Sushiles voor beginners

Food door Vivian

Sushi! Je vindt het heerlijke en het is je favoriete verslaving... of je vindt het helemaal niets! Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met deze Japanse lekkernij, geeft Girlscene je een sushi spoedcursus. Hoe eet je dit bijvoorbeeld? Wat zijn de verschillen? Waar begin je mee? Lees snel verder en word een expert. Ook als je wel al een beetje bekend bent met sushi kun je hier misschien iets van opsteken!

Sushi is een Japans hapje bestaande uit nori -oftewel zeewierbladen-, Japanse afgekoelde kleverige rijst en vis en groenten. Sushi is in het algemeen koud, maar in enkele sushirestaurantjes kun je ook warme sushi bestellen. 

Sushi wordt in Japan vaak als lunch gegeten. De rijst smaakt licht zuur door Japanse rijstazijn die hieraan wordt toegevoegd. Ook wordt er zoete rijstwijn en wat zout aan de rijst toegevoegd. De smaak van de rijst proef je het beste als de rijst volledig is afgekoeld. Sushi heb je met verschillende ingrediënten, maar ook in verschillende versies, vormen en kleuren.

Sushi wordt van oorsprong in Japan met de handen of met chopsticks gegeten. Chop-watte? Chopsticks zijn stokjes, waar je mee kan eten. In het begin is het lastig en zal je er nog niet goed mee kunnen eten, maar oefening baart kunst. Je kunt het beste aan een ervaren persoon vragen of diegene het even voor wilt doen. Bestek is een no-go!

Als je sushi bestelt zal je op je bordje ook wasabi tegenkomen. Wasabi is een pasta-achtige groene substantie. Pas goed op want wasabi is zeer scherp van smaak, een te grote hap zal je traanbuizen flink stimuleren... 

Ook vind je gember op je bord. Gember heeft een eigen scherpe smaak, maar het is minder scherp dan wasabi bijvoorbeeld. Je kunt dit naast je sushi eten, of op je sushi leggen en tegelijkertijd opeten. 

Sushi wordt met sojasaus gegeten. Sojasaus is erg dun en heeft een zoute smaak. Het wordt onder andere van sojabonen gemaakt, vandaar de smaak. In combinatie met sushi geeft dit een erg lekkere smaak. Ook kun je de wasabi door de sojasaus mengen en de gember erin deppen. 

Dan beginnen we nu met de echte sushiles. Dit was nog maar de basis :-)

Sashimi is rauwe vis, zonder rijst of nori. Je eet dit gewoon puur of met sojasaus. Als de vis bijvoorbeeld zalm (sake) of tonijn (maguro) goed vers is en fijn gesneden is, dan kan dit voor de visliefhebbers erg lekker zijn. Als je voor het eerst Japans gaat eten smaakt dit misschien iets te veel naar vis...


Bovenstaande sushi wordt nigiri genoemd en bestaat uit een hoopje rijst en een stukje vis of avocado of zoete omelet erop. Bij deze sushi proef je de vis het best. 

Op bovenstaande foto zie je de simpelste gerolde sushi. Deze sushi wordt maki genoemd. In maki's is vaak maar één ingrediënt gerold en zitten de noribladen altijd aan de buitenkant en de rijst aan de binnenkant. Maki's kun je ook vaak bestellen met alleen komkommer of avocado erin. Maki is een kleine sushi. 

Dan hebben we ook nog de maki inside out roll (Uramaki). De naam zegt het al deze sushi is andersom gerold. Hierbij zit de rijst aan de buitenkant en de nori aan de binnenkant. Deze sushi heb je in verschillende soorten. De california roll is een zeer bekende inside out roll en meestal favoriet. In de california roll zit krab, avocado en komkommer, aan de buitenkant zit viskuit. Echt een aanrader!

Bovenstaande sushi staat ook wel bekend om de handroll, maar heeft als echte naam temaki. Deze sushi wordt met de hand gerold in een nori puntzakje. In het puntzakje zit natuurlijk rijst. Temaki kun je verder met verschillende ingrediënten vullen. Als je deze sushi bestelt naast andere sushi's kun je het beste deze als eerste opeten. Deze sushi wordt namelijk taai als je hem te lang laat liggen en dan kun je de nori niet meer goed doorbijten. 

Welke sushi lijkt jou het lekkerst? En als je al sushiverslaafd bent, welke sushi vind jij het lekkerst?

Bron beeld: Thinkstockphotos

Pin je sushi inspiratie in Pinbook