Lifestyle

10 tips tegen onzekerheid

Iedereen is wel eens onzeker. Je voelt je bijvoorbeeld niet mooi in bikini, vraagt je af of die jongen je wel leuk vindt en wilt net zulke hoge cijfers als je beste vriendin. Je vraagt je af of je wel goed genoeg bent. Hier vind je tips om die onzekerheid tegen te gaan. Want je bent wel goed genoeg!

Laten we even een ding voorop stellen: onzekerheid is hartstikke menselijk. Of je nou 14 bent of 40; iedereen is wel ergens onzeker over. Maar soms ben je zo onzeker, dat het je belemmert in het dagelijks leven. Je zegt bijvoorbeeld af om te zwemmen met je vriendinnen, omdat je dan in bikini moet. Of je durft niet op die leuke jongen af te stappen, omdat je bang bent om afgewezen te worden. Hartstikke jammer om je door onzekerheid te laten tegenhouden. 


Bron

Hoe komt het dat we onzeker worden? Onzeker zijn heeft alles te maken met je zelfbeeld. Dit is het beeld dat je over jezelf hebt. Jouw zelfbeeld bepaalt in grote mate hoe jij je gedraagt. Als jij jezelf verlegen vindt, dan zal je niet zo snel je vinger opsteken in de klas. Hoe jij over jezelf denkt komt door gebeurtenissen die jij hebt meegemaakt in je leven. Vooral de meningen van anderen tellen hier snel mee. Kreeg jij vroeger te horen dat je niet goed bent in sport? Grote kans dat jij jezelf als a-sportief ziet. Of misschien werd jij vroeger niet veel uitgenodigd op verjaardagen. Waarschijnlijk zal je dan denken dat je onbelangrijk bent. 

Je onzeker voelen is nooit fijn. Gelukkig kun je er wel wat tegen doen! Girlscene zet een aantal tips op een rij. Kijk zelf welke tips voor jou werken!

1. Focus op de pluspunten, niet op de minpunten
Als je onzeker bent, heb je de neiging om je alleen te focussen op de minpunten. Je kijkt alleen maar naar de vetrollen op je buik in de spiegel, maar niet naar je lange benen en prachtige haar. Leer het glas halfvol te zien, in plaats van half leeg. Dit is een kwestie van oefenen. Als jij jezelf erop betrapt dat je alleen naar je buik kijkt, corrigeer jezelf dan! Na een tijdje zul je merken dat je veel positiever over je lichaam denkt. En dat zul je ook uitstralen naar anderen. 

2. Praat met je moeder
Over je onzekerheid praten is belangrijk. Waarom? Je kropt het niet op en je zal zien dat je niet de enige bent. Wat ons betreft is je moeder een goed persoon om mee te praten over onzekerheid. Zij is vertrouwd en ze zal je zeker weten nooit dom of aanstellerig vinden. Bovendien is ze ouder, dus ze zal je goede tips kunnen geven. Praten zal enorm opluchten, het is altijd fijn om begrip en tips te krijgen!

3. Stap uit de comfortzone
Als je je onzeker voelt, zal je niet snel uit je comfortzone stappen. Je wil juist in die zone blijven en je veilig voelen! Toch moedigen wij jou aan om dingen te doen die je eng vindt. Je zal zien dat het echt niet zo eng is om op die leuke jongen af te stappen (waarschijnlijk vindt hij het net zo spannend als jij!). Je zal je trots voelen en je zelfvertrouwen zal een enorme boost krijgen. Dat heb jij toch even mooi gedaan! De stap om iets te doen wat je eng vindt zal steeds kleiner worden en op het einde zal je zien dat je alles aankunt. 


Bron

4. What doesn't kill you makes you stronger
Oei, uit de comfort zone stappen.. Wat als je faalt? Tja, dit is een heel logische gedachte. Maar houd in je achterhoofd: 'What doesn't kill you makes you stronger', oftewel; wat je ook doet, je gaat er niet dood aan. Het zal je zelfs sterker maken. 

5. Leer complimenten ontvangen
Als iemand zegt: 'Wat zie je er leuk uit vandaag!', dan denken we al gauw dat ze dat alleen maar zeggen uit beleefdheid. Maar als iemand zegt dat je er moe uitziet vandaag, dan neem je dat heel serieus. Waarom de complimenten ook niet serieus nemen? Het is veel makkelijker om iets negatiefs over iemand te zeggen, dus als iemand een complimentje geeft dan is dat gemeend. Accepteer het complimentje en onthoud het! 

6. Houd een dankbaarheidsboekje bij
Het klinkt een beetje afgezaagd, maar houd dagelijks een boekje bij waarin je opschrijft waar je op dat moment dankbaar voor bent. Onzekerheid laat ons al gauw de negatieve dingen zien, waardoor je de positieve dingen wel eens vergeet. Oke, je hebt vandaag niet je sportoefeningen gedaan, maar je hebt wel goed geleerd waardoor je een mooi cijfer hebt gehaald!

7. Kritiek van een persoon is niet de waarheid
Dat een persoon tegen jou zegt dat je echt niet kunt tekenen, betekent niet dat het de waarheid is! Er zijn talloze verhalen over grote talenten die super vaak zijn afgewezen voordat ze bekend werden. Een negatieve reactie weerhield hen er niet van om door te gaan, dus laat het jou ook niet stoppen!


Bron

8. Loslaten
Loslaten is heel belangrijk in het proces om onzekerheid tegen te gaan. Je kent het wel: je maakte een foutje op je werk en 's avonds kun je niet slapen omdat je erover piekert. Niet doen! De scenario's die je hebt bedacht zijn meestal veel erger dan hoe het echt afloopt. Het heeft geen zin om er uren over na te denken, je maakt jezelf alleen maar gek. Hoe kom je van die gedachten af? Denk aan iets leuks. Praat erover.

9. Schrijf van je af
Wij hebben praten aangeraden, maar als je het echt te eng vindt of je er echt niet prettig bij voelt, schrijf het dan van je af. Krop het in ieder geval niet op! Je gevoelens op papier schrijven zal je gedachten ordenen en je zal de situatie realistischer inzien. Probeer het maar, het helpt!

10. Therapie
Heb je alle tips geprobeerd en kom je maar niet van je onzekerheid af? Belemmert het je heel erg in het dagelijks leven? Dan is therapie een goed idee. Professionals weten er alles van en kunnen je goed helpen. Bovendien is het fijn om met een persoon te praten die je niet goed kent. Je durft veel meer te vertellen, omdat je hem of haar toch niet in het dagelijks leven tegenkomt. 


Bron

Ben jij wel eens onzeker? Waarover? Heb jij nog tips?