Food

Verbouw je eigen groenten en fruit!

12

Hoe leuk is het om je eigen groenten en fruit te verbouwen?! Het is niet alleen gezonder, maar het geeft ook iets extra’s aan je gerecht. Ook kost het niet eens zo heel veel moeite en kun je zelfs met weinig ruimte al aan de slag! Wil jij weten hoe je je eigen groenten en fruit kunt verbouwen? Lees dan snel verder.

Je kunt ontzettend veel groenten en fruit zelf verbouwen in potten en bakken. Kruiden, bladgroenten en veel klein fruit kun je heel goed kleinschalig kweken, maar ook bonen, erwten, uien, wortels, bieten, courgettes en aardappelen kun je in potten en bakken kweken. Het moeilijkste aan het zelf kweken van groenten en fruit is, om het uitdrogen te voorkomen. Daarom moet je bij warm weer dus meer moeite doen, door alles soms meerdere keren per dag water te geven.

Planten
Bron: iamfancy.blogg.se

Het handige aan thuis groenten en fruit kweken is dat je dit werkelijk overal kunt doen thuis. Bijvoorbeeld in je vensterbank, voor je raam, op je balkon, tegen schuttingen en muren of zelfs op je dak! Lees hieronder welke groenten en fruit je op welke plaats kunt verbouwen.  

In je vensterbank
Als je vensterbank een paar uur per dag zon krijgt is het een uitstekende plaats om zaadjes te laten ontkiemen. Verschillende kruiden en ‘kasgroenten’ zoals aardbeien, tomaten, paprika, aubergine of peperplantjes kun je er ook prima laten staan tot de oogst. Naast de kruiden en kasgroenten kun je ook veel bladgroenten kweken op de vensterbank zoals snijbiet en verschillende soorten sla.  

Voor je raam
Heb je geen plek meer bij je vensterbank? Dan kun je ook de hoogte in gaan en bij je raam een tuintje beginnen. Je hebt verschillende ophangsystemen om de potjes aan je raam te bevestigen. We vonden wel een hele leuke manier op raam.nl, namelijk de halve potjes met zuignappen. 

Kruiden
Bron: raamtuin.nl

In deze potjes kun je verschillende soorten kruiden verbouwen, zoals basilicum, tuinkers en peterselie bijvoorbeeld.  

Zo verbouw je groenten
Groenten kun je het beste in bloempotten, houten kisten, emmers of plastic zakken verbouwen. Kies bij voorkeur wel voor een lichte kleur pot. Als je een zwarte pot neemt, neemt deze meer warmte op waardoor de wortels eventueel worden beschadigd. Let er ook op dat er gaatjes aan de onderkant van de pot zit, zodat het overtollig water weg kan spoelen. Voor tomaten en aubergines heb je een grote pot nodig, met een inhoud van ongeveer 19 liter. Dit komt omdat tomaten en aubergines ook grote planten zijn. 

groenten
Bron: annacrimewave.com

Zo verbouw je fruit
Fruit kun je het beste verbouwen in een beschutte plek in de zon, dus niet een plek waar de hele dag door volop de zon staat. Door de zon wordt het fruit voller van smaak en rijpen ze beter. De fruitsoorten die je het beste kunt kweken in potten zijn: herfstframbozen, taybessen, vijgen en blauwe bosbessen. Kies voor klein fruit potten met een minimale doorsnede en diepte van 22 tot 30 c, zodat de wortels genoeg ruimte hebben. 

bosbessen
Bron: Tumblr

Het zelf verbouwen van groenten en fruit is bovendien ontzettend hip! Neem maar eens een voorbeeld aan de urban organic gardener voor meer inspiratie.  

Via de webshop moestuinwebshop.nl kun je verschillende zaden kopen voor de groenten en fruit die je wilt verbouwen. Ook vind je hier verschillende hulpmiddelen en meststoffen.  

Wat vind jij van het verbouwen van je eigen groenten en fruit?

Bronnen: raamtuin.nl, nudge.nl, tuinadvies.nl, inhabitat.com, huis-en-tuin.info.nl, urbanorganicgardener.com, moestuinwebshop.nl, houtwal.be

Bedankt voor de tip Sanae!  

LOVE dit artikel
18 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

12 reacties

 • 6 jaar geleden Esther

  @ Hessie

  Dat heb ik ook altijd, zelfs als ik ze super goed verzorg!

 • 6 jaar geleden edax61

  Superleuk artikel!

 • 6 jaar geleden Hessie

  Die raam potjes zijn btw HELEMAAL geweldig, ook voor bloemetjes!

 • 6 jaar geleden Hessie

  Het kan aan mij liggen, maar verse kruiden zoals munt en basilicum doen het toch echt beter in de supermarkt dan als je ze zelf verbouwt... (binnen een week slap)

 • 6 jaar geleden LIEVESPROET

  ik ga verse munt kopen, in het water zetten zodat de wortels groeien en dan in een plantenbakje zetten in de vensterbak! jeej!

 • 6 jaar geleden TeddyGeer

  ja ok, maar dit lijkt me dus echt helemaal niks

 • 6 jaar geleden Damon_master_piece

  leuke artikel

  en het is ook echt veel gezonder

 • 6 jaar geleden Jissa

  Ik heb net de maisplantjes verpot, als ze ook te groot zijn geworden ga ik ze in de tuin zetten, want dan zijn ze sterk genoeg...

 • 6 jaar geleden Soepstengel

  Mijn vader doet dat altijd met tuinkers en basilicum haha. Als ik uit huis ga, op kamers ofzo, dan wil ik het ook gaan doen!

 • 6 jaar geleden -

  ik ga volgend voorjaar beginnen met fruit verbouwen! Hoop dat ik ergens een kleine kas kan halen want ik wil ook watermeloenen haha

 • 6 jaar geleden Daphne

  Echt een leuk artikel!

 • 6 jaar geleden Anna

  super leuk!!! dit wil ik ook graag!

  opzich hebben we wel een redelijk grote tuin, maar ik denk niet dat m'n moeder een stuk wil afstaan.

  dus ik ga dat denk ik in potten doen.

 1. 1