Lifestyle

How to: voorbereiden op de eindexamens

Stress, stress, stress.. De tentamens komen eraan! Tijd om je sociale leven even on hold te zetten en in de boeken te duiken. De aankomende periode is voor de meeste meiden een tijd van stress, drukte en spanning. Maar Girlscene gaat jullie met een aantal tips de komende periode doorhelpen, want een goed begin is het halve werk!

Maak een planning
Begin twee maanden van tevoren met plannen. Dit is niet het moment dat je daadwerkelijk al gaat blokken, maar nu ga je opschrijven wat de examenstof is en wanneer je welk tentamen hebt. Koop hiervoor een aparte agenda of organizer, hierdoor heb je een frisse start en een goed overzicht. Je kunt ook een groot schema maken en dit in je kamer plakken, zo kun je in één oogopslag zien wat je nog moet doen. Ben je slecht in plannen? Roep de hulp van een vriendin, ouders of docent in.

Ga je cijfers na
Bereken wat voor cijfers jij minimaal moet halen om een voldoende op je eindlijst te krijgen. Dit betekent niet dat je voor deze cijfers moet gaan, maar het haalt de druk wel van de ketel. Schrijf in je planning op wat het gemiddelde is voor elk vak en welk cijfer je hier minimaal voor moet halen. 

Opgeruimde werkplek
Niets is zo frustrerend als studeren in een rommelige kamer. Zorg dat er weinig afleiding in jouw kamer te vinden is, dat betekent dat er op het bureau niets anders hoeft te liggen dan jouw schoolspullen. Ook je mobiel kun je beter even wegstoppen in een laatje, hierdoor word je niet afgeleid als je een berichtje krijgt. Kun jij je niet focussen in jouw kamer? Ga eens studeren in de bieb of op school.

Oefenexamens of bijles
Begin op tijd met het maken van oefenexamens. Hierdoor krijg je een indruk van hoe goed jij voorbereid bent. Weet je nu al dat je een vak echt niet gaat halen? Zoek dan op tijd hulp, vraag extra bijles aan een lerares of ga naar eindexamentraining. Er zijn bepaalde trainingen waarbij je een dag lang gaat studeren onder begeleiding. Die trainingen zijn behoorlijk duur en zijn erg intensief, maar ze zijn het zeker waard.

Pauzes tijdens het leren
Neem voldoende pauzes tijdens het leren, als je te lang doorgaat neem je de informatie niet meer op. Het is belangrijk dat jij je hoofd af en toe even leeg kunt maken, neem na 1,5 uur leren een pauze van ongeveer 15 minuten. Drink een kopje thee, kijk even tv of bel met een vriendin. Zorg ook dat je buiten het leren om voldoende afleiding hebt, kijk 's avonds bijvoorbeeld een film of ga lekker sporten. 

Leg alles klaar
Leg de dag voor je examen alles klaar, van je kleding tot snacks. Zo hoef je in de ochtend niet meer op zoek naar een rekenmachine of een fijne pen. Neem in de ochtend de tijd om alles nog even rustig door te lezen en voor te bereiden. Vaak helpt het ook om iets eerder op school af te spreken en hier nog even rustig met een klasgenoot de stof te bespreken.Oude spiekbriefjes weghalen
Neem je een atlas, rekenmachine of woordenboek mee? Zorg dat je oude spiekbriefjes weghaalt! Stel je voor dat iemand een oud spiekbriefje vindt en je hierdoor niet meer mee mag doen aan de examens, eeuwig zonde!

Tijdgebrek?
Ben je écht te laat begonnen? Maak keuzes, leer niet voor alle vakken een klein beetje, maar focus je op de vakken die je misschien nog kunt halen. Je kunt beter één tentamen enorm verknallen dan drie tentamens allemaal nét niet halen. 

Beeld: Thinkstock

Hoe ga jij je voorbereiden op de eindexamens? Ben jij al zenuwachtig?