Beauty

Alles over ontharen!

Scheren, epileren, harsen, laseren: het hele jaar door zijn we druk in de weer met het ontharen en bijhouden van onze oksels, benen en bikinilijn. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al deze methodes? En welke manier is het meest geschikt voor welk lichaamsdeel? Girlscene vertelt het je!

Scheren
We beginnen met scheren. Dit is de bekendste methode om ongewenst haar te verwijderen. Veel vrouwen kiezen voor een scheermesje omdat scheren snel, makkelijk en de minst pijnlijke manier (tenzij je je snijdt, au!) is om van het haar af te komen. Helaas zitten er ook nadelen aan: de haartjes komen snel weer terug en je voelt de volgende dag alweer stoppels. Dat komt omdat je de haren alleen aan de oppervlakte weghaalt, je laat dus de wortels zitten.

Een ander nadeel zijn rode bultjes. Dit kan een teken zijn dat de huid gevoelig is en dat je het scheermesje moet vervangen. Het helpt om de huid eerst te scrubben en na het scheren goed te verzorgen met een vochtinbrengende crème. Als je gaat scheren, is het handig om gebruik te maken van scheergel of -crème. Hierdoor is de kans op wondjes kleiner, omdat je mesje makkelijker over de huid glijdt. Pas wel op met deze producten voor je bikinilijn: een scheergel kan een schimmelinfectie veroorzaken. Voor de bikinilijn kun je het beste water gebruiken of heel voorzichtig met de gel omgaan.

Scheren is geschikt voor je benen, oksels en bikinilijn. Ook kun je het gebruiken bij ieder huidtype. Heb je een droge huid? Gebruik dan zeker een verzorgende scheergel- of crème en smeer je huid daarna lekker in met bodylotion.

Onlangs schreven we een review over de nieuwste Gilette Venus en scheerschuim van Olaz. Benieuwd naar ons oordeel? Lees dan snel hier het artikel.

scherenTumblr

Epileren
Bij epileren denk je misschien aan het weghalen van haren bij de wenkbrauwen, maar ook andere lichaamsdelen kun je epileren. Dat gaat het gemakkelijkst met een epileerapparaat. Dit middel wordt steeds populairder omdat de epileerapparaten niet meer zo pijnlijk  zijn als een aantal jaar geleden. Nog steeds is het gevoel niet fijn, maar daar staat tegenover dat het haar in zijn geheel wordt verwijderd. Hierdoor heb je dus wekenlang zachte, gladde benen. Wanneer het haar teruggroeit is het vaak dunner, zachter en de kleur is ook lichter. Wanneer je het een aantal keer geëpileerd hebt, zal de pijn afnemen. Dit komt omdat het haar losser in het haarzakje zit.

Je kunt het beste de benen epileren. De huid bij de oksels en bikinilijn is een stuk gevoeliger dus het zal daar ook meer pijn doen. Heb jij een lage pijngrens? Dan kun je misschien wel overwegen om ook de oksels een beurt geven. Epileren is geschikt voor ieder huidtype. 

Onlangs schreven we een review over Braun Silk Epil. Benieuwd naar ons oordeel? Lees het artikel dan hier.

Ontharingscrèmes
Ontharingscrèmes zijn ook een populaire manier om haar te verwijderen. Dit komt omdat dit middel snel en pijnloos is. De crème breng je vaak met een spateltje aan op de plek die jij 'haarvrij' wilt maken. Na het aanbrengen, moet het product enkele minuten intrekken. Belangrijk is om goed de verpakking te lezen en je te houden aan de instructies. Anders hou je er misschien wel een geïrriteerde huid aan over. Nadat het product is ingetrokken, spoel je de crème weg en voilá: alle haren zijn verdwenen. Net zoals bij scheren, wordt enkel het haar aan de oppervlakte verwijderd. De haren zullen dus snel weer terugkomen.

Ontharingscrèmes zijn geschikt voor de benen en oksels. Gebruik voor de bikinilijn een specifieke ontharingscrème om irritaties te voorkomen. Het merk Veet heeft speciale crèmes ontworpen voor de bikinilijn, oksels en de gevoelige huid. Sowieso is het gebruik van een ontharingscrème bij de gevoelige huid niet aan te raden. Wil je weten hoe je huid reageert op de crème? Test de crème eerst op een klein stukje huid. Zo kan je een allergische reactie voorkomen.

scherenTumblr

Harsen en waxen
Bij harsen verwijder je door middel van een kleverige substantie ongewenst haar van zowel het lichaam als van het gezicht. De substantie is bijenhars of een hars die is gemaakt van suiker. Net als bij epileren wordt ook hier de hele haar verwijderd en zal het zo'n 3 tot 8 weken duren, voordat het weer is teruggegroeid. Bij deze methode krijg je uiteindelijk ook zachte, dunne haren voor terug dus je hebt geen last van stoppels.

Voor deze methode is het slim om naar de schoonheidsspecialist te gaan. Je werkt namelijk met hete wax of hars en het is niet de bedoeling dat je brandwonden krijgt. Wil je het toch zelf doen? Je kunt bij de drogisterij kant en klare strips kopen die je moet opwarmen door een strip tussen je handen te wrijven. Er wordt een strip met hete wax of hars op de haartjes gelegd en wanneer deze wat is afgekoeld, wordt de strip eraf getrokken. Op deze manier worden veel haartjes verwijderd. Harsen doet net als epileren een beetje pijn, maar na verloop van de tijd raak je eraan gewend.

De methode is geschikt voor ieder huidtype en je kunt het voor je benen, oksels, bikinilijn en gezicht gebruiken.

Onlangs schreven we ook twee reviews over harsen: Lees hier harsen met biologische suikerwax en hier voor een artikel over harsen met VEET.

Laseren
Laseren is een methode die het minst wordt gedaan. Dat komt omdat laseren vrij duur is. Voor een behandeling voor bijvoorbeeld de onderbenen ben je al gauw meer dan tweehonderd euro kwijt. Daarnaast is laseren ook vrij pijnlijk. Maar daar staat wel tegenover dat je voor de rest van je leven bent verlost van het overtollig haar. Je hebt verschillende vormen van laseren, maar de meest voorkomende vorm is door middel van licht. De laser straalt dan licht bij de haarzakjes naar binnen en die sterven dan af. Omdat er vaak meerdere haarzakjes bevinden in een porie heb je aan één behandeling niet genoeg. Gemiddeld heb je vier tot zes behandelingen nodig, dus de prijs kan ver oplopen. Maar let op: het kan zo zijn dat je verzekering dit vergoed, dus informeren is een must!

Laseren is geschikt voor alle huidtypes en lichaamsdelen. De lichaamsdelen die het meest worden gelaserd zijn benen, oksel en bikinilijn.

scherenTumblr

Flitsen
De nieuwste methode om ongewenst haar te verwijderen is flitsen. Flitsen is een behandeling waarbij met lichtflitsen het haar wordt verwijderd. Deze behandeling is een stuk minder pijnlijk dan laseren. Ook is het een stuk goedkoper dan laseren: voor bijvoorbeeld je onderbenen ben je rond de €80,00 kwijt per behandeling en je hebt gemiddeld acht behandelingen nodig. Een behandeling duurt niet lang: na ongeveer 4 of 5 minuten ben je alweer klaar. Voor deze methode moet je ook naar een schoonheidssalon.

Tip: de laatste tijd zijn er veel aanbiedingen bij bijvoorbeeld Groupon. Dus het is handig – als je voor de optie flitsen wil gaan – deze acties in de gaten te houden, je scoort dan 8 (je hebt er minimaal 8 nodig) behandelingen voor een schappelijke prijs van ongeveer € 100,00.

Flitsen is geschikt voor alle huidtypes en lichaamsdelen. Je kunt bijvoorbeeld ook je lip of tussen de wenkbrauwen flitsen.

Welke methode is jouw favoriet om ongewenst haar te verwijderen?

 

Must reads 👀