Lifestyle

Vuur met vuur bestrijden: alcohol werkt écht tegen een kater

alcohol-werkt-tegen-kater

Hoe leuk een avondje stappen met onze vriendinnen ook is, de volgende ochtend hebben we vaak spijt. Niet van de gezellige tijd, maar van de hoeveelheid aan drankjes dat we hebben gedronken. Er zijn talloze manieren om van je kater af te komen, alleen kan er maar één oplossing de leukste zijn. En dat is vuur tegen vuur bestrijden.

Meer drinken tegen een kater

Wanneer je wakker wordt, beloof je aan jezelf en al je vriendinnen dat je nooit meer een druppel alcohol wil aanraken. Dit is vaak een verloren belofte en je kan net zo goed diezelfde dag weer beginnen met een glaasje. Het is namelijk geen broodjeaapverhaal dat alcohol werkt tegen een kater. In het wetenschappelijke tijdschrift Quest, schreven de experts dat dit écht werkt! We leggen aan je uit hoe het werkt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Verlicht de pijn

Het zit eigenlijk heel simpel. Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft alcohol effect op het centrale zenuwstelsel. Daarnaast activeert het endorfines (oftewel het gelukshormoon) en verlicht het pijn. Dit geldt niet alleen voor lichamelijke pijntjes, maar ook je kater kan hier dus minder door worden. Het stofje methanol heeft hier alles mee te maken. Dit is het verzachtende ingrediënt in alcohol. Daar tegenover staat het stofje ethanol, hetgeen wat in bier, wijn en sterkte drank zit waar je dronken door wordt. “Je lichaam begint methanol pas af te breken nadat eerst al het ethanol is afgebroken. Tijdens de methanol-afbraak in je lever ontstaat het giftige formaldehyde, dat bijdraagt aan de nare gevoelens van een kater, zoals misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid”, leggen de experts bij Quest uit.

Wanneer jij tijdens dit proces (je kater dus) nog meer alcohol drinkt, stopt de methanol-afbraak. Zo voel jij je weer fit als een hoentje, maar onthoudt wel, de kater zal vroeg of laat een keer komen.

Eindeloze cirkel

Als je ruim voor je bedtijd stopt met drinken, kan je de laatste restjes methanol er letterlijk uitplassen. “Door dit slim te timen kun je dus je kater verzachten, zónder dat je later een net zo hevige tweede kater uitlokt”, is er te lezen in het onderzoek. Hoewel een mimosaatje tijdens het ontbijt je kater kan verhelpen, maakt het nog geen goed idee. Katers wegspoelen met meer alcohol, klinkt niet als het beste toekomstplan als je het ons vraagt 😉

Beeld: instagram @noordegroot