Travel

8 onmisbare tips voor beginnende couchsurfers

Het idee van couchsurfen is een beetje gek. Bij een vreemde op de bank slapen? No way! Maar inmiddels is couchsurfen wereldwijd razend populair. En terecht, want het is een goedkope manier van reizen (verblijf is gratis!) en je ervaart je bestemming als een local. Couchsurfen kan de mooiste reiservaring van je leven zijn! De eerste keer is echter een beetje spannend, maar met de juiste tips weet je wat je kunt verwachten. Lees je mee? 

Kies de juiste host
Er zijn best veel mensen die jou hun bank aanbieden, maar of het een leuke ervaring wordt ligt heel erg aan de host. Kies een host waar je je meteen goed bij voelt en met wie je gemeenschappelijke interesses hebt. Dit is belangrijk, want een klik met je host is wel zo fijn. Als newbie is het verstandig om een host te kiezen met ervaring. En lees ook de reviews van anderen! Zo krijg je een beter beeld van couchsurfen en de host, én is de kans groot dat je een goede host krijgt. Vind je het een beetje spannend om bij een vreemde op de bank te crashen? Er zijn veel vrouwelijke hosts die alleen vrouwen als gast accepteren, dat is meestal wel veilig :-). 

Maak je verzoek persoonlijk
Als je een host hebt gevonden waar je graag bij wilt verblijven, moet je een verzoek sturen. Maak het persoonlijk, dus niet: 'Ik zag jouw advertentie en het lijkt me leuk om bij jou te verblijven'. Nee, waarom wil je er blijven? Leg uit waarom deze advertentie eruit springt en waarom het zou kunnen klikken. Vertel er ook bij wie je bent, waar je vandaan komt, wat je doet en wat je op de bestemming gaat doen. 

Neem iets mee voor je host
Het principe van couchsurfen is dat je ergens gratis kan verblijven, maar dit betekent niet dat je met lege handen aan kunt komen. De host doet jou een gunst, dus het is wel zo aardig om iets mee te nemen. Dit kan van alles zijn; een fles wijn, een goed boek, iets typisch Nederlands zoals stroopwafels en drop... Iet waarvan jij denkt dat je host het zal waarderen. 

Zorg voor je eigen eten
Je mag al gratis bij iemand logeren, dus verwacht niet dat je ook de koelkast mag plunderen. De host verdient niks aan jou en als je ook nog zijn of haar eten opeet dan kost het zelfs geld! Het kan zijn dat je host zegt dat je alles mag pakken wat je wil, maar zelfs dan is het niet zo netjes om eten op te maken. Reken er in ieder geval niet op dat je mee mag eten. 

Houd rekening met je host
De host stelt zijn of haar huis voor je open, dus houd je aan de huisregels. Wees de host zo weinig mogelijk tot last, dus feesten tot in de vroege uurtjes en bij thuiskomst vervolgens tosti's bakken is een no go. Tenzij dit ook het ritme van jouw host is. En slingerende sokken en vieze bordjes zijn ook not done, ruim je rommel op en probeer zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen. 

Leer je host beter kennen
Het is leuk om een goede band op te bouwen met je host. Zo wordt je verblijf niet alleen een stuk aangenamer en gezelliger, maar maak je misschien ook wel een vriend(in) voor het leven! Of je hebt in ieder geval een verblijfplek voor de volgende keer ;-). Bovendien is het een leuke manier om de plaats waar je bent beter te leren kennen, zeker weten dat hij of zij de leuke hotspots weet. 

Blijf niet te lang hangen
Couchsurfen is leuk en je kan een hele leuke tijd hebben bij je host. Maar blijf niet te lang hangen. Couchsurfen is meer voor kortere periodes van 3 tot 4 dagen. Een week is maximaal. Je wil niet dat je jouw host tot last bent, er zijn namelijk mensen die niet eerlijk durven te zeggen dat het beter uitkomt als je vertrekt. 

Geef je host een review
Zit het couchsurfen erop en heb je een fijne tijd beleefd? Geef je host dan een review. Dat heeft jouw goede host wel verdiend en zo kun je andere (beginnende) couchsurfers ook helpen om een goed adresje te vinden. Als je ervaring met jouw host niet zo fijn is kun je dit natuurlijk ook melden, zo behoed je anderen van een vervelend verblijf. 

Wil jij ooit couchsurfen? Of heb je het weleens gedaan? 

Bron, bron, bron
Beeld: thinkstockphotos

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved