Met oorbellen in slapen: is het écht slecht voor je

Je ligt eindelijk lekker onder de dekens, je kussen voelt perfect aan… en dan voel je het. Prik. Duw. Draai. Jep, je trendy oorbellen zijn het er duidelijk niet mee eens dat jij probeert te slapen. Maar is slapen met oorbellen nu echt zo slecht als het voelt? Of overdrijven we allemaal een beetje?

Spoiler: je oren zijn géén fan van nachtdienst. Maar geen zorgen – wij leggen je uit waarom, én hoe je het slimmer kunt aanpakken.

Je gaatjes gaan rekken en kunnen scheuren

We denken er niet altijd bij na, maar je oorlellen krijgen het zwaar te verduren als je met oorbellen in slaapt. Vooral als je een zijslaper bent, kan de druk op je gaatjes flink oplopen. Grote ringen, bungelende hangers of sieraden met haakjes? Die kunnen blijven haken in je haar of beddengoed. Oei, pijnlijk!

▼ scroll verder ▼

Huidirritatie en infecties

En dat is niet het enige waar je je druk over zou moeten maken. Heb je wel eens last van rode, jeukende oren de volgende ochtend? Misschien ben je (zonder het te weten) allergisch voor nikkel – en je bent niet de enige. Zo’n 30% van de mensen reageert hier gevoelig op. Slaap je dan ook nog met oorbellen in, dan krijgen je oren amper rust en is irritatie bijna onvermijdelijk. En als je je oorbellen niet regelmatig schoonmaakt, maak je het voor bacteriën éxtra gezellig. Haarlakrestjes, make-up en zweet blijven lekker hangen. Not cute.

Van kleine irritatie naar grote ellende: als er vocht of vuil rondom je oorbel blijft zitten, krijgen bacteriën vrij spel. Zeker bij pas geschoten gaatjes is hygiëne cruciaal – en guess what? Slapen met oorbellen verhoogt het risico op infecties. Dus: nat haar, vieze sluitingen of verwaarloosde oorbellen zijn écht een no-go als je geen ontstoken oor wilt.

Zeg maar dag tegen je mooie oorbellen

Wakker worden met een ontbrekende oorbel of eentje die verbogen is tot een moderne kunstvorm? Been there. Tijdens het slapen beweeg je meer dan je denkt, en je sieraden krijgen dat dus allemaal te verduren. Sluitingen breken, steentjes laten los, of dat scherpe knopje duwt precies in je slaapcomfortzone. Resultaat: gebroken nachten én gebroken oorbellen. Dat is dubbel zonde!

Met deze tips bescherm je je oren wél tegen ellende

Een gouden tip van ons? Kies voor hoogwaardige materialen zoals chirurgisch staal of echt goud. Zo heb je minder kans op irritatie, en bij goede hygiëne kunnen ze soms zelfs 24/7 in. En daarnaast:

  • Doe je oorbellen ’s avonds uit. Laat je oren ademen – ze hebben het verdiend.
  • Maak je sieraden regelmatig schoon. Alcohol of reinigingsdoekjes zijn je beste vriend.
  • Toch oorbellen in? Ga voor kleine knopjes of speciale slaapoorbellen met een platte achterkant.
  • Sporten of douchen = oorbellen eruit. Viezigheid en beschadiging? Liever niet.
  • Bewaar je oorbellen netjes. In een schoon doosje – stof, pluis en haar blijven daarbuiten.

En ben jij fan van statement oorbellen die nét wat zwaarder zijn? Dat kan na een tijdje behoorlijk oncomfortabel worden. Maar no worries: dankzij deze TikTok-hack kun je ze veel langer dragen zonder pijn!