Love

Science says: in aparte bedden slapen is beter voor je relatie

kleur-beddengoed-nachtrust-verbeteren

Heerlijk romantisch in de armen kruipen van je lover, dat klinkt toch geweldig! Helaas is dit voor velen niet het geval, tijdens het slapen irriteren veel stellen zich namelijk behoorlijk aan hun partner. Volgens de wetenschap is in aparte bedden slapen juist daarom ook beter voor je relatie.

Oude traditie

Het liefst kruipen we ‘s avonds samen met onze lover lekker in bed en knuffelen we nog even voordat we in slaap vallen. Maar waarom slapen we eigenlijk samen? Zitten daar veel voordelen aan? Tegenwoordig zijn er namelijk ook veel stellen die in aparte bedden slapen. En dat is niet iets nieuws, want Queen Elizabeth en Prince Philip sliepen vroeger ook al in aparte bedden. En hoewel dat vroeger een gewoonte was voor de familie van de koninklijke familie, wisten zij wel dat apart slapen voordelen met zich meebracht. En het is nu ook uit onderzoek gebleken dat apart slapen inderdaad beter is voor je relatie.

Waarom je apart zou moeten slapen

Het is eigenlijk “Sleep Divorce” als je samen met je partner besluit om apart te gaan slapen. De reden dat koppels hier steeds vaker voor kiezen is omdat één van de twee in de nacht gestoord wordt door het slaappatroon van de ander. En slaap is natuurlijk heel belangrijk, omdat dit invloed heeft op onze productiviteit en gezondheid. Dus als je partner snurkt of heel veel beweegt in bed, kan het dus helemaal geen kwaad om in aparte bedden te gaan slapen. Want als je niet genoeg slaap krijgt, dan kan dit zorgen voor conflicten in je relatie. En dat wil je natuurlijk niet!

Nadelen

Maar helaas zitten er ook wel nadelen aan apart slapen. Zo kan je bijvoorbeeld de connectie en geborgenheid met je partner missen. Het kan namelijk heel intiem zijn om samen met je partner te slapen. Je moet diegene kunnen vertrouwen dat ze niet zullen gaan oordelen over jouw (misschien wel ietwat vreemde) slaapgewoontes. En ook maakt samen in één bed slapen jullie band sterker, zelfs als jullie niet knuffelend in slaap vallen. In de ochtend heb je altijd nog die paar minuten die je samen kunt delen voordat de dag begint en dat kan de band tussen jullie veel sterker maken. Als je in aparte bedden slaapt, dan zul je andere manieren moeten vinden om deze momentjes samen te creëren.

Lees ook:
Bewezen! Met je lover in deze houding slapen is goed voor jullie relatie!

Conclusie

Er is dus eigenlijk geen simpel antwoord op de vraag of je wel of niet apart moet slapen. Dat is namelijk ook een persoonlijke keuze. Er zijn veel factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Het is daarom aan jullie de taak om te bepalen wat het beste voor jullie werkt. Slapen jullie liever samen in een bed? Dan is dat helemaal prima! Heb je toch liever meer rust in de nacht en slaap je apart? Dan is dat ook helemaal oké. Je moet doen waar je jezelf goed bij voelt.

Beeld: gossip girl