Beauty

Volwassen & acné

Acné is nooit leuk. Niet als je vijftien bent en op de middelbare school zit, maar als je bijna vijfentwintig bent zit je er ook echt niet op te wachten. Puistjes, die krijg je toch in je puberteit? Nou mooi niet. Girlscene's Annemerel kreeg haar eerste echte puistje pas toen ze achttien was en inmiddels is ze zeven jaar en heel veel producten en bezoekjes aan de dermatoloog verder.

 

Helaas kan ik op dit moment niet schrijven dat ik verlost ben van de acné kwelgeest, soms ben ik een week, of zelfs een paar weken, puistvrij, maar het komt tot nu toe altijd weer terug. Soms zelfs harder, het is om moedeloos van te worden. Gelukkig heb ik inmiddels een fijne foundation gevonden die mijn acné niet verergert en die de meeste onzuiverheden camoufleert, zodat veel mensen niet zien dat ik last heb van acné (althans dat zeggen ze tegen mij, ik geloof er eigenlijk helemaal niets van, want het enige dat ik zie als ik in de spiegel kijk is onzuiverheden, maar dat heeft iedereen met acné, toch?).

Wat ik van de afgelopen zeven jaar geleerd heb is dat een agressieve methode niet werkt. Een aggresief schoonmaakmiddel, gecombineerd met speciale middeltjes van de dermatoloog, gecombineerd met een dagcrème speciaal voor de zuivere huid werkt voor mij averechts, veel te agressief. Ik kies voor een cleansing gel voor de gevoelige huid, smeer daarna mijn crèmes van de dermatoloog, en smeer vervolgens een hydraterende dagcrème op zonder parfum en chemische toevoegingen.

De afgelopen zeven jaar heb ik aardig wat producten getest. Natuurlijk werken de producten voor iedereen weer anders, maar misschien zitten er voor mede acné-slachtoffers producten tussen die je nog niet getest hebt.

Benzoyl Peroxide
Benzoyl Peroxide zorgt ervoor dat de bovendste huidlaag los raakt en vermindert de overmatige groei van de bovenste huidlaag, hierdoor voorkomt het dat poriën verstoppen. Hiernaast vermindert het ook de groei van de acné bacterie. Je moet met deze crème goed uitkijken in de zon, want je huid wordt gevoeliger voor zonlicht van deze crème, gebruik het dus het liefst alleen 's avonds. Voor mij werkt een super lage dosis van 2% het beste, van de dermatoloog krijg je vaak een hogere dosis voorgeschreven, maar dit was te agressief voor mijn huid.

Tretinoïne (Acid A Vit / Vitamine A Crème)
Deze zalf stimuleert de deling van de celling van de bovenste huidlaag, hierdoor verdwijnen oude huidcellen. Je huid wordt hierdoor ook iets dunner. Je moet bij deze zalf goed uitkijken dat je huid niet te droog wordt, want je huid kan met deze crème minder goed vocht vasthouden, gebruik hierbij dus altijd een goede moisturizer. Ook mee oppassen, de zon, je huid wordt door deze crème gevoeliger voor de zon.

Erytromicine (Eryacné Antibiotca gel)
Eryacné is een antibiotica gel, antibiotica gaat ontstekingen tegen en deze gel gaat dan ook ontstekingen in de huid tegen. Je mag Eryacné eigenlijk maar drie maanden achter elkaar gebruiken, stiekem gebruik ik het al veel langer, maar ik merk wel dat de werking inmiddels minder geworden is. Shit, moet ik nu weer op zoek naar een nieuw product?

Minocycline
Naast antibiotica om op te smeren, heb ik ook (meerdere keren) antibiotica geslikt. Minoclycline werkt tegen infecties zoals aan de luchtwegen, bijholtes en het maagdarmkanaal, maar ook bij huidaandoeningen zoals acné. Minoclyine werkte heel goed bij mij en het liefst zou ik het mijn leven lang slikken, helaas is het daar niet voor bedoeld en mag ik het nu niet meer slikken. Als je veel last hebt van ontstekingen in je huid (dus niet kleine puistjes met witte kopjes, maar echt van die grote bulten die continu laten weten dat ze aanwezig zijn door te 'kloppen'), dan zou je hier bij je dermatoloog of huisarts naar kunnen informeren.

Tea Tree Oil
Een iets natuurlijk middel is Tea Tree Oil, dit koop je gewoon bij een winkel als De Tuinen. In Tea Trea Oil zit iets wat een acné veroorzakende bacterie kapot maakt en het houdt de poriën schoon. Het werkte bij mij niet zo snel als eryacné, maar dit is een natuurlijk middel en het doet zijn werk uiteindelijk wel.

Bietensap
Bietensap? Je bedoelt sap van een biet? Jup. Ik heb dit een tijdlang iedere ochtend gedronken en het werkte. Toen ging mijn juicer kapot en gaf ik dat als reden dat ik het niet meer dronk. Is natuurlijk helemaal geen reden, want je kunt het ook bij de supermarkt kopen (van Zonnatura bijvoorbeeld). Rode bietensap werkt bloedzuiverend en zorgt op deze manier voor een gezonde huid.

Meer?
Dit zijn de belangrijkste producten die ik geprobeerd heb, natuurlijk krijg ik nu de vraag.. heb je de pil al geprobeerd? Ja, maar helaas deed dat voor mij helemaal niets, het maakte de situatie eigenlijk alleen maar erger. Ik kan ook nog het paardenmiddel Roaccutane proberen, maar daar bij stel ik de vraag… wat is er erger, het middel of de kwaal? Roaccutane is zo'n agressief middel dat je tijdens het gebruik ervan absoluut niet zwanger mag raken, de kans dat je kindje iets mankeert is dan erg groot. Nu hoef ik niet 1,2,3 kinderen, maar het feit dat het middel zo schadelijk is voor een embryo, geeft wel aan hoeveel schade het in je lichaam aanricht. Ik begrijp absoluut als je het middel wel probeert, maar ik durf het zelf niet aan. Misschien over een paar jaar, als ik ECHT hopeloos ben.

Heb jij last van acné, heb jij al een wondermiddel gevonden?

Liefs,
Annemerel

Pin je favoriete merken in Pinbook