Lifestyle

29 tips om je steentje bij te dragen aan het milieu

Er wordt overal ter wereld verspild, zowel energie als eten. Het milieu wordt door onze verspilling belast en dat is geen goede zaak. Tijd om er iets aan te doen! Alle beetjes helpen, jij maakt écht verschil. Maar… Waar begin je? Wat kun je doen om zo milieubewust te leven? Girlscene zet een aantal tips voor je op een rij, samen kunnen we het milieu een beetje minder belasten. Go green!

Verandering begint bij jezelf. Ook al denk je dat je misschien al heel milieubewust leeft, er is altijd iéts dat je kan doen. Misschien weet je niet eens dat iets milieuonvriendelijk is! Mileubewust leven is niet alleen beter voor onze kleinkinderen (ja, daar denken we nu al aan) en levert niet alleen karma-points op, zuinig leven is vaak ook nog eens goedkoper. Reden genoeg om de onderstaande tips toe te passen, toch? 


Bron

1. Neem de trap in plaats van de lift. Milieubewust én gezond. 

2. Trek een warme trui aan in plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten.

3. Pak de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer. 

4. Koop groenten en fruit uit Nederland. Dat kun je checken op de verpakking of op de bordjes. Een mango uit Peru moet helemaal hierheen vervoerd worden en dat belast het milieu.

5. Over verpakking gesproken, koop zo min mogelijk producten met een verpakking. Bij groenten en fruit is dat makkelijk, want die liggen ook vaak los. Kies dus voor losse tomaten, in plaats van een tros in een verpakking. 

6. Doe de lampen uit als je de kamer verlaat. 

7. Doe alleen een lichtje aan als het écht nodig is. Een kaarsje is ook een lichtbron en nog een gezellige ook! 

8. Zorg dat je alleen maar spaar- of LEDlampen gebruikt. Een gloeilamp vreet energie (en is ook nog eens duurder in verbruik!). 

9. Wist je dat een witte achtergrond op de computer veel meer energie verbruikt dan een zwarte achtergrond? Zorg dus dat je screensaver en achtergrond zwart zijn. Je kunt zelfs in plaats van Google een andere zoekmachine gebruiken, met een zwarte achtergrond. Deze zoekmachine heet blackle.nl en werkt hetzelfde als Google. Stel 'm meteen in als startpagina!

10. De wc hoeft niet helemaal door te spoelen, je kunt eerder op de stopknop drukken. 

11. Laat je huis goed isoleren, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Zo hoef je de verwarming niet steeds hoger te zetten. Een geïsoleerd huis is ook nog eens kostenbesparend! 

12. Doe de verwarming op tijd uit voordat je naar bed gaat. Het is zonde om de verwarming pas uit te zetten vlak voordat je in je bed stapt. 

13. Gebruik zo min mogelijk aluminiumfolie en maak liever gebruik van bakjes die je kunt hergebruiken. 

14. Zorg dat je schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar zijn. Er zijn ontzettend veel schoonmaakmiddelen die erg milieubelastend zijn, hier kun je het milieu echt goed mee helpen!

15. Laat je apparatuur zoals laptop en tv niet op stand-by staan, maar schakel ze helemaal uit. 

16. Trek dingen als opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. 

17. Kies voor een stekkerdoos met aan- en uitknop. Als je geen stroom gebruikt, dan kun je de stekkerdoos uitzetten. 

18. Neem groene stroom. 

19. Reis zo min mogelijk met het vliegtuig.

20. Koop een zuinige auto. 

21. Was op 30 of 40 graden. 

22. Doe de wasmachine of afwasmachine pas aan als het echt helemaal vol zit. 

23. Koop een waterbesparende douchekop.

24. Is het aangenaam weer? Gebruik de droger niet, maar laat de was buiten drogen.  

25. Recycle, recycle, recycle! Van oude kleren en meubels tot papier, glas en plastic. 

26. Plak een 'Nee/nee' sticker op de deur, zo krijg je de papieren folders niet meer binnen. Aanbiedingen kun je ook op internet (in onze rubriek (beste koopjes van de week bijvoorbeeld) of via de app 'Reclamefolders' bekijken. 

27. Neem een grote tas mee voordat je naar de winkel gaat. Hergebruik een plastic tas desnoods, maar koop geen nieuwe. 

28. Douche vijf minuten korter. Echt, het kan! Poets bijvoorbeeld je tanden buiten de douche of blijf gewoon iets minder lang onder de douche staan, ook al is het zo lekker warm. 

29. Heb je nog een beetje eten over? Bewaar het! 


Bron

Wat ga jij doen om milieubewust te leven? Heb jij nog een tip?

Bedankt voor de tip, Zoë! 

Laat je inspireren in Pinbook

Must reads 👀