Lifestyle

“Alleen maar stoffige wiskundige sommetjes? Ik ben toch geen nerd?”

Een hartklep die meegroeit met het lichaam, een biologische kunstnier, 3D-visualisaties waarin losse MRI-plaatjes worden samengebracht, of een gerichtere bestraling om kanker te bestrijden. Het zijn zomaar wat boeiende technologieën waar -aankomende- biomedisch ingenieurs aan werken. Eén van deze techneuten met een ‘medische missie’ is Evelien van Wijnen – eerstejaars Biomedische Technologie (BMT) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Meis Suker studeert óók aan de TU Eindhoven. Girlscene sprak haar onlangs over haar studie Industrial Design.

Ons lichaam is eigenlijk een heel geavanceerde machine, die zich aanpast aan de omgeving. Biomedische problemen zijn dan ook vaak behoorlijk ingewikkeld en uitdagend. De biomedisch ingenieur wil de medische zorg verbeteren door allerlei informatie, technieken en methoden te verbeteren en deze te vertalen naar oplossingen die artsen kunnen gebruiken.

Jaarlijks beginnen zo’n honderd nieuwe studenten aan deze Eindhovense bacheloropleiding, in de Keuzegids Universiteiten 2013 verkozen tot de beste in haar soort. De 22-jarige Evelien behoort tot de nieuwkomers van dit studiejaar.

tueFoto: Bart van Overbeeke

Hoe is je eerste jaar tot zover verlopen?
“Tot nu toe heb ik alle vakken gehaald. Voor sommige onderdelen krijg ik een vrijstelling, omdat ik eerder al Bouwkunde gestudeerd heb. De universiteit is dit jaar begonnen met het Bachelor College, waarbinnen studenten een aantal basisvakken krijgen -zoals Natuurwetenschappen-, maar ook meer maatschappelijke vakken volgen, zoals ondernemerschap. Daarnaast kun je zelf een groot deel van je vakkenpakket kiezen en kun je ook vakken doen aan andere faculteiten. Zelf wil ik vooral wiskundige en natuurkundige vakken gaan volgen; extra kennis op die gebieden is volgens mij nooit weg. Wat voor veel studenten een geruststelling is, is dat je eventueel ook kunt overstappen naar een andere studie. Met het ruime studieaanbod blijft het lastig om een goede studiekeuze te maken.”

Had je zelf moeite met kiezen?
“Vanaf mijn veertiende, vijftiende jaar heb ik altijd geroepen dat ik architect zou worden. Ontwerpen leek me leuk en interessant, vooral ook de technische kant ervan. In 2008 ben ik daarom Bouwkunde gaan studeren aan de TU/e, maar na een tijdje voelde ik dat dit niet was wat ik wilde. Ik bleek ook wat minder creatief dan ik altijd had gedacht.

Begin vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt, maar daar heb ik wel zo’n anderhalf jaar over nagedacht. Als je jaren hebt geroepen dat je architect wil worden en daar dan opeens over twijfelt, twijfel je ook even heel erg aan jezélf. Ook heeft zo’n switch natuurlijk gevolgen voor je studiefinanciering. Maar mijn ouders steunden me gelukkig en zeiden: ‘Als je iets anders wilt gaan doen, kun je het beter nú doen dan over tien, vijftien jaar’. Mijn bachelor Bouwkunde maak ik trouwens wel af; ik moet nog één vak halen.”

Ben je bij Biomedische Technologie helemaal op je plek?
“Ik ben zelf best sportief en erg geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Ik heb ook naar andere opleidingen gekeken, zoals fysiotherapie, maar dat leek me wat zonde van mijn vwo-diploma. Het toepassen van technologische kennis in de medische wereld vind ik heel interessant. Behalve biologie zit er veel scheikunde en natuurkunde in deze opleiding en dat geeft me straks best wel veel mogelijkheden.”

Watch on YouTube
In dit  filmpje vertelt Mirjam Rubbens, afgestudeerd bij Biomedische Technologie, over haar toekomstdroom. Hier kun je de verhalen van enkele andere BMT’ers lezen.

Wat doe je zoal tijdens je studie?
“Ik zit in het voorlichtingsteam  van de universiteit en ik merk dat veel meiden nog steeds denken dat mensen hier de hele dag in stoffige kamers wiskundige sommetjes en natuurkundige formules zitten op te lossen. Ik probeer dat beeld bij te stellen, zeg ook altijd: ‘Ik ben toch óók geen nerd?’. Ik vertel over aansprekende opleidingen als Medische Wetenschappen & Technologie en Psychologie & Technologie en probeer leuke alledaagse voorbeelden te geven. Zoals het NS-spoorboekje: veel mensen beseffen het niet, maar daar zit een heel wiskundig model achter. We zijn hier dus wel bezig met formules, maar dan op zo’n manier dat je er alledaagse problemen mee probeert op te lossen. Zelf ben ik nu, in een eerstejaars groepsproject samen met andere studenten, bezig met het verbeteren van de contrastvloeistof die wordt gebruikt bij het maken van MRI-scans. De oplossing van een formule kan daarbij zoveel méér zijn dan een simpel antwoord in jouw schrift.”

Welke problemen hoop jij als biomedisch technoloog op te lossen?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik op dat gebied nog niet echt grootse dromen heb. Dat komt ook doordat ik nog niet precies weet wat ik straks wil gaan doen; op dit moment denk ik dat ik meer de organisatorische of bestuurlijke kant op wil, en niet alleen onderzoek wil doen. Maar er zit hoe dan ook genoeg toekomst in dit vak!”

Op 5 en 6 april kun je zelf kennismaken met de TU Eindhoven tijdens de Open Dagen van de universiteit. Voor meiden met technische ambities is er ook nog de Girls Night Out op 25 april.

Op dinsdag 2 april is er tussen 11:00 en 12:00 de tijd om vragen te stellen aan een studievoorlichter van de TU Eindhoven. Heb je een vraag? Mail deze dan naar cec@tue.nl en je vraag wordt beantwoord!