Beauty

Allerlei schoonheidsidealen door de jaren heen

60

Dikke billen, stevige kuiten, een lange nek en uitstekende sleutelbeenderen. Iedereen heeft eigen kenmerken die het lichaam typeren. De een baalt gruwelijk, terwijl de ander stiekem best wel trots is met die grote borsten. Schoonheidsidealen zijn afhankelijk van zowel tijd als geografie. Wil jij daar meer over weten? Lees dan snel verder!

Bah, over enkele maanden of jaren moeten we waarschijnlijk toch weer toegeven aan die (verrekte) flarepipe. Ken je ze nog? Een denim die aan de bovenbenen strak zit, maar vanaf de knie wijd uitloopt. Prachtig bij lange slanke dames, want dan worden de dunne benen nog beter uitgelicht...


Bron: Tumblr

In het Westen zijn we dol op lange slanke benen, een platte buik, volle borsten enzovoorts. Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar het is een stereotype. De mens is eigenlijk al sinds jaar en dag bezig geweest met schoonheid. De oude Grieken dachten al dat al wat mooi oogde, goed was. Aldus de dichteres Sappho. Lelijke dingen waren dan weer lelijk. En ook die gedachte is lang doorgetrokken. Kijk maar naar de heks van Sneeuwwitje of boeven in een tekenfilm. De heks is oud en in het bezit van een grote neus, terwijl de boef meestal gemeen kijkt en een dikke buik heeft. 

Schoonheid en mode zijn twee zaken die dicht bij elkaar liggen. Schoonheid is een streven en mode accentueert het gegeven. 

Wist je dat in de prehistorie vrouwen het liefste rond waren en dan met name rond de buik? Je kent vast wel dat beeldje; Een donkerbruine vrouw die haast net zo rond als lang is. Dit is een van de oudste beeldjes ooit gevonden en dat is wat de mensen toen waarschijnlijk graag zagen. 

Zoals gezegd zagen de Grieken schoonheid als iets goeds. Iets goddelijks. Ze zagen de ideale mens als een persoon met een perfect, symmetrisch lichaam. Dat zie je vaak in de beelden en tekeningen terug. De torso's zijn perfect en de buik is verrijkt met zes blokjes. Alles is gelijk, de ene borst is bijvoorbeeld niet ontsierd met een grote pukkel of moedervlek. Is het jou ook wel eens opgevallen dat de mannen in die tijd (en veel later) kleine penissen hadden? Tenminste, dat werd afgebeeld. Dat is nu toch bepaald geen schoonheidsideaal meer!


Bron: Tumblr

De mannen moesten volgens de Grieken en de Romeinen grote, gespierde borsten hebben, lange benen en een goede bos haar. Dat beeld is eigenlijk nooit veel veranderd. Ook nu nog is een symmetrisch, atletisch lichaam graag gewild. Voor vrouwen was er een minder duidelijk beeld. Ze moesten natuurlijk 'mooi' zijn (geen imperfecties) en we weten dat de huid het liefste licht zou zijn. Dit was namelijk een teken dat deze dame niet in de zon werkte. 

Ken jij de wiskundige Pythagoras nog? Die van de hoeken in een driehoek en, jawel, de Gulden Snede. Pythagoras rekende uit, dat mensen met een symmetrisch gezicht (een schoonheidsideaal) beschikte over de gulden snede. Dat is een wiskundige perfecte verhouding tussen hoogte en breedte. Deze stelling is vaak onderzocht en ook nu nog wijzen onderzoeken uit dat mensen met een perfect symmetrisch gezicht (met de Gulden Snede dus) vaak mooier en aantrekkelijker worden gevonden, dan mensen met een asymmetrisch gezicht. 


Bron: Tumblr

In de middeleeuwen was er niet per se een schoonheidsideaal. Natuurlijk werden bepaalde mensen mooi gevonden en andere niet, maar de focus lag ergens anders op: het geloof en het hiernamaals. Alle aardse zaken, denk dan juist aan uiterlijk, deden er minder toe. Een goede dame of heer (be)kleedde zich dus zo goed mogelijk. Pas later in de middeleeuwen, na de Pest, ging men zich op de leukere dingen in het leven richten. Waar streefden we naar? Nou, kleine en hoge borsten, smalle hangende schouders en brede heupen. De billen moesten groot zijn en de vrouw moest eigenlijk altijd een wat dikke buik hebben, alsof ze zwanger was. Ja, dat is heel wat anders dan wij nu willen. Maar dat was destijds ook de rol van de vrouw: moeder zijn en zorgen. Om de hoge kleine borsten te creëren, droegen vrouwen hoge korsetten. De rok werd hoger op het lijfje gezet en voorzien van vele lagen. Zo leek de buik wat dikker. 


Bron: Favim

Na de middeleeuwen kwam de renaissance. In deze tijd zaten de borsten van de vrouw nog steeds verdacht hoog, maar de dikke buik verdween. De middel moest nu juist extra smal zijn en vandaar dat vrouwen ook dat door middel van een korset zouden insnoeren. De rok werd nog langer en kreeg meer stof onder de middel. Zo leek de dame in kwestie optisch nog smaller. In deze tijd lag de focus al veel meer op de vrouwelijke schoonheid, dan daarvoor. Zo moest de hals zo lang mogelijk zijn en de haargrens moest zo laat mogelijk beginnen. Vrouwen met een volle haarbos epileerden zelfs het eerste deel van het haar op de hoofdhuid. De mooiste dames hadden trouwens blond haar, dat is iets wat dus een beetje is blijven hangen...

Na de renaissance kwamen de barok en de rococo. Dat is onder andere tijd van de Belgische schilder en kunstenaar Rubens. In deze tijd werden dames juist weer wat voller afgebeeld. Niet alleen de buik en de billen, maar ook de bovenarmen en de benen. Dik zijn was een teken van welvaart, en dat was natuurlijk altijd een goed gegeven. De huidskleur was nog steeds erg licht en liefst zag men de aderen lopen, in het blauw. Daar komt ook 'Blauw Bloed', vaak konden alleen koningen en andere adel zich dit permitteren. 

Daarna gaan we toch echt verder naar de tijd van korsetten. Ken je die films waarin chique dames in een mooie jurk en korset snel flauwvallen van de schrik? Dat gebeurde dus daadwerkelijk in het dagelijkse leven: het was een teken van bevalligheid van de vrouw jegens de man. Een ingesnoerde taille stond voor goed gedrag, discipline en een verfijnde vrouw. 

Rond 1800 liepen vrouwen rond met als het ware kooien onder de rokken. Zo kregen ze die mooie jurken die bij iedere stap meewiegde. Zelf kregen ze, door het korset, een perfect zandloper figuur. De kleding aantrekken was ontzettend moeilijk en duurde lang. Het gebeurde dus dat vrouwen meerdere dagen in dezelfde jurk liepen. Plassen? Dat liepen de dames lopen. 

Vanaf 1900 werd alles dan eindelijk wat anders. Vrouwen gingen zich fel afzetten van alle benauwende of vervelende kleding. Zo wilden de dames in de jaren twintig juist graag als een jongen ogen. Yves Saint Laurent kwam later ook met een broekpak. Ook Chanel was dol op een pantalon voor dames. 


Bron: Stopstealingmylook

Marilyn Monroe zorgde in de jaren vijftig voor volle rondingen, terwijl Twiggy in de jaren zestig talloze meisjes en vrouwen inspireerden om toch nog wat af te vallen. Madonna kwam met puntige beha's en Gaga, nou ja, die komt met van alles. Waar zal dat alles nog heen leiden? 


Bron: Tumblr

Dames, we hebben het nu alleen nog over de Westerse cultuur tot aan het begin van de twintigste eeuw gehad. Over welke cultuur wil jij graag meer weten en heb jij zelf nog bijzondere weetjes? 

Wat vind jij van schoonheidsidealen en is er nog iets wat jij graag aan jezelf zou willen veranderen? 

Door: Janet

LOVE dit artikel
16 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

60 reacties

 • 6 jaar geleden Golf Wang

  oké raar dat er helemaal niet word gesproken over getinte meisjes

 • 6 jaar geleden Rieke

  beetje irritant stukje met veel spelfouten "vrouwen liepen hun plas lopen" huh.

  en dit is ook raar:

  Daar komt ook 'Blauw Bloed', vaak konden alleen koningen en andere adel zich dit permitteren.

  hoezo een lichte huid veroorloven? alsof je dat koopt. een witte huid stond voor, inderdaad, niet werken in de zon, maar ook dat je je familielijn 'zuiver' was, dat er geen kinderen waren verwekt met donkere mensen. dat werd toen gezien als minderwaardig

 • 6 jaar geleden Princesslove

  Interessant zeg . Jullie mogen vaker dit soort interessante maar leuke artikelen plaatsen!

 • 6 jaar geleden Romy

  Hihi vrouwen lieten plas gewoon lopen?! Ben ik blij dat ik van 1993 ben en niet van 1800.

 • 6 jaar geleden SupremeBitch

  Wat een betweters weer hierzo..

  Jezus waardeer het gewoon dat iemand de moeite neemt om voor jullie een leuk artikel te schrijven, ondanks paar spelfouten.

  MAAR HEEE, perfectie bestaat niet zeggen jullie allemaal. Gedraag je dan ook naar je woorden en ga mensen niet afkatten omdat ze fouten maken.

  svz, kijk eerst eens naar je eigen taalfouten voordat je die van ander gaat bekritiseren.

 • 6 jaar geleden Juliaja

  Leuk om een keer zo'n soort artikel op Girlscene te zien!

  Ik ben het alleen wel eens met Breathtaking_, inhoudelijk gaat het artikel helaas niet zo diep en een aantal dingen kloppen niet. Ook voel ik me lichtelijk beledigd door de toon die in het artikel gebruikt wordt, alsof het geschreven is voor kinderen uit groep 6. Ik krijg er een beetje een Klokhuis gevoel van.

 • 6 jaar geleden Phoebs

  Super leuk artikel dit!

 • 6 jaar geleden mien.vitae

  Ik voel me nu beledigt, ik ben een brunette

 • 6 jaar geleden ilikeyou

  @lisa nope. Ze hebben gelijk over de symmetrie. Mensen met een symmetrisch gezicht worden vaak als mooier ervaren. Er is zelfs een masker voor, moet je maar eens op googlen. Daarmee kun je beoordelen hoe ''mooi'' je bent.

 • 6 jaar geleden Shopaddicted

  Haha ik ben zelf ook niet blond maar het is wel waar dat de meerderheid van de mannen vrouwen met blond haar aantrekkelijker vinden. Natuurlijk spelen er nog heel veel andere dingen mee maar als ik de jongens om me heen vraag (heb ik gedaan trouwens) dan kiest toch echt 90% voor blond.

 • 6 jaar geleden Laura

  Ga moeilijk doen over dat blonde haar. Voel je niet zo aangevallen.

 • 6 jaar geleden Daphne

  dit zou je echt perfect kunnen gebruiken voor een verslag op school. De zinsbopbouw en alles haha helaas bestaat er plagiaat controle

 • 6 jaar geleden Goodlife

  ''De mooiste dames hadden trouwens blond haar, dat is iets wat dus een beetje is blijven hangen...'' hahahaha, de schrijfster van dit artikel is zeker blond.

 • 6 jaar geleden Sabiena

  ''De mooiste dames hadden trouwens blond haar, dat is iets wat dus een beetje is blijven hangen...'' Hoezo?

 • 6 jaar geleden AfraBond

  De mooiste dames hadden trouwens blond haar, dat is iets wat dus een beetje is blijven hangen...'

  leuk..heel leuk..?

 • 6 jaar geleden Tessie

  Ik vind het ook een beetje raar dat ze erin zetten dat blond nog steeds mooier is, maar ik vind het ook niet echt aardig om te zeggen dat jongens donker haar mooier vinden enzo. Ik ben zelf blond namelijk, en misschien is het niet zo bedoeld, maar het komt niet echt aardig over.

 • 6 jaar geleden Thumper

  Eens met breathtaking en Lisa. Op zich vind ik het een leuk idee om een artikel te schrijven over dit onderwerp, een beetje geschiedenis. Maar de inhoud klopt niet altijd en dat vind ik erg jammer.

 • 6 jaar geleden Lisa

  Behalve de spelfouten enzo wil ik ook nog even ingaan op de inhoud

  ten eerste is de Gulden Snede niet ontdekt door Phytagoras maar door Euclides

  en ten tweede gaat het helemaal niet over symmetrie maar over de verhoudingen van het gezicht en de verhoudingen van het Lichaam

  Volgende keer inderdaad iets beter research doen, maar wel een leuk idee!

 • 6 jaar geleden Gizem

  @ breathtaking_

  Helemaal met jou eens !!

 • 6 jaar geleden Janine

  Volgens mij als Twiggy nooit beroemd was geworden was dat hele "zo mager mogelijk proberen te zijn" schoonheidsideaal nooit ontstaan..?

 • 6 jaar geleden Paula

  ik ken een heleboel knappe, donkerharige meiden, hoor!

 • 6 jaar geleden Dream_on

  'De mooiste dames hadden trouwens blond haar, dat is iets wat dus een beetje is blijven hangen...'

  Whuuuuttt?? Wat een rare opmerking.. Dit zeg je toch niet in een artikel? Ik ben blond trouwens, maar alsnog.

  Voorderest, leuk artikel!!

 • 6 jaar geleden Soepstengel

  Leuk artikel

 • 6 jaar geleden takeadeepbreath

  Ik plaats normaal geen negatieve reacties, maar ik kan het nu echt niet laten. Wat een ongelooflijk slecht artikel is dit.. Echt jammer. Zoals al werd gezegd, mag er sowieso een stuk meer research gedaan worden. En wat dachten jullie ervan om een artikel nog eens een paar keer te checken op fouten? Daarnaast vind ik dat dit artikel totaal niet prettig leest. Oftewel, weinig opbouw en samenhang. Misschien word ik gewoon te oud voor Girlscene.

 • 6 jaar geleden sterretjeee

  Volgens mij werden mannen in de Griekse oudheid afgebeeld met kleine geslachtsdelen omdat grote beestachtig werden beschouwd wat betekende dat een man met een groot geslachtsdeel onontwikkeld zou zijn zoiets was het ook

 • 6 jaar geleden Lisa

  Heel leuk artikel! Echt leuk om te lezen. (:

  Irritant dat er altijd van die negatieve reacties zijn zeg.

 • 6 jaar geleden Smeltkaas

  Heel leuk artikel!

 • 6 jaar geleden Bo

  Leuk artikel!!

 • 6 jaar geleden Angel.

  Leuk artikel! Klopt helaas niet helemaal...

 • 6 jaar geleden Horizon

  'De mooiste dames hadden trouwens blond haar, dat is iets wat dus een beetje is blijven hangen...'

  Ennn bedankt -.-

 • 6 jaar geleden struik

  @Yara; die kleine penissen waren wel een ideaal, niet qua schoonheid, maar ze dachten dat een man met een kleine penis vruchtbaarder was, aangezien de zaadcellen dan een kortere weg moesten afleggen haha

 • 6 jaar geleden drol

  'De mooiste dames hadden trouwens blond haar, dat is iets wat dus een beetje is blijven hangen...' Dafuq?

 • 6 jaar geleden svz

  @Sannee: Er staan inderdaad veel spelfouten in, maar om nou in feite te suggereren dat de schrijfster van dit artikel een dom blondje is vanwege de hoeveelheid spelfouten terwijl je zelf ook een aantal fouten in je eigen zin hebt staan is niet echt handig.

  "Best een opvallende zin, zo denk ik dat HET gezegde 'blondjes zijn dom' hier ook van toepassing IS, kijkende naar de hoeveelheid SPELfouten in dit artikel."

  Just saying. Verder een leuk artikel!

 • 6 jaar geleden J4SMIEN

  @Laura Ze heeft wel gelijk.

  En een heleboel dingen kloppen niet zoals ze hieronder al zeggen. Het zou een leuk artikel zijn geweest als er iets meer research was gedaan..

 • 6 jaar geleden SnowPrincessx

  Haha ik wil niet zeggen dat ik blond lelijk vind ofzo....maar de

  Meeste mensen (vooral Jonges) die ik ken vinden bruin/donker juist leuker/mooier dus dat jullie zeggen dat blond mooier is een schoonheid enz vind ik beetje onzin Hahaha (ik zeg dus niet dat blond lelijk is dus mensen moete zich niet aan gevallen voel nu of zo iets -.- )

 • 6 jaar geleden xDepulso

  Weer een goeie research gedaan (sarcasme)

 • 6 jaar geleden Essie_x

  Ik snap alleen dat met blond niet echt, dat is niet heel erg blijven hangen hoor. Er zijn natuurlijk knappe meiden met blond haar maar dat maakt je niet persee knapper. Vind ik.

 • 6 jaar geleden Perarrua

  Over het venusbeeldje: Die werden gemaakt om de vruchtbaarheid van de vrouwen te 'beïnvloeden' (Zo als grotschilderingen waren om de opbrengst van de jacht te 'beïnvloeden'). Grote borsten, brede heupen om te baren. De ultieme tekenen van vruchtbaarheid. Hoe breder de heupen, hoe groter de kans dat de vrouw makkelijk een gezond kind baart. Het beeldje heeft dus barweinig met een schoonheidsideaal te maken. Ga er maar van uit dat het enige waar de prehistorische mens zich zorgen over maakte voedsel en voortplanten was.

  Moet toch zeggen dat dit stuk al een stuk beter is dan het gemiddelde artikel dat op girlscene staat. Recht zo die gaat!

 • 6 jaar geleden Laura

  @Sannee

  Jaloers brunetje?

 • 6 jaar geleden 4everChemistry

  Interessante artikel! Misschien de volgende keer een artikel over de 7 schoonheden?

  Ik vind de combinatie van een licht getinte huid en lichte ogen heel mooi. Zoals bij Rihanna.

 • 6 jaar geleden Ptje

  @ Sannee, haha inderdaad!

  Mijn ideaalbeeld is juist donkerhaar en lichte ogen. Ik wou dat ik dat had.

 • 6 jaar geleden riemkehoi

  Wat een leuk artikel! Ik vind dat er geen ideaal beeld moet zijn, het is juist mooi dat iedereen er nu zo verschillend bij loopt.

 • 6 jaar geleden Sannee

  'De mooiste dames hadden trouwens blond haar, dat is iets wat dus een beetje is blijven hangen...'

  Best een opvallende zin, zo denk ik dat de gezegde 'blondjes zijn dom' hier ook van toepassing zijn kijkende naar de hoeveelheid spellingsfouten in dit artikel.

 • 6 jaar geleden Yaraa

  de oude Grieken vonden het ook mooi als de 2e teen van een vrouw langer was dan de 1e (de grote) teen. Dat van die kleine penissen was trouwens geen schoonheidsideaal, de aandacht lag hier gewoon niet op en ze wouden alles zo realistisch mogelijk, dit leek de 'meest realistische'(-gemiddelde) grootte

  -dat weet ik dan weer hahah

 • 6 jaar geleden Jessica

  Onderzoek toont niet(!) aan dat blond als mooier wordt beschouwd...

 • 6 jaar geleden ohmymurs

  Hihi mijn lievelingsbroek is een flarepipe, hij zit zo lekker! Bij mijn benen staat dat mooier omdat ik bij een skinny lelijk dun lijk.

  Ik vind eigenlijk het ideaal uit de pruikentijd het mooist

 • 6 jaar geleden Jabloko

  Leuk om te lezen

 • 6 jaar geleden Brenda

  "Lelijke dingen waren dan weer lelijk." Denk dat hier slecht moet staan

 • 6 jaar geleden Conjuction

  Ik vind het vreselijk dat mensen zo beoordeeld worden op hun uiterlijk, maar ik doe het zelf ook.. Ronde heupen en grote borsten: ik houd er van, alleen heb ik ze zelf dan helaas niet.. Maar ik ben hartstikke tevreden met mijn lichaam en als ik dan een opmerking naar mijn hoofd geslingerd krijg sla ik die gewoon van me af.

 • 6 jaar geleden Pammiex

  Leuk artikel!

 • 6 jaar geleden Elza's Style

  Ik vind juist inperfectie mooist!

 • 6 jaar geleden beautystickx

  Was coco chanel juist niet de eerste met een broek voor vrouwen? Leuk artikel!!

 • 6 jaar geleden Isis

  Brunette for life inderdaad, je moet eens weten hoeveel blondines zeggen dat ze mijn haar willen hebben! :P

  En Doutzen blijft mooi!

 • 6 jaar geleden yasmine658

  Venus van Willdorf beeldje was dat eerste beeldje en het stond voor vruchtbaarheid, niet voor een schoonheidsideaal..

 • 6 jaar geleden Snow

  Brunette FOR LIFE!! (en er trots op) Ik vind juist vrouwen met donker haar vaak mooier zoals Penelope Cruz, Lea Michelle en Catharina Zeta Jones.

 • 6 jaar geleden Sandra

  haha leuk

  Ik paste dus blijkbaar goed in de renaissance haha

 • 6 jaar geleden Jakka

  Leuk artikel!

 • 6 jaar geleden xx

  Die beeldjes zijn vruchtbaarheidsbeeldjes, niet een ideaalbeeld van de vrouw van vroeger....

 • 6 jaar geleden NOYOUDONT

  Hard aan 't trainen voor een dunne buik !

 • 6 jaar geleden Antsje

  lol, die laatste foto, assss

 1. 1