Lifestyle

5 redenen waarom je moet beginnen met mediteren

Het leven is hectisch! Voortdurend zitten we gebogen achter ons computerscherm of studieboeken. We haasten, rennen en vliegen de dag door en je geestelijke gesteldheid is een gestrest rommeltje. Meditatie is de sleutel in het slot voor dit probleem. Zet je geest eventjes spiritueel om, word zen en lees snel verder waarom meditatie de oplossing kan bieden. Goodbye stress! 

Eerst zullen we je even uitleggen hoe je mediteert. Ga in kleermakerszit op een kussen zitten, het liefst voor een witte of rustige muur. Dit zorgt ervoor dat je aandacht niet zo snel zal afdwalen. Iets wat met stress juist vaak gebeurt. Het gaat er om dat je je volledig concentreert op je ademhaling, je mag deze zelfs tellen als je wilt, terwijl je zo stil en geconcentreerd mogelijk blijft zitten. Maak je hoofd helemaal leeg, en probeer dit zo te houden voor minimaal tien minuten. Aangeraden wordt om dit elke dag zo'n twintig minuutjes te doen. Om goed in de stemming te komen kun je nog wierrook en kaarsjes aansteken om een aangename ruimte te creëren. Het beste kun je mediteren in een stille ruimte, maar ook met fijne en rustige muziek kun je mediteren. Test wat voor jou het beste werkt en hoe jij je het beste concentreert. Na de meditatie ben je helemaal zen en klaar om je weer goed te concentreren. De volgende punten bewijzen nog meer, waarom mediteren goed is!

1. Meer plezier in het leven
Twintig minuutjes mediteren per dag voelt even als een korte vakantie aan. De chaos en hectiek verdwijnt eventjes uit je dagelijkse leven en je lichaam wordt helemaal ontspannen. Het vermoeide lichaam herstelt zich door het mediteren en geeft de geest als het ware een spoelbeurt. 

2. Tijd wordt je beste vriend
Het is makkelijk om een negatieve gedachte en mentaliteit te hebben. Oh no je hebt hier geen tjd genoeg, alles gaat te snel en hoe past dit überhaupt in mijn planning? Wanneer je mediteert kun je beter denken en dit regelt de natuurlijke geest allemaal zelf. Mediteren helpt dingen te relativeren en de dingen rustiger te bekijken. Adem in en adem uit. Doe wat je kunt doen en héél belangrijk: gun jezelf ook tijd. 

3. Slechte gewoontes verdwijnen
Je zal je verbazen hoe je slechte gewoontes wegvallen wanneer je begint met mediteren. Je denkt er ineens niet meer aan. Roken door stress kan hier bijvoorbeeld een voorbeeld van zijn. Meditatie is een navigatiesysteem voor goede gedachtes. Het leven gaat over meer dan de buitenkant. Het gaat om geluk wat niet gevonden kan worden in spullen en dingen. Met mediteren verdiep je jezelf in het bewustzijn en in je doelen. 

4. Een gevoel van vrijheid
Meditatie geeft je kracht en daardoor een open en vrij gevoel. Denk aan surfers, zij duiken met hun surfboard in een golf en hebben de hele kracht van die golf in de zee achter zich. Zo'n gevoel kan meditatie ook geven. Hoe zweverig of ingewikkeld het ook klinkt, als je mediteert dan zal je dit gevoel ervaren. 

5. Antwoorden kunnen verwerkt worden
Dit is een van de verbazingwekkende effecten van regelmatig mediteren. We ontdoen van alle stress en vermoeidheid en kunnen daardoor beter reageren op dingen. Twijfel wordt vervangen door bewustzijn en zekerheid. Je geniet meer van je leven en elke dag verloopt eenvoudiger en gemakkelijker. Je haalt er meer voldoening uit. 

Heb jij wel eens gemediteerd? 

Bron: Refinery29
Bron beeld: Thinkstock

LOVE dit artikel
11 meiden hebben deze blog geloved