Lifestyle

“Alleen maar stoffige wiskundige sommetjes? Ik ben toch geen nerd?”

14

Een hartklep die meegroeit met het lichaam, een biologische kunstnier, 3D-visualisaties waarin losse MRI-plaatjes worden samengebracht, of een gerichtere bestraling om kanker te bestrijden. Het zijn zomaar wat boeiende technologieën waar -aankomende- biomedisch ingenieurs aan werken. Eén van deze techneuten met een ‘medische missie’ is Evelien van Wijnen - eerstejaars Biomedische Technologie (BMT) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Meis Suker studeert óók aan de TU Eindhoven. Girlscene sprak haar onlangs over haar studie Industrial Design.

Ons lichaam is eigenlijk een heel geavanceerde machine, die zich aanpast aan de omgeving. Biomedische problemen zijn dan ook vaak behoorlijk ingewikkeld en uitdagend. De biomedisch ingenieur wil de medische zorg verbeteren door allerlei informatie, technieken en methoden te verbeteren en deze te vertalen naar oplossingen die artsen kunnen gebruiken.

Jaarlijks beginnen zo’n honderd nieuwe studenten aan deze Eindhovense bacheloropleiding, in de Keuzegids Universiteiten 2013 verkozen tot de beste in haar soort. De 22-jarige Evelien behoort tot de nieuwkomers van dit studiejaar.

tueFoto: Bart van Overbeeke

Hoe is je eerste jaar tot zover verlopen?
“Tot nu toe heb ik alle vakken gehaald. Voor sommige onderdelen krijg ik een vrijstelling, omdat ik eerder al Bouwkunde gestudeerd heb. De universiteit is dit jaar begonnen met het Bachelor College, waarbinnen studenten een aantal basisvakken krijgen -zoals Natuurwetenschappen-, maar ook meer maatschappelijke vakken volgen, zoals ondernemerschap. Daarnaast kun je zelf een groot deel van je vakkenpakket kiezen en kun je ook vakken doen aan andere faculteiten. Zelf wil ik vooral wiskundige en natuurkundige vakken gaan volgen; extra kennis op die gebieden is volgens mij nooit weg. Wat voor veel studenten een geruststelling is, is dat je eventueel ook kunt overstappen naar een andere studie. Met het ruime studieaanbod blijft het lastig om een goede studiekeuze te maken.”

Had je zelf moeite met kiezen?
“Vanaf mijn veertiende, vijftiende jaar heb ik altijd geroepen dat ik architect zou worden. Ontwerpen leek me leuk en interessant, vooral ook de technische kant ervan. In 2008 ben ik daarom Bouwkunde gaan studeren aan de TU/e, maar na een tijdje voelde ik dat dit niet was wat ik wilde. Ik bleek ook wat minder creatief dan ik altijd had gedacht.

Begin vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt, maar daar heb ik wel zo’n anderhalf jaar over nagedacht. Als je jaren hebt geroepen dat je architect wil worden en daar dan opeens over twijfelt, twijfel je ook even heel erg aan jezélf. Ook heeft zo’n switch natuurlijk gevolgen voor je studiefinanciering. Maar mijn ouders steunden me gelukkig en zeiden: ‘Als je iets anders wilt gaan doen, kun je het beter nú doen dan over tien, vijftien jaar’. Mijn bachelor Bouwkunde maak ik trouwens wel af; ik moet nog één vak halen.”

Ben je bij Biomedische Technologie helemaal op je plek?
“Ik ben zelf best sportief en erg geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Ik heb ook naar andere opleidingen gekeken, zoals fysiotherapie, maar dat leek me wat zonde van mijn vwo-diploma. Het toepassen van technologische kennis in de medische wereld vind ik heel interessant. Behalve biologie zit er veel scheikunde en natuurkunde in deze opleiding en dat geeft me straks best wel veel mogelijkheden.”

In dit  filmpje vertelt Mirjam Rubbens, afgestudeerd bij Biomedische Technologie, over haar toekomstdroom. Hier kun je de verhalen van enkele andere BMT’ers lezen.

Wat doe je zoal tijdens je studie?
“Ik zit in het voorlichtingsteam  van de universiteit en ik merk dat veel meiden nog steeds denken dat mensen hier de hele dag in stoffige kamers wiskundige sommetjes en natuurkundige formules zitten op te lossen. Ik probeer dat beeld bij te stellen, zeg ook altijd: ‘Ik ben toch óók geen nerd?’. Ik vertel over aansprekende opleidingen als Medische Wetenschappen & Technologie en Psychologie & Technologie en probeer leuke alledaagse voorbeelden te geven. Zoals het NS-spoorboekje: veel mensen beseffen het niet, maar daar zit een heel wiskundig model achter. We zijn hier dus wel bezig met formules, maar dan op zo’n manier dat je er alledaagse problemen mee probeert op te lossen. Zelf ben ik nu, in een eerstejaars groepsproject samen met andere studenten, bezig met het verbeteren van de contrastvloeistof die wordt gebruikt bij het maken van MRI-scans. De oplossing van een formule kan daarbij zoveel méér zijn dan een simpel antwoord in jouw schrift.”

Welke problemen hoop jij als biomedisch technoloog op te lossen?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik op dat gebied nog niet echt grootse dromen heb. Dat komt ook doordat ik nog niet precies weet wat ik straks wil gaan doen; op dit moment denk ik dat ik meer de organisatorische of bestuurlijke kant op wil, en niet alleen onderzoek wil doen. Maar er zit hoe dan ook genoeg toekomst in dit vak!”

Op 5 en 6 april kun je zelf kennismaken met de TU Eindhoven tijdens de Open Dagen van de universiteit. Voor meiden met technische ambities is er ook nog de Girls Night Out op 25 april.

Op dinsdag 2 april is er tussen 11:00 en 12:00 de tijd om vragen te stellen aan een studievoorlichter van de TU Eindhoven. Heb je een vraag? Mail deze dan naar cec@tue.nl en je vraag wordt beantwoord!

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

14 reacties

 • 6 jaar geleden Pivoine

  Goed dat er aandacht besteed wordt aan meer technische studies, en het artikel zelf is leuk, maar de titel is behoorlijk misleidend en uit de context getrokken.

  Daarnaast: wat is er mis met 'nerdy' zijn? Is wiskundesommetjes leuk vinden niet girly genoeg? Waarom is het voor meiden oké als ze Gossip Girl leuk vinden, maar ben je direct op een negatieve manier een NERD als je wiskunde leuk vindt? Extreme Gossip Girl-fans zouden zichzelf toch ook kunnen omschrijven als een "GG-nerd/geek"?

  "Why is being a nerd bad? Saying "I notice you're a nerd," is like saying "Hey, I notice that you'd rather be intelligent than be stupid, that you'd rather be thoughtful than be vapid, that you believe there are things that matter more than te arrest record of Lindsay Lohan." Why is that?" - John Green

  (en FYI: hiermee wordt niet bedoeld dat niet-nerds allemaal "stupid" etc. zijn, het is meer een thumbs up naar de nerds in de zin van, hé, nerdy zijn is oké! Nerdy zijn is leuk, en je bent niet de enige!)

  Edit: don't get me wrong, ik vind dit echt oprecht een heel leuk en interessant artikel, maar juist daarom vind ik het zo jammer van de titel. Dit is vooral bedoeld als een reminder dat er niets mis is met 'nerdy' zijn en dat het oké is wiskunde leuk te vinden, en dat we zouden moeten stoppen met bepaalde interesses zo negatief af te doen. (Aangezien het woord 'nerd' hier niet gebruikt wordt zoals John Green het gebruikt, maar meer in de betekenis van 'eewwww, nerdy, dat is niet girly genoeg hooooor!')

 • 6 jaar geleden Marlot

  Dit weekend ook nog maar eens in Eindhoven kijken. Eigenlijk staat mijn keuze op Technische Bedrijfskunde maar sinds mijn profielwerkstuk, waarbij ik bezig ben geweest met het verbeteren van het construeren van de hersenen met MRI beelden vind ik dit ook super!

  @S.Demi Voor een technische opleiding heb je nooit verplicht wiskunde D nodig (het wordt zelfs niet eens op elke school gegeven). Het is echter wel handig als je het gehad hebt.

 • 6 jaar geleden Everglow

  Yaay eindelijk een opleiding die echt leuk is! Ik ga waarschijnlijk dit weekend wel naar de open dag van de TU en dan ook naar deze opleiding

 • 6 jaar geleden Miracle

  Oh yeay, ik moet morgen mn pakketkeuze doen en dat is al een heel gedoe enzo. Maar dankzij dit artikel twijfel ik weer of ik toch niet n&t moet gaan doen.. Ik heb het geluk dat ik echt overal goed voor sta en dus alles kiezen kan, maar ik zie het als een probleem omdat ik niet kan kiezen haha...

 • 6 jaar geleden Tisjegirl

  Thanks! @Mphor !

 • 6 jaar geleden Mphor

  Lijkt me interessant. Alleen niks voor mij met m'n totaal onontwikkelde wiskundige kant.

  @S.Demi http://www.qooqle.nl/?q=Biomedische+Technologie

 • 6 jaar geleden Lauraaax

  Deze studie lijkt me echt fantastisch!! Mijn lievelingsvakken zijn wiskunde, biologie & nlt. Dit past er echt precies in!! Superleuk!

 • 6 jaar geleden Tisjegirl

  moet je voor deze studie N&T hebben gedaan met biologie of is N&G met wiskunde B ook genoeg?

  (omdat je voor technische studies vaak wiskunde B en D nodig hebt, en ik ook weer zo goed in wiskunde ben dat ik ook D kan doen...)

 • 6 jaar geleden Tessie

  Ik snapte het begin van dit artikel niet helemaal.....

 • 6 jaar geleden Esra

  SUPER! Dit is eigenlijk hartstikke interessant, ik wist niet dat deze opleiding bestond, maar ja dat wordt je ook niet ingelicht als je van de Havo afstudeerd. Jammer dat ik geen wiskundeknobbel heb, maar ja je kan ook niet alles hebben

 • 6 jaar geleden ouravontheaterhero

  Klinkt heel leuk!

 • 6 jaar geleden Annefleur

  Leuk interview! Eveline schetst een realistisch beeld van de keuzemogelijkheden en -problemen waar studenten mee te maken krijgen. Ik wens haar veel succes in haar studie!

 • 6 jaar geleden dreamxo

  Super, klinkt geweldig!

 • 6 jaar geleden Sanne

  Dat lijkt me nog best n leuke opleiding!

 1. 1