Real life

Girls issues: Help, ik ben verlegen!

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag behandelen we de vraag van een lezeres die super verlegen wordt als er een leuke jongen in de buurt komt.

Hoi Girlscene,

Er is een jongen.. En ik ken hem van de sportschool en hij is zo ontzettend knap en leuk. Ik heb al een aantal keer met hem gepraat, maar verder niet echt serieus. Hij vertelde mij dat ik goed bezig was en dat hij het goed vindt dat er een meisje is dat aan krachttraining doet, verder niks bijzonders. Hij is uitgezonden vanuit Amerika, dus Nederlands spreekt hij niet. Gelukkig is mijn Engels dan weer niet heel slecht.

En ik werk in de horeca, vandaag stond ik in de bediening. En ja hoor, guess who’s coming in.. Hij komt binnen, met drie vrienden.. Ik draai me om, zie hem, en mijn maag draait om. Ik weet niet wat het was, maar leek wel alsof ik een shock kreeg.. Zo’n vreemd gevoel was het.. Een van zijn vrienden zegt tegen mij dat ze hebben gereserveerd voor een high tea.. Ik kan nog net uitbrengen dat ze dat ene tafeltje daar mogen hebben.

Hem kijk ik niet aan, dat kan ik niet. Ik kon wel door de grond zakken, letterlijk.. Ik dacht echt; So help me God, kill me now..

Ik kon niet meer goed functioneren, mijn hersenen sloegen op tilt.. Gelukkig geen dienbladen laten vallen of mezelf op een andere manier voor schut gezet, maar ik schaamde me echt enorm.. Of nou ja, ik wist me geen houding te geven. Ik kon ze niet helpen, dan zou ik ze aan moeten kijken.. Af en toe wel per ongeluk een blik met hem gewisseld, maar ik keek ze verder weinig aan. Mijn, suuuuper fijne, collega.. moest uiteraard spullen laten vallen voor hun tafel en toen moest ik het wel oprapen.

Jeeezzuusss, en achteraf denk ik altijd; waaaarom doe ik zo.. Kan ik niet gewoon normaal doen! Kan ik niet gewoon zeggen;” Hé ik ken jouw van de sportschool. Hoe is het? ” of iets in die trant.. Neeeeee, Nancy slaat compleet dicht, kan niet goed nadenken, heb moeite om mijn dienbladen en borden recht te houden..

Ik moest ze een gerechtje brengen, maar ik staar uiteraard recht naar de tafel.. Oh echt.. Wie kan mij die rotschop geven onder mijn kont die ik mezelf nu zo graag wil geven..

Waarom kan ik niet gewoon spontaan zijn tegen mensen die ik leuk vind?? Tegen vreemden of vrienden is het echt géén probleem, maar als het een jongen betreft die ik wel zie zitten..

Morgen zie ik hem waarschijnlijk weer in de sportschool, as usual.. En dan bedenk ik me nu; Goh, ik kan toch wel vragen of hij de high tea leuk vond? Maar dat is in theorie altijd zo makkelijk gezegd, maar ik betwijfel of ik het echt zal zeggen. Ik MOET het gewoon zeggen toch..
Zelf heb ik namelijk wel het idee dat hij mij aardig vindt en ook best wel tegen mij wil praten, maar omdat ik me zo belachelijk
gênant gedraag.. Denk hij vast; laaat maarr.. Of wordt zelf net zo ongemakkelijk.

Mijn verlegenheid kost me de kop, ik vraag me af of zij zich net zo ongemakkelijk hebben gevoeld als ik.. Zou ik niet gek vinden. Ik kan wel janken, waarom sla ik altijd dicht.. Waarom gebeurt er zoiets..

Een lang verhaal.. Maar de vraag is dus; Hoe kom je nou over je verlegenheid heen.. Hoe kun je nou voorkomen dat je zo compleet dicht slaat..

Groetjes Nancy

Lieve Nancy,

Verlegenheid is helemaal niets geks, of iets waarvoor je je hoeft te schamen. Verlegenheid is alleen maar heel erg vervelend op het moment dat het de kop op steekt, zoals in jouw geval als je die leuke jongen ziet.

Laten we beginnen met je vertellen dat je absoluut niet de enige bent met het probleem. Een zekere redactrice van Girlscene loopt nog steeds graag naar het toilet op het moment dat die ene leuke jongen op haar afstapt (terwijl ze zelf al jaren gelukkig is met haar vriend, we bedoelen maar…).  Maar goed, daar heb jij natuurlijk niets aan, jij wilt gewoon van die verlegenheid afkomen en DAT begrijpen wij maar al te goed.

Je geeft zelf al aan dat je alleen verlegen bent in het bijzijn van die (of een andere) leuke jongen. Waar ben je bang voor? Wat gaat er precies in je om op het moment dat je verlegen wordt. Ben je bang om iets verkeerds te zeggen? Ben je bang dat je het met een paar woorden in één keer verknald bij hem? Ben je bang dat je niet weet wat je moet doen? Probeer te achterhalen waar je verlegenheid precies vandaan komt.

Het belangrijkste om jezelf te bedenken als je de volgende keer in eenzelfde situatie belandt; hij is ook maar een mens.  Deze jongen heeft vast zelf ook zijn onzekerheden, maar die zie jij niet. Haal drie keer diep adem door je neus, bedenk jezelf dat je het kunt, en probeer je gewoon te gedragen zoals je jezelf ook in de buurt van anderen zou gedragen.

Zo’n opmerking als “Hoe vond je de High Tea?” is een super goed aanknopingspunt! Waarschijnlijk zal hij het absoluut niet gek vinden als jij hem die vraag stelt. Sterker nog, hij zal het misschien vreemd vinden als je het er helemaal niet meer over hebt. De eerste paar zinnen die je tegen hem zegt klopt je hart waarschijnlijk in je keel en dat maakt dus helemaal niets uit. Blijf rustig ademhalen. Vertel jezelf dat het niet erg is om verlegen te zijn en waarschijnlijk wordt het steeds makkelijker. Je moet er gewoon eventjes doorheen.

Het is net als in een koud zwembad springen, de eerste stap is extreem moeilijk, de eerste paar slagen zijn nog steeds bibberen geslagen, maar op een gegeven moment voelt het goed.

Heel veel succes Nancy, you can do it! Echt waar. Verlegenheid is je vriend, daar kun je best mee leven. Je moet niet bang voor de verlegenheid zijn, want ook tijdens een verlegenheidsaanval kun je nog best functioneren!

Liefs,
Girlscene

Heb jij ook een brandende vraag over WAT dan ook? Mail dan nu je vraag onder vermelding van “Girls issues” naar info@girlscene.nl

Bron beeld: Warner Bros Pictures