Beauty

Dit zegt jouw puistjeszone over jou (en wat je ertegen kunt doen)

puistjeszone

Oh nee! Nieuwe puistjes en weer in dezelfde zone! Wel van afblijven hè, voordat je er weer een litteken bij hebt. Maar wat zegt de zone waarin jouw puistjes zitten precies? Wij leggen je uitgebreid uit waarom je puistjes in een bepaalde zone kunt krijgen!

Puistjes

Je voorhoofd vol met kleine rode bultjes, twee grote witkoppen naast je neus en een stel hardnekkige acné plekken op je wangen: hoe komen ze daar? Het kan met van alles te maken hebben. Hormonen, allergieën of hydratatie. We snappen dat je van je puistjes af wil komen, maar de plek waar je puisten verschijnen hebben verschillende behandelingen nodig. Lees verder om uit te pluizen welke zones je herkent en wat je kunt doen om je puistjes te verminderen.

1. Zone 1 & 3

Puistjes op je voorhoofd kunnen veroorzaakt worden door vettigheid van je haar door bijvoorbeeld wax of andere producten. Gebruik je eigenlijk geen producten voor je haar? Dan reinig je je huid waarschijnlijk niet goed genoeg of eet je iets te veel producten waar vet in zit. Het kan ook zo zijn dat je te weinig water drinkt. De zone van je voorhoofd wordt namelijk gezien als de zone van je blaas en je spijsvertering. Eet je veel vette producten, kan je dit aan je voorhoofd terug zien.

2. Zone 2

Tussen je ogen is een vrij pijnlijke plek om puistjes te hebben. Gelukkig kun je hier echt iets aan doen. Eet later op de avond niet meer, drink een tijdje geen alcohol meer en probeer vet eten te vermijden. Deze plek wijst namelijk op je lever.

3. Zone 4 & 10

Heb je in de omgeving van je oren puistjes? Dan kan dit komen door achtergebleven shampoo resten. Een andere oorzaak is te vinden in je nieren. Wanneer jij bijvoorbeeld veel koffie of wijntjes hebt gedronken, moeten je nieren veel cafeïne en alcohol verwerken wat kan resulteren in puistjes bij je oren. Om dit te voorkomen kan je proberen om meer water en thee te drinken.

4. Zone 5 & 9

Puistjes op je wangen wijzen naar je longen en holtes dus mensen die roken, hebben hier meer last van. Ook kun je puistjes op je wangen krijgen doordat je synthetische make-up gebruikt met verstoppende ingrediënten. Gebruik je goedkopere make-up merken? Zorg dan dat je ‘s ochtends en ‘s avonds je huid heel goed reinigt.

5. Zone 6 & 8

Heb je gerstekorreltjes, wallen, donkere kringen of lijntjes? Dan betekent dit vaak één ding: drink meer water! Daarnaast schijnt ‘koel’ voedsel ook te helpen, zoals komkommer en meloen. Tenslotte moet je echt genoeg slapen om dit probleem te verhelpen. Wallen en donkere dringen zijn voor sommigen erfelijk, maar worden alleen maar verergerd wanneer je niet genoeg slaapt of drinkt.

6. Zone 7

Puisten op je neus zijn ontzettend pijnlijk. Probeer er maar eens eentje uit te knijpen. De tranen springen meteen in je ogen. Deze plek heeft te maken met je hart, bloeddruk en (een tekort aan) vitamine B. Probeer zo min mogelijk spicy gerechten te eten, vermijd vlees voor zover dat kan en ga vaker een frisse neus halen in de natuur. Vervang de slechte vetten voor goede vetten, door bijvoorbeeld meer avocado’s, noten en vis te eten. Let ook een beetje op je zoutinname! Allemaal dingen die je bloeddruk beïnvloeden.

7. Zone 11 & 13

Puistjes rondom je mond en kin worden veroorzaakt door je hormonen. Zoals we weten heeft de anticonceptiepil invloed op onze hormonen en kan de pil (of een andere pil) je helpen met deze zone. Wanneer er puisten op je kaaklijn verschijnen heeft dit vaak te maken met stress en spanningen. Voor jou is het belangrijk af en toe even wat rust te pakken, genoeg te slapen en gezond te eten.

8. Zone 12

Midden op je kin hebben puistjes te maken met je maag. Probeer eens alleen maar natuurlijk voedsel tot je te nemen en genoeg water te drinken. Om je maag een beetje op weg te helpen is het belangrijk om voldoende vezels te eten en je maag te kalmeren. Dit laatste kan je doen met kruidenthee.

Lees ook:
Bah! Dit lichaamsdeel maken we blijkbaar allemaal te weinig schoon

9. Zone 14

Puistjes in je nek betekenen in sommige gevallen dat je lichaam vecht tegen bacteriën die je ziek maken. Daarnaast heeft het vaak te maken met stress. Wanneer je gestrest bent beïnvloed dat namelijk ook je weerstand. Voor jou is het tijd om even op te laden en te relaxen!

Beeld: pinterest