Food

Healthy start: dit zijn 10 goddelijke recepten met quinoa

Quinoa is een zaad dat lijkt op een graan. Quinoa zit vol met eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Quinoa werd in eerste instantie veel gegeten door vegetariërs, omdat het veel plantaardige eiwitten bevat en vegetariërs halen geen eiwitten halen uit vlees. Maar naast de gezondheidsvoordelen is quinoa ook gewoon heel erg lekker. Wij hebben tien recepten voor je.

recepten quinoa
Bron: Foodness

Quinoa Caprese Salade (voor 2 personen)
150 gram quinoa
300 milliliter bouillon
150 gram gehalveerde cherry tomaatjes
150 gram mozzarella in kleine stukjes
1 sjalotje fijngesneden
20 gram basilicum fijngesneden
2 eetlepels basilicumazijn
1 eetlepel olijfolie

1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking, gebruik bouillon om de quinoa te koken. De quinoa moet al het vocht opnemen.

2. Meng in een kom de sjalot, tomaatjes, olijfolie, mozzarella met olijfolie en basilicumazijn, voeg eventueel een snufje zout toe.

3. Meng de gekookte quinoa met de ingrediënten uit de kom. 


Bron: Culy

Quinoa Koekjes (voor 2 personen)
150 gram quinoa
300 milliliter water
Snufje komijn
Scheutje olijfolie
Peper en zout
100 gram bloem

1. Kook de quinoa met het water, laat de quinoa al het water opnemen. Is al het water opgenomen? Zet dan het vuur uit en laat de quinoa vijf minuten rusten met de deksel op de pan.

2. Zet de quinoa daarna in de koelkast zodat het goed kan afkoelen.

3. Is de quinoa afgekoeld? Knijp de quinoa een beetje fijn en maak er balletjes van die je met de hand plet.

4. Rol de koekjes door de bloem.

5. Bak de quinoakoekjes in wat olijfolie in een pan totdat ze beide lichtbruin zijn.

6. Serveer met groenten zoals tomaatjes, komkommer, rode ui en kikkererwten.


Bron: Foodness

Erwtensoep met quinoa en citroenyoghurt (voor 3 personen):
75 gram amandelschaafsel
1 theelepel citroenrasp
1 theelepel citroensap
3 eetlepels yoghurt
5 takjes verse munt
80 gram voorgekookte quinoa
300 gram doperwten
500 milliliter bouillon
1/2 ui fijngesneden
2 eetlepels kokosolie
1 eetlepel fijngesneden bieslook

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg het amandelschaafsel op een bakplaat met bakpapier. Rooster het schaafsel in 5 minuten goudbruin.

2. Smelt de kokosolie een grote steelpan en voeg de ui toe en een snufje zout. Bak de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook. Voeg vervolgens de erwten toe. Kook 3-4 minuten totdat de erwten beetgaar zijn.

3. Voeg muntblaadjes toe en pureer erwten en munt met staafmixer tot een grove massa.

4. Giet de soep terug in de pan en roer de quinoa erdoor en verwarm tot de soep warm genoeg is.

5. Maak tot slot de citroenyoghurt door de citroenrasp, het sap en de bieslook te mixen met de yoghurt.

6. Serveer de soep in komen, geef iedere kom een eetlepel citroenyoghurt en strooi tot slot het amandelschaafsel over de kommen. Maak af met wat grove peper en zout.


Bron: Dailylin

Gevulde paprika's met feta, munt & quinoa (voor 3 personen)
150 gram quinoa
2 eetlepels djintan
een kleien rode ui
2 tomaten
100 gram feta
Klein handje munt
3 eetlepels citroensap
zout
peper
olijfolie
3 paprika's

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Kook de quinoa volgens de verpakking.

3. Snijd de tomaten en rode ui fijn.

4. Verwijder de takjes van de munt en snijd de munt heel fijn.

5. Doe de quinoa in een kom.

6. Meng de ui, tomaat, munt en djintan door de quinoa.

7. Breng op smaak met zout, peper, olijfolie en citroensap. Brokkel de feta hier overheen. 

8. Was de paprika's af en snijd het kapje eraf. Verwijder de pitjes en vul de paprika's met de quinoasalade. 

9. Zet de paprika's in een schaal in de oven en laat ze hier zo'n 25 minuten instaan.

10. Serveer met nog wat munt en feta.


Bron: Dailylin

Quinoa Ontbijt (voor 1 persoon)
Half kopje quinoa
1 eetlepel kaneel
1 banaan
2 mandarijnen
1 eetlepel honing

1. Zet de quinoa op het vuur in een laag wat die de quinoa net bedekt.

2. Voeg een eetlepel kaneel toe en laat koken tot al het water door de quinoa is opgenomen.

3. Blijf tussendoor goed roeren. Is de quinoa beetgaar als al het water is opgenomen? Top! Zo niet, voeg dan nog een beetje water toe.

4. Pel ondertussen de mandarijnen en de banaan en snijd de banaan in plakjes.

5. Meng de quinoa en het fruit met de honing door elkaar.


Recept van Annemerel

Quinoa Lunch (voor 1 persoon)
75 gram quinoa
150 milliliter kippenbouillon
40 gram gemengde ongebrande noten
20 gram rozijnen
Sap van een halve limoen
2 stengels bosui fijngesneden
Koriander en munt fijngesneden

1. Maak de kippenbouillon 

2. Doe de quinoa in de pan en giet daar de volledige hoeveelheid kippenbouillon (150ml) overheen, evenals het sap van een halve limoen. Breng dit aan de kook en laat het vervolgens nog 10 minuten doorgaren met de deksel op de pan op laag vuur.

3. Snijd de bosui fijn, snijd de kruiden fijn en zit dit apart in een bakje.

4. Hak de noten fijn en bak dit in een klein beetje olijfolie, drie minuten is genoeg. Leg de noten op een keukenpapiertje (zodat het ergste vet in het keukenpapier kan trekken) en strooi wat zout over de noten.

5. Is de quinoa klaar? De quinoa is klaar als de quinoa al het vocht heeft opgenomen. Gooi de quinoa in een kom waar je de ingrediënten in kunt mixen.

6. Gooi de bosui, verse kruiden, rozijnen en noten bij de quinoa en roer dit goed door.

7. Laat even afkoelen in de koelkast, of eet direct warm!


Bron: Uit Pauline's Keuken

Mexicaanse Quinoa Salade (voor 4 personen):
250 gram quinoa
500 gram water
100 gram chorizo
40 gram tortilla chips
1 rode ui fijn gesneden
200 gram kidney bonen
100 gram mais
100 gram kerstomaatjes
1 avocado
Sap van een halve limoen
Peper en zout
Olijfolie

1. Kook de quinoa met het water, is de quinoa beetgaar, laat het dan met de deksel op de pan afkoelen in de koelkast.

2. Pel de ui en snij deze in halve ringen.

3. Laat de kidneybonen en de mais uitlekken.

4. Was en halveer de tomaatjes en snij de avocado in blokjes.

5. Snij de chorizo in plakjes en de verse cheddar kaas in kleine blokjes.

6. Voeg het sap van een halve limoen, een schuitje olijfolie en wat zout en peper toe aan de quinoa en roer dit doorelkaar.

7. Voeg alle ingrediënten bij de quinoa salade en meng het door elkaar. 

8. Serveer de quinoa met tortilla chips.


Recept van Danique

Quinoa met speltpasta (voor 1 persoon)
70 gram quinoa
150 milliliter water
half bouillonblokje
Handje speltpasta
eikenbladsla
cherrytomaat
paprika
feta

1. Kook de quinoa met de 150 milliliter water en het halve bouillonblokje.

2. Kook de speltpasta volgens de verpakking.

3. Mix de pasta en quinoa met de sla, cherrytomaat, paprika en feta.


Recept van Danique

Quinoa salade met rozijnen & olijven (recept voor 1 persoon)
70 gram quinoa
150 milliliter water
Half bouillonblokje
Handje olijven
Halve paprika gesneden
Stukje courgette in stukjes gesneden
Feta

1. Kook de quinoa met water en een half bouillonblokje.

2. Mix de quinoa met de courgette, paprika, olijven en feta.


Recept van Annemerel

Quinoa salade met paddenstoelen (voor 2 personen)
150 gram quinoa
300 milliliter water
Paddenstoelen bouillonblokje
Een doosje paddenstoelen
Een handje onbewerkte noten
Een stengel lente ui
2 tomaten
Sap van een halve citroen
Zakje rucola melange

1. Doe de quinoa met het water in een pan, gooi er het bouillonblokje bij. 

2. Als het water kookt, zet het vuur laag, roer af en toe in de pan en zorg dat de quinoa niet aan de bodem aankoekt, maar dat gebeurt met quinoa niet snel (zeker niet als je het op laag vuur zet).

3. Als de quinoa al het water heeft opgenomen en de goede bite heeft (iets meer bite dan rijst, maar absoluut niet hard) haal je de pan van het vuur en laat je het in een kom afkoelen.

4. Is de quinoa zo goed als afgekoeld? Snij de paddenstoelen en de lente ui, hak de onbewerkte noten grof (ik gebruikte amandelen en pecannoten) en snij de tomaat in hapklare stukjes.

5. Bak de paddenstoelen in een beetje zonnebloemolie en laat deze afkoelen.

6. Rooster vervolgens de noten met een klein beetje zonnebloemolie en een snufje zout, laat deze ook afkoelen.

7. Mix de quinoa met de rucola melange, tomaten, lente ui, paddenstoelen en noten.

8. Voeg het sap van een halve citroen toe en voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.

LOVE dit artikel
26 meiden hebben deze blog geloved