Lifestyle

Wat je kunt doen tegen die pijnlijke kramp in je voet

We hebben het allemaal wel eens: kramp in je voet. Het is enorm pijnlijk en vooral erg ongemakkelijk! Je tenen trekken krom en gaan over elkaar heen staan. AU! De pijn is hels, maar gelukkig is het meestal na een paar minuten weer over. Hoe ontstaat voetkramp en wat kun je doen tegen voetkramp? We leggen het in dit artikel uit. 

Je kent het vast wel: je moet iets pakken uit de onderste lade van je kastje. Je hurkt en gaat op je knieën zitten. Ineens schiet de kramp in je voeten. De spieren trekken helemaal samen en de pijn is ondraaglijk! De kramp in je voet ontstaat meestal doordat je bloed niet goed kan circuleren. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je op je knieën zit of als je voeten koud zijn… 

Wat moet je doen als je kramp in je voet hebt? Als je kramp voelt kun je twee dingen doen: het negeren en doorlopen of aan je voeten zitten, masseren en je voeten vasthouden. Het is maar net hoe hoog je pijngrens is. De meeste mensen grijpen direct naar hun voet, zetten hem op de grond en rekken voorzichtig hun tenen. 

Bij kramp in je voet trekt een spier zich samen en dit doet erg veel pijn in je voet. Dit gebeurt vanzelf en je kunt de spier niet uit jezelf ontspannen. Normaal zijn niet alle spiervezels tegelijkertijd actief. Een deel van die vezels trekt samen en een ander deel doet niets en rust uit, zo houdt je voet het langer uit. Soms trekken alle vezels van een spier samen, waardoor de spier kleiner wordt. Meestal komt dit doordat het bloed in de spieren niet goed circuleert.

Waardoor kun je kramp in je voet krijgen? 

♥ Je voeten zijn te koud. 
♥ Er loopt onvoldoende zuurstof door je voet.
♥ Je hebt je voeten heel heftig belast. 
♥ Je zit langdurig in dezelfde houding.
♥ Je maakt een ongewone beweging.
♥ Je eet niet genoeg natrium, zink en calium of magnesium.
♥ Je hebt een te hoge bloeddruk.
♥ Je verliest veel zouten (door bijvoorbeeld veel zweten).
♥ Je hebt een gewrichtsontsteking.
♥ Je draagt verkeerde schoenen. 

Wat kun je doen tegen kramp in je voet? 

♥ Gevarieerder eten.
♥ Voldoende water drinken.
♥ Voldoende beweging.
♥ Geen sandalen dragen op koude dagen.
♥ Houd je voeten warm in bed (met sokken of een kruikje).
♥ Als je kramp hebt in je voeten, moet je direct aan je voeten zitten om ze te masseren. Rek voorzichtig je tenen met je handen of bijvoorbeeld tegen de muur. Probeer rustig te blijven.  
♥ Maak geen gekke bewegingen en zit niet te lang in een (oncomfortabele) houding. 

Heb jij ook weleens last van kramp in je voet?

Bron, bron, bron
Beeld: Thinkstock