je een grote bel kauwgom blaast met #laatzenietbarsten. We willen 119.000 selfies verzamelen; één voor elk kind dat in Nederland mishandeld wordt. We hebben jouw hulp dus hard nodig!

Al vertel jij je verhaal slechts aan één luisterend oor, deze persoon kan jouw leven voorgoed veranderen. Denk vooral niet dat er niemand is die om jou geeft en durf erover te praten. Er zijn genoeg mensen die wél om jou geven, je staat er namelijk niet alleen voor. In de Week tegen Kindermishandeling (16 t/m 21 november) doet de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik een beroep op iedereen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling.

Wat is mishandeling?
Eén persoon die in actie komt is al genoeg om het leven van een mishandeld kind voorgoed te veranderen. Kindermishandeling hoeft niet alleen te bestaan uit schoppen en slaan. Naast lichamelijke mishandeling wordt bij kindermishandeling ook gesproken over geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling komt in de vorm van schelden en pesten voor. Er is hier geen sprake van lichamelijke pijn, maar vaak is deze geestelijke pijn nog meerdere malen erger. Tevens vallen ongewilde seksuele handelingen ook onder mishandeling. Tot slot is verwaarlozing ook een onderdeel van mishandeling.

Zoek hulp
Herken jij één of meer van deze punten? Zoek dan meteen hulp. Want één ding is zeker, kindermishandeling ligt nooit aan jou! Ook al krijg je te horen dat het jouw schuld is dat je wordt geslagen, betast of verwaarloosd, dit is het absoluut niet. De persoon die jou mishandelt heeft niets over jou te zeggen. Praat alsjeblieft met iemand over de gebeurtenissen. Wees niet bang dat de persoon in kwestie jou iets aan wil doen. Iedereen wil jou helpen om in een veilige situatie te belanden. Neem daarom iemand in vertrouwen om over de mishandeling te praten, zelfs als de mishandeling niet meer actief is.

Je hoeft je nergens voor te schamen en je hoeft je absoluut niet dom te voelen dat dit jou is overkomen. Mishandeling kan iedereen overkomen. Neem daarom een familielid, vriend, vriendin, leraar of ouder in vertrouwen en praat over de situatie. Daarnaast kun je altijd bellen naar de Kindertelefoon (0800-0432) of het Veilig Thuis meldpunt (0800-2000).

Kijk voor meer informatie op de website van de Week van Kindermishandeling. Daarnaast plaatste Girlscene al eerder een artikel over kindermishandeling.

Ken jij iemand die mishandeld is? Wat doe jij tegen mishandeling?

Beeld: Thinkstockphotos