Food

Dit is het grote geheim achter gezond eten

Gezond eten. Het lijkt wel alsof de hele wereld er de laatste tijd mee bezig is. Mensen zijn zich steeds meer bewust dat je eetpatroon je gezondheid beïnvloedt. Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een artikel in met tips en tricks om je eetpatroon gezonder te maken. Ook op internet is veel te vinden over voeding en gezondheid. Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer! Maar wat zijn nou de tips waar je écht iets aan hebt? Ik, student Voeding & Gezondheid aan de universiteit van Wageningen, ga jullie hierbij helpen!

Mijn naam is Nathalie Wilmsen (20) en ik ben student Voeding & Gezondheid. Ik word opgeleid tot voedingsdeskundige, een beroep waar je veel kanten mee op kunt. Vaak krijg ik de vraag: Is dat dan hetzelfde als diëtist? Maar nee, het is eigenlijk iets heel anders. Een diëtist maakt voedingsschema’s op maat. Bijvoorbeeld voor mensen met een voedselallergie, topsporters of mensen die in het ziekenhuis liggen en speciale behoeften hebben. Voedingsdeskundigen maken geen voedingsschema’s, maar hebben meer een adviserende rol. Als je wetenschappelijk onderwijs volgt, leer je hoe je een onderzoek opzet en uitvoert en hoe je kritisch naar dingen kijkt. De media publiceert graag interessant nieuws, maar dat wil (helaas) niet zeggen dat de resultaten altijd betrouwbaar en goed wetenschappelijk onderbouwd zijn, hoe aannemelijk het ook lijkt. Maar wat zijn dan tips waar je echt wat aan hebt? Ik deel ze hieronder met jullie!Minder snoepen
Het klinkt zo makkelijk. Minder snoepen.. Waar gaat het dan toch telkens mis? Het klinkt logisch, maar als je minder wil snoepen, moet je ervoor zorgen dat je tussen de hoofdmaaltijden door minder honger hebt. Hoe doe je dat? Door vooral veel vezels en eiwitten te eten, deze zijn namelijk het meest verzadigend. Dit hoeven niet uitsluitend dierlijke eiwitten te zijn, planten bevatten namelijk net zo goed eiwitten. Peulvruchten zijn hier een goed voorbeeld van. Het enige waar je op moet letten als je voornamelijk plantaardige eiwitten eet, is dat je je maaltijden slim samenstelt. Plantaardige eiwitten zijn (in tegenstelling tot dierlijke eiwitten) niet compleet, oftewel: ze bevatten niet alle aminozuren die je nodig hebt. Door verschillende (‘niet complete’) plantaardige eiwitbronnen te combineren, zorg je ervoor dat je toch alles binnenkrijgt. Combineer bijvoorbeeld granen met peulvruchten, deze twee bronnen vullen elkaar goed aan. Wist je dat alcohol de eestlust juist stimuleert? Daarom heb je altijd zo’n honger na een avondje stappen ;)!

Laat (sterk) bewerkt voedsel zo veel mogelijk staan
De makkelijkste manier om gezonder te eten is om (sterk) bewerkt voedsel zoveel mogelijk te laten staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: koek, snoep, taart, chips en wit brood. Deze producten zitten vaak vol toegevoegde suikers, transvetten en zout. Daarnaast zitten er meestal maar weinig micronutriënten in, stofjes waar je lichaam wat aan heeft. ‘Lege’ calorieën dus. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld groente en fruit, noten, zaden en peulvruchten eten. Ga voor een lekker sapje of groene smoothie of maak zelf je snacks! Als je dan toch wilt snoepen tussendoor, weet je in elk geval precies wat erin zit. Daarnaast is het ook leuk om te doen en niet onbelangrijk, het is ook nog eens lekker! Let wel op: gezonde snacks bevatten relatief veel calorieën, omdat ze vaak gemaakt worden met o.a. kokosolie, noten(pasta), etc. Het betekent dus niet dat je deze snacks onbeperkt kunt eten, want als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, zal je aankomen, ongeacht waar de calorieën vandaan komen.Het beste dieet is geen dieet 
Veel diëten zijn erop gebaseerd één bepaalde macronutriënt (koolhydraten, vetten of eiwitten) uit het voedingspatroon te verbannen. Bijvoorbeeld het Atkins dieet, waarbij je zo min mogelijk koolhydraten eet. Veel mensen denken dat je dik wordt van koolhydraten en dat ze ongezond zijn, maar de sóórt koolhydraten die je eet is meer van belang dan de hoeveelheid. Koolhydraten uit groente en fruit, peulvruchten en minimaal bewerkte granen zijn juist goed voor je en je lichaam heeft ze nodig als energiebron.Daarnaast hebben de meeste diëten geen blijvend resultaat, omdat het slechts om een tijdelijke verandering in het eetpatroon gaat. Het effect van veel diëten is voornamelijk toe te schrijven aan het feit dat je tijdens het volgen van een dieet bewuster bezig bent met wat je allemaal naar binnen werkt. Hieronder zie je de optimale samenstelling van een maaltijd volgens de Harvard School of Public Health, wat je kunt gebruiken als richtlijn. Zoals je kunt zien komen alle macronutriënten hierin terug, je lichaam heeft ze namelijk allemaal nodig. In plaats van het volgen van een streng dieet is het dus een beter idee om de verhouding van verschillende macronutriënten in je voedingspatroon te veranderen, mocht dit niet optimaal zijn.                                                                             Bron

Kortom, gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik je gezonde verstand en ga geen gekke dingen doen. Begin met kleine stapjes, dat is makkelijker vol te houden. Gooi dus niet in één dag je hele voedingspatroon om. Enne, als de basis van je voedingspatroon goed is, kun je echt wel af en toe een frietje of een stuk (lees: reep) chocolade eten!

Wil je meer weten over de opleiding Voeding & Gezondheid? Kijk dan op deze link. Voor food-inspoen receptjes kun je mij volgen op Instagram: @nathaliewilmsen.

Beeld: Thinkstock
BronBronBronBronBron