Slapen met een ventilator: handig of juist slecht voor je?

Het is bloedheet deze zomer en dat betekent: zwetende nachten, woelen in bed en eindeloos draaien op je kussen in de hoop op een zuchtje frisse lucht. Ugh. De enige redding lijkt een ventilator naast je bed, die je vol in je gezicht laat blazen terwijl jij probeert in slaap te vallen. Maar… is dat eigenlijk wel zo’n goed idee?

Waarom een ventilator naast je bed geen topidee is

Hoewel het heerlijk klinkt – een koele luchtstroom die je langzaam in slaap wiegt – blijkt het slapen met een ventilator toch niet zo onschuldig als het lijkt. Vooral voor mensen met allergieën kan het juist voor problemen zorgen. Denk aan hooikoorts, astma of een gevoelige neus: een ventilator blaast niet alleen lucht, maar ook stof, pollen en andere deeltjes rechtstreeks je gezicht in. Niet echt ideaal als je net lekker ligt en ineens moet niezen of hoesten…

▼ scroll verder ▼

Je huid en spieren zijn de dupe

Het blijft niet bij niesbuien. Ook je huid heeft het zwaar te verduren. De constante luchtstroom droogt je huid namelijk uit, wat kan zorgen voor een trekkerig gevoel of zelfs schilfertjes. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de spierspanning die een ventilator kan veroorzaken. Als je de hele nacht in de koude lucht ligt, kun je wakker worden met stijve schouders, een zere nek of rugpijn. Je denkt dus dat je eindelijk een goede nachtrust hebt gehad, maar je wordt juist gebroken wakker. Niet bepaald wat je wil in een hittegolf.

Zijn er dan andere opties?

Zeker weten! Gelukkig zijn er slimme trucjes om koel te blijven zónder dat je ventilator je hele gezondheid onderuithaalt. Een van de bekendste hacks is om je beddengoed of zelfs je kussensloop in de vriezer te leggen een paar uur voordat je gaat slapen. Klinkt gek, maar het werkt écht. Een koud laken voelt als een verademing wanneer je probeert in slaap te vallen in een snikhete kamer.

Ook kun je proberen te slapen met je raam wagenwijd open – mits er een beetje wind staat natuurlijk – en zonder dekbed of onder alleen een laken. Draag luchtige, katoenen pyjama’s en vermijd synthetische stoffen die de warmte vasthouden.

Ventilator met mate

We snappen het helemaal: het is heet, je wil slapen en een ventilator lijkt je enige redmiddel. Maar weet dat het ook nadelen met zich meebrengt. Dus gebruik ‘m slim, bijvoorbeeld door je kamer van tevoren te koelen en hem daarna uit te zetten. En probeer vooral ook de andere tips, zodat je de zomer doorkomt zónder zere spieren of een verstopte neus. Sweet dreams! LEES OOK: Slapen met je raam open: slim of slecht voor je nachtrust?